Linkuri accesibilitate

„Ambulanțe sociale” cu banii Uniunii Europene (VIDEO)


Donație de la UE pentru ONG-uri sociale din șapte raioane
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

Donație de la UE pentru ONG-uri sociale din șapte raioane

Automobilele au fost donate organizațiilor care sunt sprijinite și de autoritățile locale, după ce primăriile și-au asumat angajamentul să aloce bani pentru menținerea mașinilor.

Uniunea Europeană a oferit astăzi șapte automobile pentru mai multe organizații din raioanele țării care îngrijesc în special persoane cu nevoi speciale. Aceste autovehicule vor înlesni deplasarea asistenților sociali la domiciliul beneficiarilor care până acum obțineau îngrijiri limitate, mai ales dacă locuiau în sate îndepărtate de centrele raionale. Corespondenta Europei Libere a stat de vorbă cu reprezentanții ONG-urilor care astăzi au primit cheile de la automobile.

„Ambulanțe sociale” cu banii Uniunii Europene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct



De mai mulți ani, asociația Prima din sudul țării oferă îngrijire la domiciliu persoanelor cu nevoi speciale din raionul Taraclia. Până acum specialiștii asociației se deplasau cu mașina direcției raionale asistență socială – una singură pentru rețeaua de peste 15 sate. În zilele ploioase sau în lunile de iarnă când drumurile deveneau impracticabile problema dotării se acutiza în mod dramatic, spune Viorica Vornicescu, reprezentanta asociației.

„Închipuiți-vă, câte servicii sunt în această direcție, toate se folosesc de acest automobil. Sigur că specialiștii nu ajungeau la persoanele care locuiesc în satele mai îndepărtate de centrul raional și din această cauză erau foarte multe limite la acces, era foarte inutil acest serviciu. Acum va fi cu mult mai ușor, pentru că este stabilit și un program de vizite la domiciliul beneficiarilor și echipa mobilă cel puțin de două ori pe lună va putea vizita fiecare beneficiar de serviciu”.

Europa Liberă: Să înțelegem că anterior era mai puțin de două ori pe lună?

Viorica Vornicescu: „Înainte era chiar și numai o dată pe lună sau se întâmpla că puteau fi vizitate doar 25 de persoane pe lună, uneori chiar 15 și mai puțin”.


În timp ce la Taraclia serviciul de îngrijire la domiciliu va fi dezvoltat datorită mașinii oferite de UE, la Ungheni va fi creat de la zero acest sprijin pentru persoanele cu nevoi speciale, spune Andrei Chiorescu, reprezentantul asociației obștești „Alternative sociale”. Mai în glumă, mai în serios o numește „ambulanță”, una socială. În cadrul serviciului, persoanele cu dizabilități intelectuale severe, cele fără adăpost sau vârstnici care nu dispun de condiții minime acasă vor fi aduse cu microbuzul la un centru specializat din Ungheni, spune Andrei Chiorescu.

„Serviciul dat l-am dezvoltat anume pentru că am analizat situația și am observat că este această necesitate, că persoanele nu pot să se deplaseze, nu au cu ce să se deplaseze, nu există transport adaptat pentru persoane cu dizabilități locomotorii. Mai vedem și persoane cu dizabilități psiho-sociale pe care le vedem zilnic în instituțiile de stat, le vedem în transportul public, care sunt discriminate. De asemenea, avem și o spălătorie socială în care se spală vestimentația, cearșafurile persoanelor, iar unitatea de transport primită astăzi ne ajută ca să oferim servicii de transport acestor persoane, de la nivel local, din satele raionului Ungheni, la nivel de municipiul unde este dezvoltat serviciul și inclusiv cu întoarcerea lor în localități”.

Ambasadorul Peter Michalko a spus că acești bani sunt oferiți de contribuabilii europeni fiind direcționați direct spre cetățenii moldoveni...


Pentru cele șapte automobile și pentru dezvoltarea serviciului de îngrijire la domiciliu, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova peste 75 de mii de euro. Ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko, a amintit astăzi că acești bani sunt oferiți de contribuabilii europeni și direcționați direct spre cetățenii moldoveni. Peter Michalko a mai lăsat să se înțeleagă că în pofida schimbărilor politice de la Chișinău partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova urmăresc îndeaproape evoluțiile.

„Noi privim cu mare atenție situația. Vrem să vedem și subliniem că trebuie să fie asigurată depolitizarea instituțiilor, să continue procesul de dezoligarhizare, în multe domenii trebuie să fie asigurate standardele necesare și europene. Instituțiile statului trebuie să fie buni servitori cetățenilor și instituțiile independente trebuie să fie servitori independenți de interesele politice sau economice”.

Automobilele au fost donate organizațiilor care sunt sprijinite și de autoritățile locale, după ce primăriile și-au asumat angajamentul să aloce bani pentru menținerea mașinilor și remunerarea muncii șoferului. După principiul „îi oferi omului undița ca să învețe a prinde pește”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG