Linkuri accesibilitate

Trump a supraviețuit. Ce urmări poate avea atentatul pentru democrația americană? (Analiză de la Washington)


Suporterii lui Trump din Huntington Beach, California, își exprimă duminică, 14 iulie, solidaritatea cu fostul președinte, după ce a supraviețuit atacului din Pennsylvania.
Suporterii lui Trump din Huntington Beach, California, își exprimă duminică, 14 iulie, solidaritatea cu fostul președinte, după ce a supraviețuit atacului din Pennsylvania.

Tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump, la un miting de campanie din statul Pennsylvania, a zguduit scena politică americană, fiind cel mai grav atac asupra unui președinte american de când a fost atacat și rănit Ronald Reagan, în martie 1981.

Atât republicanii, cât și democrații au condamnat incidentul și au denunțat violența politică.

Președintele Biden a fost prompt în reacția sa, adresându-se națiunii într-un discurs televizat în care a subliniat necesitatea de a reduce retorica politică inflamatorie. „Dezacordurile sunt inevitabile în democrația americană,” a spus el. „Dar politica nu trebuie să devină niciodată un câmp de luptă” în accepțiunea războinică a expresiei. Biden a cerut calm și unitate, încercând să reamintească americanilor că violența nu își are locul în procesul democratic.

Încercarea de asasinare a evidențiat un climat politic deja tensionat, în care retorica inflamatorie a devenit din ce în ce mai mult o parte componentă.

Președintele Ronald Reagan este împins de agenții de pază spre limuzină după ce a fost împușcat lângă un hotel din Washington la 30 martie 1981.
Președintele Ronald Reagan este împins de agenții de pază spre limuzină după ce a fost împușcat lângă un hotel din Washington la 30 martie 1981.

Motivația atacatorului, un tânăr alb de 20 de ani din Pennsylvania, Thomas Matthew Crooks, rămâne încă necunoscută, investigația este doar la început. Crooks a fost împușcat mortal de agenții Serviciului Secret în timpul incidentului.

În timp ce națiunea deplânge moartea unui participant la miting și rănirea altor persoane, există și un sentiment de ușurare că asasinul nu și-a atins obiectivul.

Tentativa de asasinat a adus aminte de anii de tulburări politice din trecut, cum ar fi 1968, când Robert Kennedy a fost asasinat în timp ce candida pentru nominalizarea Partidului Democrat. Anul acesta, fiul lui Kennedy se află pe buletinul de vot, in calitate de candidat independent.

Vremea teoriilor conspiraționiste

Serviciul Secret, agenția responsabilă de protecția politicienilor de rang înalt, a fost criticat pentru aparentul eșec de a preveni atentatul. În ciuda profesionalismului și pregătirii riguroase a agenților săi, securitatea la evenimentul lui Trump este considerată a fi fost insuficientă.

Teorii ale conspirației s-au răspândit rapid pe rețelele de socializare, alimentate de lacunele aparente de securitate. Ele, ca de obicei, tind să construiască realități paralele în care există explicații pentru orice s-a întâmplat, ignorând faptul că realitatea este foarte rar o poveste fără fisuri, care să sune perfect logic, dintr-o perspectivă sau alta. Erorile umane și inconsecvențele explică de obicei evoluții neobișnuite și șocante mai bine decât ideea că acestea ar avea la bază o conspirație.

Efectul asupra campaniei electorale

Tentativa de asasinare a lui Trump a schimbat complet dinamica cursei prezidențiale, afectând planurile convenției republicane din Milwaukee. Trump, refuzând să lase atacul să-i schimbe programul, a sosit în Wisconsin pentru convenția republicană, unde a afirmat că nu va permite unui „atacator” să forțeze schimbări în programul său. Această tentativă a introdus o notă de incertitudine și neliniște într-o competiție deja neobișnuită, în multe privințe, între Biden și Trump.

Președintele Joe Biden a făcut apel la calm și dialog politic după atentatul împotriva potențialului său rival de la alegerile din toamnă.
Președintele Joe Biden a făcut apel la calm și dialog politic după atentatul împotriva potențialului său rival de la alegerile din toamnă.

În timp ce agențiile de aplicare a legii continuă investigațiile, impactul acestui incident asupra campaniei electorale este imens. Atât republicanii, cât și democrații trebuie să navigheze cu atenție această situație delicată, în timp ce își ajustează strategiile pentru a răspunde preocupărilor unui electorat șocat.

Reacțiile imediate au fost diverse. Unele voci republicane au acuzat adversarii politici pentru retorica care ar fi putut incita la astfel de acte violente. În același timp, Trump, a cărui retorică în trecut a îndemnat, chiar direct, la ieșiri violente a făcut apel la moderație din partea susținătorilor săi.

La convenția republicană, se așteaptă un mesaj de unitate, iar Trump va încerca să transforme cele întâmplate și imaginile istorice de la atentat, într-un avantaj electoral. În ce măsură va și reuși sau dacă presiunile ca Biden să se retragă vor continua, acum, când capul de afiș în știri este diferit, rămâne de urmărit și văzut.

Pe ansamblu, această tentativă de asasinat adaugă o nouă dimensiune alegerilor din 2024, accentuând necesitatea unui discurs politic responsabil și a unei protecții adecvate pentru toți candidații.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG