Linkuri accesibilitate

Andronachi a fost expulzat din Ucraina și pus sub acuzare în Moldova


Vladimir Andronachi

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi a fost arestat pentru 30 de zile și pus oficial sub acuzare în dosarul „frauda bancară”, fiind învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.

Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție miercuri, 2 noiembrie, la scurt timp după ce Andronachi a fost reținut în punctul de trecere a frontierei Criva- Mamalîga, pe sensul de intrare în țară.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că autoritățile din Ucraina l-au declarat pe Vladimir Andronachi persoană indezirabilă și l-au expulzat din țară. Potrivit ei, autoritățile moldovene încă nu au toate detaliile, dar cred că decizia Kievului de a-l expulza pe Andronachi s-a bazat pe doi factori:

  • Vladimir Andronachi este asociat cu Vladimir Plahotniuc care, de săptămâna trecută, se află pe lista sancțiunilor SUA pentru rolul său în corupția din R. Moldova”;
  • „Având în vedere starea de război, Ucraina are o anumită politică față de persoanele cu cetățenie străină care intră în țara lor”, a explicat Dragalin.

Procuratura nu a precizat dacă Andronachi a fost predat de autoritățile ucrainene. „O să venim cu detalii ulterior”, a spus procurorul Octavian Iachimovschi.

În iulie 2022, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi a fost anunțat în căutare internațională de Interpol pentru a fi arestat și extrădat în R. Moldova. El este acuzat și în dosarul „Metalferos” de crearea unui grup criminal organizat, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Andronachi a plecat din R. Moldova pe 5 iulie 2021. În septembrie 2021, fostul democrat a primit mandat de arest în dosarul „frauda bancară” și autoritățile moldovene au cerut Interpol să-l anunțe în căutare internațională.

În dosarul fraudei bancare, Andronachi este bănuit că, alături de alte persoane, a simulat încheierea unui contract de investiții în reconstrucția unui imobil cu Banca de Economii. Ei ar fi sustras astfel din conturile băncii 32 de milioane de lei.

În dosarul „Metalferos”, fostul deputat este acuzat de crearea unui grup criminal organizat, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Prejudiciul adus întreprinderii de stat ar fi de peste 700 de milioane de lei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG