Linkuri accesibilitate

Anchetatorii ruși vor să ia parte la interogarea lui Navalnîi la Berlin


Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi

Ministerul rus de Interne vrea să-l interogheze pe politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi la Berlin, unde este tratat după ce medicii germani au spus că au „dovezi fără echivoc” că liderul opoziţiei ruse a fost otrăvit cu agentul Noviciok, contrazicându-i pe omologii lor ruși, care au spus că nu au găsit nici o urmă de otravă la Navalnîi, când era tratat de ei. Autoritățile ruse au anunțat că doresc ca, odată ce Navalnîi va ieși din coma indusă medical pregătesc, să pregătească o cerere ca autoritățile germane să le permită anchetatorilor ruși să ia parte la interogarea lui Navalnîi. Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul nu a primit încă o cerere oficială de la Moscova cu privire la această chestiune. Navalnîi s-a îmbolnăvit la bordul unui avion în drum din orașul siberian Tomsk spre Moscova, la sfârșitul lunii august, și a fost internat după aterizarea de urgență a avionului în orașul Omsk. Apoi a fost dus la clinica Charite din Berlin, unde autoritățile germane au spus că „dovezi fără echivoc” indică faptul că liderul opoziţiei ruse a fost otrăvit cu agentul Novociok, ceea ce Kremlinul neagă vehement, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a caracterizat acuzaţiile venite de la Berlin drept „lipsite de sens”. Politicieni occidentali susțin că otrăvirea a fost probabil ordonată de autoritățile din Rusia și au cerut Moscovei să investigheze în mod transparent otrăvirea politicianului opoziţiei. În declarația sa de astăzi, 11 septembrie, poliția de transport siberiană a declarat că a efectuat „verificări” a ceea ce s-a întâmplat și a publicat câteva constatări privind activitățile lui Navalnîi. Potrivit politiei siberiene de transport, Alexei Navalnîi a mâncat la hotelul Xander, la restaurantul Velvet și într-un apartament unde a ținut întâlniri cu membrii echipei sale la Tomsk. De asemenea, s-a oprit la cafeneaua Viena de pe aeroportul din Tomsk pentru a lua un ceai înainte de a urca în avion. Declarația mai spune că cinci dintre asociații lui Navalnîi care îl însoțeau la Tomsk au fost interogați de poliție, în timp ce un al șaselea asociat, Marina Pevcih, care este rezidentă permanentă în Marea Britanie, nu a fost disponibilă pentru audieri.

Poliția lucrează acum la depistarea altor pasageri care se aflau la bordul avionului, se mai arată în declarație.

Ministerul Apărării din Germania a declarat că datele despre Navalnîi au fost furnizate Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a repetat ieri poziția Moscovei cu privire la incident, spunând că Rusia „nu are motive să lanseze o anchetă” în situația din jurul lui Navalnîi.

„Medicii noștri l-au salvat pe Navalnîi, nu au găsit nicio urmă a vreunei arme chimice în testele care i-au fost făcute. Nu am primit nicio dovadă din Germania care să ne ducă la concluzia că vorbim despre o crimă premeditată aici”, a spus Nebenzia.

XS
SM
MD
LG