Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Steven Fisher: Marea Britanie n-a primit cereri de la Interpol în privința lui Platon și Cavcaliuc


Ambasadorul britanic la Chișinău, Steven Fisher. 2 iulie 2021
Ambasadorul britanic la Chișinău, Steven Fisher. 2 iulie 2021

Marea Britanie n-a primit nicio cerere din partea Interpol în privința cetățenilor Republicii Moldova Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc, declară ambasadorul britanic la Chișinău, Steven Fisher. Potrivit diplomatului, citat de agenția IPN, țara sa este deschisă să colaboreze cu Republica Moldova în privința returnării fondurilor ilicite, dacă vor exista dovezi pertinente în acest sens. El a dat drept exemplu confiscarea banilor lui Luca Filat și transferarea lor la Chișinău.

Banii confiscați de autoritățile britanice de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, au fost utilizați ulterior pentru protecția socială a persoanelor cu dizabilități severe. Este vorba despre suma de 458 068 lire sterline.

„Marea Britanie are legi foarte solide în domeniul recuperării fondurilor ilicite. Ori de câte ori există dovezi sau suspiciuni rezonabile privind cazuri de corupție și îmbogățire ilicită, Republica Moldova trebuie să colaboreze cu țările respective, inclusiv, Marea Britanie pentru a investiga în mod formal, serios și localiza eventuale fonduri”, a spus Steven Fisher la postul public de televiziune.

Diplomatul britanic a evitat să se pronunțe pe cazurile cetățenilor Veaceslav Platon și Gheroghe Cavcaliuc, însă spune că nicio cerere din partea Interpol, care i-ar viza pe cei doi, n-a fost expediată Marii Britanii, mai notează IPN.

XS
SM
MD
LG