Linkuri accesibilitate

Anexarea Transnistriei, după modelul Crimeea | „Limba română” în loc de „limba de stat”


Putin încearcă anexarea ilegală a regiunii transnistrene, după modelul Crimeea, scrie TVR Moldova cu referire la o analiză CNN
Putin încearcă anexarea ilegală a regiunii transnistrene, după modelul Crimeea, scrie TVR Moldova cu referire la o analiză CNN

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Gata cu „limba moldovenească” și „limba de stat”. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) propune introducerea „limbii române” în toate legile, potrivit newsmaker.md. PAS a pregătit un proiect de lege pentru implementarea mai multor hotărâri ale Curții Constituționale printre care și decizia de acum zece ani când Înalta Curte a menționat că „Declarația de Independență e mai presus decât Constituția”, unde limba de stat e menționată limba română. Potrivit proiectului, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română”.
  • Putin încearcă anexarea ilegală a regiunii transnistrene, după modelul Crimeea. Recentele amenințări ale Rusiei la adresa Republicii Moldova, referitoare la Transnistria, reprezintă acțiuni care seamănă izbitor de mult cu cele întreprinse de Moscova înaintea anexării ilegale a peninsulei Crimeea, în 2014, dar și a invaziei Ucrainei declanșate în urmă cu un an, informează TVR Moldova cu referire la o analiză publicată de CNN.
  • Kremlinul s-a declarat luni, 27 februarie, din nou îngrijorat de situația din regiunea separatistă a R. Moldova, Transnistria, potrivit ziarulnational.md. Potrivit lu Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, situația în Transnistria ar fi „tulbure”. „„Evident, situația din Transnistria face obiectul unei atenţii speciale din partea noastră şi este motiv de îngrijorare. Situația este tulbure, este provocată din afară. Dar știm că oponenții noștri din cadrul regimului ucrainean, regimului de la Kiev, precum şi cei din ţările europene sunt capabili de diferite tipuri de provocare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Serviciul de Informații și Securitate a expulzat doi străini. Aceștia voiau să pună în aplicare un plan de destabilizare a situației din R. Moldova, scrie jurnal.md. Persoanele vizate ar fi fost antrenate în activități de culegere de date și informații pentru pregătirea schimbării prin violență a orânduirii constituționale a R. Moldova.
  • Fostul deputat de la PCRM, PDM și apoi Partidul Șor, Vladimir Vitiuc, a devenit cetățean al României, potrivit Ziarului de Gardă. Jurnaliștii scriu că Vitiuc, vorbitor de limba rusă, originar din Bălţi, a depus luni, 27 februarie, jurământul de credință față de România la Autoritatea Națională pentru Cetățenie din București. ZdG amintește în articol despre traseismul politic al lui Vitiuc, dar și despre dosarele penale în care a fost vizat.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, interes a trezit reportajul distribuit de Ziarul de Gardă, despre „stăpânii petrolului extras în R. Moldova”. Jurnaliștii scriu că în lipsa unui acord cu statul și fără licență, o companie privată continuă să exploateze rezervele de pe teritoriul satului Văleni, raionul Cahul, de unde anual sunt extrase în jur de 6500 de tone de țiței. Sub paravanul unei firme aflate la un pas de faliment, resursele de petrol și gaze naturale de la sudul țării, concesionate în repetate rânduri, ajung în cisternele unor intermediari din lumea kickboxingului, iar apoi sunt vândute în România.
  • Pe Instagram, Moldova.org scrie că angajații a două companii din R. Moldova lucrează patru zile pe săptămână. Elena Grecu, angajata uneia dintre companii, a spus jurnaliștilor că acest regim îi oferă mai mult echilibru între viața profesională și personală și-și poate gestiona mai bine timpul și sarcinile. „Faptul că am 3 zile libere îmi oferă motivație să fac mai mult și să ofer mai mult companiei. Înțeleg că pentru angajatorii este importantă starea mea emoțională și asta îmi oferă un confort psihologic”, a mai spus Elena. Un weekend extins o motivează să revină în forță la lucru și să fie mai rapidă, știind că are 4 zile în care se implică și oferă cât mai mult.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG