Linkuri accesibilitate

Moldova nu va mai achita cotizațiile de membru la CSI, își pregătește ieșirea din organizație


O fotografie de familie înaintea unei întâlniri informale a șefilor de stat ai Comunității Statelor Independente (CSI) la Biblioteca Prezidențială Boris Elțin din Sankt Petersburg, pe 26 decembrie 2022.
O fotografie de familie înaintea unei întâlniri informale a șefilor de stat ai Comunității Statelor Independente (CSI) la Biblioteca Prezidențială Boris Elțin din Sankt Petersburg, pe 26 decembrie 2022.

Guvernul va exclude Comunitatea Statelor Independente din lista organizațiilor cărora le achită anual cotizațiile de membru. Decizia vine în urma denunțării calității sale de membru din organizațiile comunității și a „sancțiunilor bancare aplicate Federației Ruse”.

Potrivit unui proiect de hotărâre, semnat de ministrul finanțelor Petru Rotaru, suma alocată pentru achitarea cotizațiilor anuale de membru ale Republicii Moldova în organizațiile internaționale în 2023 se micșorează cu 16 milioane lei, de la 66, 5 milioane la 50,5 milioane lei.

Diminuare este cauzată, în mare parte, de faptul că R. Moldova nu va mai achita cotizațiile de participare în Adunarea Interparlamentară a CSI și în șapte organizații din cadrul Comunității – aproape 8,2 milioane de lei, sumă prevăzută în proiectul inițial al Guvernului, care a intrat în vigoare la începutul anului 2023.

În ultimii 4 ani din bugetul de stat au fost transferați aproape 35 de milioane de lei, cotizații de membru în cadrul CSI și organizațiile Comunității.

Circa 3,4 milioane de lei anual erau destinate activității Teleradiocompaniei Interstatale „MIR”. La începutul lunii aprilie 2023, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a anunțat că R. Moldova nu va mai oferi bani pentru activitatea acestei televiziuni.

„Zero lei din banii contribuabililor pentru propagandă și dezinformare”, a spus atunci Vodă.

În perioada anilor 2000-2022 din bugetul de stat către reprezentanța din R. Moldova a teleradiocompaniei interstatale MIR au fost achitate peste 40 de milioane lei.

Compania deține două posturi de televiziune – MIR TV și MIR 24, cel din urmă fiind specializat în știri și programe analitice. Pe perioada stării de urgență, retransmiterea lor a fost sistată în R. Moldova.

Pe fundalul agresiunii militare ruse în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au anunțat că R. Moldova se va retrage treptat din CSI și au denunțat deja zeci de acorduri semnate în cadrul organizației create în 1991, după destrămarea URSS.

În iulie, Parlamentul a votat retragerea R. Moldova din cadrul Adunării Interparlamentare a CSI și din acorduri care prevăd formarea spațiului unic educațional, furnizarea tehnicii speciale trupelor de grăniceri și schimbul de informații despre situațiile excepționale între statele membre ale organizației și multe altele.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG