Valentina Ursu a discutat cu Anatol Țăranu, fost ambasador moldovean la Moscova, despre semnificația întâlnirii avute la Moscova de președintele Igor Dodon și noul emisar al Kremlinului pentru relațiile cu R. Moldova, Dmitri Kozak.
Europa Liberă: Discuția Dodon-Kozak poate aduce ceva nou în relația dintre Chișinău și Moscova?
Anatol Țăranu: „Împuternicirile președintelui Dodon în plan economic, în planul soluționării politice în Transnistria sunt foarte limitate. Kozak, din acest punct de vedere, vorbește cu un om care este așteptat să devină stăpânul adevărat al Moldovei după alegerile parlamentare. Cel puțin, după aceste alegeri se presupune că valoarea și influența lui Dodon vor crește substanțial. Eu cred că la această convorbire dintre Dodon și Kozak mai degrabă se dezbate nu o agendă a zilei de azi, ci o agendă a viitorului. Și iată asta este serios. Eu cred că acum se fac planuri cum se va așeza relația moldo-rusă imediat după alegerile parlamentare.”
Europa Liberă: De ce ar vrea Federația Rusă să câștige un partid de stânga, socialiștii, care e sprijinit de Igor Dodon?
Anatol Țăranu: „Eu cred că Federația Rusă se găsește în fața unei dileme foarte complicate. Pe de o parte, desigur că ei ar dori ca un
O victorie fără echivoc a unei partide pro-ruse ar însemna că Rusia trebuie să-și asume și responsabilitățile de finanțare, de ajutorare economică a Republicii Moldova...
partid pro-rus să câștige alegerile și influența lor în Republica Moldova să fie una decisivă pentru mulți ani înainte. Pe de altă parte, o victorie fără echivoc a unei partide pro-ruse ar însemna că Rusia trebuie să-și asume și responsabilitățile de finanțare, de ajutorare economică a Republicii Moldova, a cărei economie se găsește într-o stare deplorabilă.
Din acest punct de vedere, Rusia nu este cointeresată într-o victorie absolută a unei forțe pro-ruse. Pentru dânșii este important ca influența lor să fie mare, dar, în același timp, principalele responsabilități pentru economia Republicii Moldova să continue să rămână pe umerii Uniunii Europene și ai partenerilor occidentali ai Republicii Moldova. Deci e o problemă foarte complicată pe care Rusia acum o rezolvă – cum să câștige, fără ca să-și asume și responsabilitatea pentru acest câștig.”
Europa Liberă: Dar Dmitri Kozak mai are în atenția sa și dosarul transnistrean, ar vrea cu orice preț să obțină o soluție pentru această problemă transnistreană?
Anatol Țăranu: „Eu nu cred că definiția „orice preț” nu este binevenită în acest caz. Desigur că ei ar dori să obțină o soluție cu Transnistria, care este favorabilă Federației Ruse și care este conformă acelor formule care au fost elaborate la Kremlin. În același timp, ei sunt conștienți că situația de astăzi, starea înghețată a conflictului transnistrean pentru dânșii tot este o soluție acceptabilă. Ei controlează Transnistria, prin Transnistria controlează Republica Moldova și din acest punct de vedere schimbarea acestui statu-quo cu pericolul ca lucrurile să deraieze în dezinteresul Federației Ruse nu este pe placul lor.
Deci, ei vor face niște pași pentru consolidarea poziției lor în Transnistria, de exemplu, aplicarea „planului Kozak” pentru soluționarea problemei transnistrene va fi numai în cazul dacă vor fi convinși că de data aceasta va exista o garanție de sută la sută. În toate celelalte cazuri, ei vor merge pe păstrarea actualei situații, care, repet încă o dată, le este favorabilă.”
Europa Liberă: În ultimul timp, Igor Dodon s-a distanțat de ideea de federalizare. El vorbește despre nevoia unui plebiscit și doar în cadrul unui referendum populația să spună ce statut ar trebui să i se ofere regiunii transnistrene. E pe placul Moscovei această poziție, atitudine a șefului statului?
Anatol Țăranu: „Nu! Pur și simplu, Moscova a învățat lecția. Încercarea de a impune federalizarea prin forță, contrar voinței poporului sau majorității populației Republicii Moldova a adus Rusia la eșec. Ei n-au renunțat la federalizare, nici Dodon n-a renunțat la federalizare, pur și simplu, ei se gândesc cum ar putea să facă ca această federalizare să fie una eficientă și să treacă fără mari probleme. Pentru asta este nevoie de a organiza un referendum, iar referendumul sub o guvernare socialistă ar putea să aibă un rezultat favorabil ideii federalizării, fiindcă federalizarea va fi prezentată ca o mare realizare și ca un mare plus pentru moldoveni.”
Europa Liberă: Și în cazul acesta soarta armatei ruse care va fi? Premierul Filip a plecat la New York să mulțumească Organizației Națiunilor Unite pentru rezoluția adoptată privind retragerea forțelor armate străine și spune că Moscova trebuie să-și evacueze necondiționat și fără întârziere armamentul, forțele sale militare de pe teritoriul Republicii Moldova, în timp ce Igor Dodon spune cu totul despre altceva, că anume forțele ruse au menținut pacea la Nistru.
Anatol Țăranu: „Sigur, rușii au tot interesul să-și păstreze prezența militară în Transnistria și vor face tot posibilul pentru asta...”
Europa Liberă: Cu consimțământul Republicii Moldova?
Anatol Țăranu: „Desigur! Una din ultimele declarații ale lui Igor Dodon vorbește fără echivoc despre acest lucru. Dodon a spus că forțele armate ruse trebuie să fie retrase doar după soluționarea politică a diferendului transnistrean. Și atunci care-i problema? Deci, diferendul nu va fi rezolvat, dar, dacă federalizarea se va produce, păi să nu uitați că federalizarea după „modelul Kozak” înseamnă că Tiraspolul are drept de veto asupra deciziilor politice pe care le ia Chișinăul în materie de politică externă și asta înseamnă că orice încercare a Chișinăului de a pune în aplicare, de exemplu, o rezoluție adoptată la ONU se va ciocni de vetoul Tiraspolului, Tiraspolului care este controlat de Moscova. În așa fel, Moscova sau își păstrează prezența militară, chiar dacă nu este soluționat conflictul transnistrean, sau soluționează conflictul transnistrean de o așa modalitate care îi permite să nu pună sub semnul întrebării prezența sa militară în Transnistria. Gata, cercul s-a închis.”