Linkuri accesibilitate

Andreea Pora: Probabil, dacă nu ar fi fost presa pusă pe jar, cazul Alexandrei de la Caracal ar fi putut fi mușamalizat


Protest la București față de incompetența autorităților în cazul Caracal.
Protest la București față de incompetența autorităților în cazul Caracal.

Cazul Caracal văzut din biroul Europei Libere la București.

În România, cazul uciderii unei minore la Caracal, care nu a fost salvată deși reușise să alerteze poliția, a devenit nu numai evenimentul mediatic al acestei veri. A provocat un val de anchete, demisia noului ministru de interne - după numai șase zile de la numirea în funcție, discuții în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, a ajuns subiect de dispute între Președinție și Guvern și motorul unui val de proteste. De mică amploare, dar insistente.

Europa Liberă: Andreea, în primul rând, care sunt ultimele anchete care s-au deschis acum în legătură cu cazul de la Caracal și nu numai?

Andreea Pora: „Principala anchetă este cea făcută de DIICOT, adică de Direcția Antimafie, pe cazul morții minorei Alexandra și, sigur, și al celeilalte fete, Luiza. Într-o conferință de presă ținută astăzi, șeful DIICOT a dat o informație destul de interesantă și anume că nu exclude posibilitatea ca fata să fie în viață, cu argumentul că nu au probele ADN din locul în care se presupune că trupul fetei ar fi fost ars.”

Europa Liberă: Cine conduce ancheta principală în cazul de la Caracal?

Andreea Pora: „Ancheta principală este condusă de DIICOT de la Olt. Și sigur, aici ar trebui să menționăm că mai există o serie de alte anchete care vizează procurorii din acest caz, în speță procurorul care a stat - și se spune că a stat - în fața porții între ora 2.00 și 3.00 dimineața, sub motivul că nu exista un mandat decât cu începere de la ora 6.00. Al doilea procuror anchetat este procurorul care s-a ocupat de cazul celeilalte fete, de Luiza, caz care știm că trenează de cinci luni. Ea a dispărut în aprilie.”

Europa Liberă: Două minore. Un caz – cel de la Caracal – a devenit foarte mediatizat, s-a discutat foarte mult despre el, a dus la consecințe aproape neașteptate, cum a fost demisia de ieri, marți, a ministrului de Interne. Celălalt trenează, cum spui și tu, de cinci luni de zile. Care este explicația?

Lipsă de profesionalism și de empatie de-a dreptul tulburătoare...

Andreea Pora: „Una dintre explicații este că Alexandra a apucat să sune la 112, să aibă acele discuții cu operatorul, cu diverși polițiști. A doua explicație este că unchiul ei, domnul Alexandru Cumpănașu, este o persoană publică și el a alertat presa. Probabil că, dacă nu ar fi fost presa pusă pe jar, acest caz ar fi putut fi mușamalizat, cum a fost celălalt caz, al Luizei. Și sigur că de aici toată emoția publică, în special

Cazurile de la Caracal arată mari deficiențe de sistem ...

după ce s-au publicat și ascultat acele stenograme ale discuției Alexandrei cu operatorul de la 112 și cu diverși polițiști, care au arătat, sigur, o lipsă de profesionalism și de empatie de-a dreptul tulburătoare.

Dar dincolo de aceste elemente, cazurile, de fapt, de la Caracal arată mari deficiențe de sistem. Au scos la iveală un întreg putregai care este în sistem, deci lucruri care nu funcționează, cum este aplicația de localizare de la 112, polițiști care nu sunt în stare să depisteze o locuință, deși au toate elementele și se mișcă după ore și ore în șir.

Deci e o problemă de sistem și această problemă de sistem publicul o pune pe seama acestei tentații, ca să zic, care există nu de ieri, de astăzi de a politiza, de a pune în funcții publice de răspundere oameni care nu sunt pregătiți, pe seama nepotismului, pilelor și relațiilor tradiționale. Ideea e că poate acest caz, care a arătat atâtea lucruri care merg prost într-un sistem, care ar trebui să se ocupe de siguranța cetățeanului, să miște cumva lucrurile din loc.”

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG