Linkuri accesibilitate

R. Moldova transferă o parte din diplomații săi din Federația Rusă în alte țări


Sediul Ambasadei R. Moldova la Moscova.
Sediul Ambasadei R. Moldova la Moscova.

Într-un proiect de hotărâre de Guvern, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene propune ca cinci din cei 18 angajați ai Ambasadei R. Moldova din Federația Rusă să fie transferați în alte țări.

Pe de o parte, MAEIE argumentează că autoritățile ruse au creat impedimente în procesul de acreditare a diplomaților și amintește despre „desele expulzări în calitate de persona non-grata a personalului ambasadei R. Moldova la Moscova”.

Pe de altă parte, ministerul spune că „situația regională și consecințele schimbărilor geopolitice dictează necesitatea ajustării personalului misiunilor diplomatice moldovene peste hotare”.

Astfel, MAEIE propune ca ministrul-consilier din Ambasada R. Moldova la Moscova (prin cumul și reprezentant economic în CSI) să fie transferat în Ambasada R. Moldova din Franța, iar consilierul - în noua ambasadă a R. Moldova din India.

Două poziții de secretar II din Ambasada Republicii Moldova din Federația Rusă ar urma să fie transferate la Misiunea diplomatică a Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană.

Un casier-contabil din Rusia ar putea să devină contabil-șef al Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos.

Proiectul se află la etapa consultărilor publice și a fost publicat pe site-ul guvernamental particip.gov.md.

De la începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, relațiile diplomatice dintre R. Moldova și Federația Rusă s-au deteriorat substanțial.

Ambasadorul Federației Ruse a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chișinău de fiecare dată când politicieni ruși făceau declarații despre integritatea teritorială a R. Moldova sau după ce rachete rusești survolau spațiul aerian moldovenesc ori cădeau pe teritoriul R. Moldova.

În octombrie 2022, după ce o rachetă a căzut în nordul țării, Ministerul de Externe a notificat ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, că un diplomat rus este declarat persona non-grata. Ca răspuns, în noiembrie 2022, Ministerul rus de Externe a declarat indezirabil un diplomat moldovean. În aprilie 2023, MAEIE a anunțat că un diplomat rus a fost declarat persona non-grata pentru „comportament necorespunzător”. În scurt timp, partea rusă a venit cu un răspuns simetric.

În august 2023, Republica Moldova a expulzat 45 din cei 70 de diplomați ruși și personal tehnic al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, după ce o anchetă jurnalistică a descoperit un număr „excesiv” de antene pe clădirile ambasadei. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a explicat atunci că R. Moldova fost timp de decenii „ținta unor tipuri de activități și politici ostile din partea Federației Ruse”

Acum, la Chișinău sunt 10 diplomați ruși și 15 angajați din personalul tehnic.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG