Linkuri accesibilitate

Ambasadorul SUA în Bosnia-Herțegovina: Occidentul „nu va lăsa Bosnia în mâinile Rusiei”


Ambasadorul SUA în Bosnia-Herțegovina, Michael Murphy

Ambasadorul SUA în Bosnia-Herțegovina a declarat că angajamentul Washingtonului față de acest stat balcanic este „de durată” și că se angajează, alături de aliații europeni, pentru păstrarea „integrității teritoriale, suveranității și securității și caracterului multietnic” al Bosniei.

Într-un interviu recent acordat serviciului balcanic al RFE/RL, ambasadorul Michael Murphy a acuzat Rusia că urmărește instabilitatea în regiune, dar a declarat că o recentă întărire a forțelor de menținere a păcii ale UE în mijlocul acestei provocări a fost un indiciu al hotărârii transatlantice.

„Cred că ați văzut un răspuns din partea Statelor Unite și a europenilor și ar trebui să fie un semnal că nu vom lăsa [Bosnia-Herțegovina] în mâinile Rusiei”, a declarat Murphy.

La începutul acestei luni, Germania a trimis aproximativ 30 de militari pentru a se alătura din nou misiunii europene de menținere a păcii EUFOR, pentru a asigura ordinea civilă și respectarea unui acord de pace vechi de 26 de ani care organizează țara pe criterii etnice, cu un înalt reprezentant al comunității internaționale care deține puteri extinse.

Răspunsul internațional la războiul Rusiei din Ucraina a pus la încercare guvernele unor țări aspirante la statutul de membru al UE, precum Bosnia și Serbia, și disponibilitatea acestora de a se alătura sancțiunilor occidentale și altor măsuri de pedepsire a agresiunii rusești, precum și de a accelera reformele menite să asigure compatibilitatea cu instituțiile occidentale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG