Linkuri accesibilitate

Angajați ai CNA, cercetați pentru că ar fi tăinuit dosarul lui Iulian Muntean


Iulian Muntean, în timpul audierii de către comisia pre-vetting
Iulian Muntean, în timpul audierii de către comisia pre-vetting

Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal în privința unor angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA), care nu au furnizat comisiei pre-vetting informația despre dosarul penal al avocatului Iulian Muntean, devenit ulterior membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, unul dintre acești angajați a făcut parte din secretariatul comisiei pre-vetting. În 2018, el a făcut analiza operațională în dosarul numit generic „ASEM”, în care profesorul Iulian Muntean este învinuit de corupție, alături de alți zeci de profesori, studenți și intermediari.

Șeful direcției analitice a CNA, care a trimis atunci raportul de analiză operațională organului de urmărire penală al CNA, trebuia să verifice, deja în 2023, la solicitarea comisiei pre-vetting, dacă Muntean figurează în registrul de evidență al dosarelor penale.

Tot astăzi, Iulian Muntean și-a depus cererea de demisie la Parlament, care l-a numit, la începutul lui septembrie, în funcția de membru al CSM. Comisia pre-vetting, care i-a verificat integritatea etică și financiară, susține că nu a fost informată că acesta este învinuit de luare de mită.

XS
SM
MD
LG