Linkuri accesibilitate

Analiză: Cum ar putea afecta noua tentativă de asasinare a lui Trump campania electorală din SUA


Suspectul din noua tentativă de asasinare a lui Trump la o demonstrație de sprijin pentru luptătorii ucraineni de la Mariupol, în centrul Kievului, la 27 aprilie 2022.
Suspectul din noua tentativă de asasinare a lui Trump la o demonstrație de sprijin pentru luptătorii ucraineni de la Mariupol, în centrul Kievului, la 27 aprilie 2022.

FBI investighează ceea ce pare a fi o a doua tentativă de asasinat asupra fostului președinte al SUA și candidat republican la președinție, Donald Trump. Incidentul l-ar putea face pe Trump să-și reducă aparițiile publice, ar putea accentua polarizarea societății și reorienta dezbaterea electorală.

Donald Trump este, potrivit campaniei sale, în siguranță, iar un suspect a fost reținut, după ceea ce FBI a declarat a fi o aparentă „tentativă de asasinat” asupra fostului președinte al SUA și candidat la președinția Partidului Republican, care a avut loc pe terenul său de golf din Florida, la 15 septembrie.

Incidentul vine la doar două luni după ce Trump a supraviețuit unei tentative de asasinat la un miting în Pennsylvania.

Ce impact ar putea avea acest incident asupra campaniei prezidențiale din SUA, dinaintea alegerilor din 5 noiembrie?

O creștere a simpatiei pentru Trump?

Trump a avut parte de puține vești bune în ultima vreme, mai ales de la recenta sa dezbatere cu Kamala Harris, vicepreședinta SUA și candidată democrată la președinție. Comentariile fanteziste ale lui Trump cu privire la animalele de companie mâncate de migranții haitieni într-un oraș din Ohio au devenit rapid subiect de amuzament în SUA și în lume. Această posibilă tentativă de asasinat i-ar putea aduce un câștig de simpatie.

Membri ai FBI la West Palm Beach, în Florida, pe 15 septembrie. Suspectul a fugit de la locul faptei, dar a fost arestat după scurt timp.
Membri ai FBI la West Palm Beach, în Florida, pe 15 septembrie. Suspectul a fugit de la locul faptei, dar a fost arestat după scurt timp.

Reorientarea dezbaterii

Campania lui Trump ar putea încerca să reorienteze dezbaterea asupra problemelor legate de aplicarea legilor și ordinii și de amenințările cu violența politică, eventual încercând chiar să îi învinuiască pe adversari că sunt responsabili, cel puțin indirect, de alimentarea unui climat de ostilitate. După primul atentat, din Pennsylvania, membri ai Partidului Republican au cerut demisia lui Kimberly Cheatle, șefa Serviciului Secret, instituția responsabilă de protecția liderilor politici americani, în cadrul unor audieri care au fost larg mediatizate.

Deși se pare că, în acest ultim incident Secret Service a acționat rapid, neutralizând presupusul atacator, ar putea exista un control sporit asupra nivelului de protecție acordat candidaților la președinție. Fox News, care îi simpatizează în mare măsură pe Trump și pe republicani, nu și-a axat relatările pe dejucarea tentativei, ci pe faptul că presupusul atacator a reușit să își îndrepte pușca de asalt prin gardul cu lanțuri înainte ca agenții Secret Service să tragă. Este posibil ca incidentul să îl determine pe Trump să își reducă aparițiile politice în public și să își concentreze mai mult campania în spațiul virtual.

Mai multă polarizare

Statele Unite sunt deja profund polarizate din punct de vedere politic, iar cu o acoperire mediatică partizană, acest incident este doar de natură să adâncească prăpastia. După incidentul din 15 septembrie, președintele Joe Biden și Harris au condamnat rapid ceea ce ambii au numit „violență politică”. Cu toate acestea, susținătorii lui Trump îl vor considera în continuare pe fostul președinte drept o victimă a violenței politice, în vreme ce adversarii săi ar putea, de asemenea, să prezinte aparenta tentativă de asasinat drept o dovadă a divizării provocate în societate de Trump.

Captură de ecran cu prima reacție a lui Trump după incidentul din Florida, pe propria rețea de mesagerie, Truth Social: „A fost cu siguranță o zi interesantă!”
Captură de ecran cu prima reacție a lui Trump după incidentul din Florida, pe propria rețea de mesagerie, Truth Social: „A fost cu siguranță o zi interesantă!”

Ucraina revine în centrul atenției

Presupusul atacator a fost identificat ca fiind Ryan Wesley Routh, în vârstă de 58 de ani, din Hawaii. Acesta avea antecedente penale de zeci de ani, începând cu anii 1990. Pe rețelele de socializare l-a criticat pe Trump, deși a recunoscut că l-a sprijinit în 2016. De asemenea, Routh părea să aibă opinii pro-Ucraina, conform postărilor de pe rețelele sociale. El a călătorit peste hotare în 2022 cu scopul aparent de a lupta pentru Ucraina împotriva Rusiei, însă un reprezentant al legiunii străine a Ucrainei a declarat pentru CNN că individul „nu a făcut niciodată parte din legiune și nu a cooperat cu noi în nici un fel”. Routh i-a îndemnat și pe alții să ia armele pentru Ucraina și a fost intervievat în acest context de mai multe organizații de știri, inclusiv de The New York Times și Semafor în 2023.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG