Linkuri accesibilitate

Amnesty International: „A devenit aproape imposibil ca rușii să mai protesteze”


Oleg Kozlovski, cercetătorul Amnesty International din Rusia, 23 aprilie 2021
Oleg Kozlovski, cercetătorul Amnesty International din Rusia, 23 aprilie 2021

Autoritățile ruse au îngrădit dreptul oamenilor la proteste pașnice într-o asemenea măsură încât a devenit aproape imposibil ca rușii să mai protesteze într-un mod semnificativ, arată organizația internațională Amnesty International într-un raport făcut public joi. „Autoritățile din Rusia au erodat dreptul la libertatea de întrunire pașnică prin utilizarea de legi restrictive, tactici violente ale poliției și urmăriri penale pentru a reduce la tăcere disidența pașnică”, susține Amnesty în raportul său intitulat „Rusia: niciun loc de protest”, publicat înainte de alegerile parlamentare și locale din Rusia de luna viitoare.

Raportul documentează o reducere a numărului protestelor pașnice despre care Amnesty spune că tendința a început odată cu Legea federală a adunărilor din 2004 și s-a accelerat în ultimii ani. „Autoritățile ruse reduc de ani buni dreptul la libertatea de întrunire cu o persistență și inventivitate incredibile”, a declarat Oleg Kozlovsky, cercetătorul organizației din Rusia. „Protestul pașnic pe stradă a ajuns să fie văzut ca o crimă de către oficialii de stat. Și un act de eroism al acelor ruși care încă mai cred că este dreptul lor să-l exercite”.

Raportul a solicitat guvernului să se asigure că următoarele alegeri vor avea loc într-o atmosferă diferită. „Alegerile parlamentare de luna viitoare oferă Rusiei posibilitatea de a-și schimba abordarea pentru a se angaja în promovarea și protecția drepturilor omului, inclusiv dreptul la libertatea de întrunire pașnică”, se arată în raportul influentei organizații internaționale.

XS
SM
MD
LG