Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: R. Moldova „a condamnat ferm, din prima zi, războiul din Ucraina”


Președinții Andrzej Duda și Maia Sandu, Chișinău, 21 martie 2022

„R.Moldova a condamnat ferm din prima zi războiul împotriva Ucrainei” a declarat președinta Maia Sandu la Chișinău, la conferința de presă susținută alături de președintele Poloniei, Andrzej Duda. „Ne ghidăm după statutul nostru de stat neutru. Aceasta nu înseamnă a rămâne indiferent față de suferința altora”, a mai spus președinta.

Pe termen lung, R. Moldova va fi greu afectată economic de războiul din Ucraina, a reamintit președinta Sandu. În acest context, șefa statului moldovean a cerut deschiderea nebirocratică a piețelor europene pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge în est din cauza războiului din Ucraina și sprijin pentru aspirațiile de integrare europeană.

Rute alternative de export în Rusia: mai lungi, mai costisitoare, mai incerte.
Rute alternative de export în Rusia: mai lungi, mai costisitoare, mai incerte.

Președintele polonez, Andrzej Duda a răspuns apelurilor lansate de Maia Sandu, anunțând că Varșovia acordă R. Moldova un împrumut de 20 de milioane de euro, fără dobândă, pentru refugiați. Duda a promis și sprijin pentru deschiderea piețelor vestice și pentru cererea de aderare.

Tot luni, dar la Bruxelles, R. Moldova a primit din nou promisiuni de sprijin din partea României, inclusiv organizarea unei conferințe internaționale pentru Moldova la începutul lunii aprilie, la Berlin. Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a declarat că România este dispusă să stocheze pe teritoriul său gaze naturale pentru Moldova pentru ca ulterior, pe termen mediu, că construiască și un depozit de gaze pentru R. Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG