Linkuri accesibilitate

America oferă 63 de milioane de dolari R. Moldova prin intermediul USAID


Emblema USAID.

Statele Unite ale Americii oferă 63 de milioane de dolari Republicii Moldova prin intermediul USAID, ca sprijin pentru multiplele crize cu care se confruntă această țară după invazia Rusiei în Ucraina. Amendamentele la acordurile de asistență au fost semnate miercuri de șeful misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander, și ministrul moldovean al Finanțelor, Dumitru Budianschi, relatează IPN.

Din suma totală de 63 de milioane de dolari, 46,3 milioane sunt destinate creșterii economice durabile a Republicii Moldova, pentru accelerarea securității energetice prin integrarea cu sistemul energetic european, creșterea volumului de energie regenerabilă și atragerea investițiilor în producerea energiei interne și în eficiența energetică.

Banii sunt destinați de asemenea creșterii competitivității sectorului agricol în domenii importante, cum sunt vinificația, cultivarea de fructe, a strugurilor de masă, a pomușoarelor și mierii.

În același timp, 16,7 milioane de dolari sunt alocați programelor destinate consolidării democrației participative. Va fi acordat sprijin suplimentar instituțiilor mass-media independente și va fi extins sprijinul pentru procesele electorale corecte și concurența politică echitabilă.

„Invazia brutală și nejustificată a Rusiei în Ucraina a accentuat provocările cu care se confruntă Republica Moldova după doi ani de pandemie. Prin aceste fonduri adiționale, dorim să demonstrăm angajamentul nostru față de poporul moldovenesc și să consolidăm cooperarea noastră care se bazează pe 30 de ani de parteneriat productiv și de succes. Sperăm că aceste fonduri adiționale vor contribui la reziliența Moldovei și vor ajuta această țară mică cu inimă mare să treacă peste provocări, în timp ce se îndreaptă ferm spre UE”, a spus șeful misiunii USAID Moldova, citat de IPN.

După acordarea sumei de 63 de milioane de dolari, suma totală a grantului oferit de SUA Republicii Moldova în cadrul Acordurilor de Asistență semnate în 2016 este de 153,2 milioane de dolari.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG