Linkuri accesibilitate

Anatol Țăranu: părăsirea CSI, ca simbol, ar însemna că R. Moldova nu mai aparține lumii ruse


Președintele rus Vladimir Putin înainte întâlnirii președinților țărilor ex-sovietice care sunt membre ale Comunității Statelor Independente la Palatul Konstantin din Strelna, 28 decembrie 2021.
Președintele rus Vladimir Putin înainte întâlnirii președinților țărilor ex-sovietice care sunt membre ale Comunității Statelor Independente la Palatul Konstantin din Strelna, 28 decembrie 2021.

Comentatorul politic, Anatol Țăranu, ex-ambasador la Moscova, consideră că „tactica” Chișinăului de a denunța „acord cu acord” cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) este „judicioasă” și că aceasta pregătește, de fapt, societatea moldoveană, dar și Moscova, de ieșirea R. Moldova din CSI.  

Dacă Moldova ar fi declarat tranșant ieșirea din CSI, spune Anatol Țăranu, asta ar fi provocat „o repulsie majoră” la Kremlin, dar și „o anumită neînțelegere în interiorul societății moldovenești” care nu este încă pregătită pentru „o asemenea decizie radicală.”

Chiar dacă liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat recent că nu este deranjat de faptul că R. Moldova se distanțează de CSI, Anatol Țăranu observă, într-un interviu pentru podcastul Europei Libere „În esență...”, că Putin „trișează.”

„Părăsirea CSI-ului, ca simbol, ar însemna că R. Moldova declară că ea nu mai aparține lumii ruse, dominată de Moscova, și că noi am ales o cu totul altă cale de dezvoltare [cea a integrării în UE]”, afirmă Anatol Țăranu.

Pas cu pas spre ieșirea din CSI

La preluarea mandatului de premier, în 10 februarie 2023, Dorin Recean a declarat în plenul Parlamentului că „o parte” din acordurile R. Moldova cu CSI, care nu funcționează, vor fi denunțate gradual.

Pe parcursul anului 2023, autoritățile de la Chișinău au inițiat denunțarea a peste 70 de acorduri din cadrul CSI ce vizează diverse domenii. Definitiv, prin procedură parlamentară, Chișinăul a denunțat mai bine de 20 de acorduri, calificate drept „inutile cetățenilor.” În total, R. Moldova are semnate aproximativ 300 de acorduri în această structură interstatală.

Opoziția parlamentară socialistă și comunistă a criticat, de fiecare dată, denunțarea acordurilor cu CSI.

Adio, CSI?

La 19 decembrie deputata PAS, Doina Gherman, președinta Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, a declarat la o emisiune tv că R. Moldova își propune să părăsească definitiv CSI până la sfârșitul anului 2024. Gherman preciza că denunțarea acordurilor cu CSI nu exclude cooperarea directă cu unele state membre ale CSI.

Alături de alte zece foste republici sovietice, R. Moldova a semnat declarația de constituire a CSI pe 21 decembrie 1991. Chișinăul a ratificat acordul de constituire a CSI în primăvara anului 1994. Georgia a părăsit CSI în 2008, în contextul războiului ruso-georgian, iar Ucraina, după anexarea Crimeii de către Rusia, a definitivat, în 2018, procedurile de ieșire din CSI.

După venirea la putere, în 2021, a partidului PAS, R. Moldova și-a limitat prezența la diverse activități în cadrul CSI, unele fiind chiar boicotate pe fondul invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG