Linkuri accesibilitate

Andrei Spînu: În martie, facturile la gaz ar putea să fie mai mici


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu

Creșterea tarifului la gaze nu se datorează clauzelor din noul contract cu Gazprom, încheiat de actualul guvern, ci creșterii masive a prețului la gaze pe piața mondială, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. În martie însă, facturile la gaze ar putea să fie mai mici, pentru că și prețul gazului a scăzut luna aceasta cu aproape 100 de dolari, a mai spus Spînu, într-un interviu cu Europa Liberă.

Mai mult, a spus că la începutul săptămânii i-ar trimis o scrisoare șefului de la Gazprom, Alexei Miller, în care cere să fie discutate o serie de probleme, începând cu un nou acord de livrare a gazelor. „Am expediat o solicitare către dul Miller (...) să avem o întâlnire în care să discutăm mai multe subiecte, inclusiv auditul , inclusiv acest contract, ca să vedem care sunt pașii următori ” a spus Spînu.

Ministrul Infrastructurii a explicat din nou că actualul contract este, în fond, „vechiul contract din 2006, care a fost numai prelungit”, cu aceleași clauze. Clauze care nu au putut fi renegociate anul trecut pentru că monopolistul rus Gazprom nu era dispus la compromisuri în raport cu actuala guvernare de la Chișinău. „Nu este ușor să negociezi cu Gazprom”, a remarcat Spînu, dând ca exemplu și ultimele neînțelegeri între compania rusă și guvernul R. Moldova privind auditul independent al datoriei istorice la gaze.

Potrivit ministrului Infrastructurii, Gazprom este cel care emite pretenții nefondate, motiv pentru care s-ar putea ca auditul să nu fie încheiat până la 1 mai, așa cum este stipulat în protocolul încheiat anul trecut.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG