Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Dereck J. Hogan: SUA au interesul unor „alegeri prezidențiale libere și corecte” în R. Moldova


Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J Hogan și președintele R. Moldova, Igor Dodon.
Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J Hogan și președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Ambasadorul american la Chișinău, Dereck J. Hogan, i-a spus președintelui Igor Dodon că Statele Unite au interesul unor “alegeri prezidențiale libere și corecte” în R. Moldova. Ambasadorul s-a întâlnit cu președintele luni, după ce Igor Dodon a sugerat, vineri, că statele Statele Unite l-ar proteja de anchetele moldovene pe fostul lider democrat fugar, Vlad Plahotniuc, pentru a interveni cu ajutorul acestuia în alegerile din noiembrie.

Într-un comunicat pe pagina de Facebook a ambasadei, se spune că cei doi au mai discutat despre sprijinul american “continu” pentru poporul R. Moldova în perioada pandemiei de COVID-19 și despre faptul că Statele Unite sprijină un nou program de colaborare al Chișinăului cu Fondul Monetar Internațional, dacă guvernul face reforme și asigură independența Băncii Naționale.

Vineri, Dodon a acuzat Statele Unite de duplicitate în cazul lui Plahotniuc, pe care autoritățile moldovene vor să-l judece pentru presupuse crime financiare. “Atitudinea foarte atentă din partea autorităților americane față de acest caz nu exclud că face parte din strategia campaniei prezidențiale pentru toamna anului curent. Pe de o parte, Statele Unite declară că acesta e hoț și îl pun pe diferite liste (…), iar pe de alta, îl țin binișor, poate va zice ceva despre Dodon la anumită etape”, a spus președintele Dodon.

El a vorbit la o întâlnire cu jurnaliștii după ce cererea autorităților moldovene de a-l anunța în căutare internațională pe Plahotniuc a fost respinsă de Interpol. Acesta a fugit în Statele Unite în iunie 2019, după ce fostul său Partid Democrat a pierdut puterea în favoarea unei coaliții a aliaților socialiști pri-ruși ai lui Dodon cu partidele pro-europene din blocul ACUM. În ianuarie 2020, Statele Unite au anunțat interdicție de viză pentru Plahotniuc. Ambasada americană la Chișinău a explicat ulterior că procedurile legale pentru eventuala expulzare a acestuia pot fi de durată.

XS
SM
MD
LG