Linkuri accesibilitate

Cum un jurist cu dosar penal a trecut pre-vetting-ul și a fost numit de Parlament membru în CSM


Audiat pe 19 iulie, Iulian Muntean nu a pomenit că ar avea vreun dosar penal și nici nu a fost întrebat despre asta de membrii comisiei
Audiat pe 19 iulie, Iulian Muntean nu a pomenit că ar avea vreun dosar penal și nici nu a fost întrebat despre asta de membrii comisiei

Juristul Iulian Muntean, numit de Parlament, acum două săptămâni, în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), figurează în calitate de învinuit într-un dosar de corupție. Comisia pre-vetting, care l-a verificat, susține că nu a fost informată despre existența acestui dosar.

Informația despre faptul că Muntean este vizat într-un dosar penal a fost publicată pe 20 septembrie de site-ul realitatea.md. Este vorba despre un caz de rezonanță, din vara anului 2018, când mai mulți lectori ai Academiei de Studii Economice (ASEM) și intermediari au fost reținuți de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție, fiind bănuiți că luau mită de la studenți.

„Pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1.000 de lei, iar pentru aranjarea susținerii tezei de licență sau de masterat - între 400 și 550 de euro”, a comunicat atunci CNA.

În scurt timp, Muntean a venit cu explicații pe pagina sa de Facebook. „Acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, fiind o metodă de intimidare a persoanelor înainte de alegeri […] Un dosar în care procurorul a declarat că mi se incriminează suma de 950 de lei”, a scris Muntean.

El a povestit că în iunie 2018 a fost supus unei perchiziții, „în urma căreia nimic ilegal nu a fost depistat”, iar în septembrie 2018 a fost pus sub învinuire. Muntean afirmă că nu mai știe nimic despre mersul anchetei încă din 2019 și califică difuzarea informației despre dosarul său în spațiul public drept o „intimidare”.

Comisia pre-vetting a aflat din presă despre dosar

Serviciul de presă al comisiei pre-vetting a comunicat Europei Libere că informația despre acest dosar penal nu se conținea nici în chestionarul etic completat de candidat și nici în rapoartele întocmite de CNA și Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Procuratura Anticorupție nu a furnizat nicio informație în acest sens

„Faptul că Iulian Muntean figura pe lista candidaților pentru CSM era cunoscut public. Astfel, nimic nu împiedica Procuratura Anticorupție sau alte instituții publice și persoane fizice să informeze comisia, în timpul procesului de evaluare, cu privire la procedurile în curs în care ar fi fost implicat candidatul. Până la data de 21 septembrie 2023, Procuratura Anticorupție nu a furnizat nicio informație în acest sens”, a acuzat comisia pre-vetting, într-un comunicat emis presei.

Comisia a promis că va sesiza autoritățile responsabile în legătură cu „aparenta omisiune” și a menționat că CNA i-a furnizat recent informațiile cu privire la acest subiect.

CNA a explicat într-o declarație că a descoperit că Muntean este învinuit într-un dosar penal abia pe 19 septembrie, atunci când a verificat suplimentar candidații non-judecători la CSM, și că a informat imediat comisia pre-vetting. CNA susține că nu a putut identifica anterior aceste date, deoarece ordonanța lipsea din Registrul de informații criminalistice al Ministerului de Interne.

Solicitată de Europa Liberă, Procuratura Anticorupție a spus că instituția „nu a fost interpelată de către comisia pre-vetting, pentru a oferi informații referitoare la Iulian Muntean, așa cum a procedat în cazul altor candidați”.

„Trebuie să-și dea demisia de onoare”

Știrea despre dosarul lui Muntean a stârnit un val de reacții critice în mediul juridic. Președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, care, la fel, a trecut pre-vetting-ul și a fost aleasă membru-supleant în CSM, crede că Iulian Muntean ar trebui să-și dea demisia pentru faptul că a tăinuit această informație de la comisie.

„Dacă este adevărat, este o eroare foarte gravă și afectează credibilitatea și integritatea tuturor celor care au trecut prin acest proces și domnul Muntean urmează să își depună demisia de onoare!”, a scris magistrata pe pagina sa de Facebook.

Avocatul Vadim Vieru crede că incidentul afectează imaginea noului CSM. „Nu îmi pare atât de grav statutul de învinuit, având în vedere «calitatea» dosarelor de la CNA și PA, dar e mai grav dacă această informație nu a fost comunicată de CNA comisiei sau a fost ascunsă de actualul membru al CSM”, a scris el pe Facebook.

Și președinta comisiei juridice din Parlament, deputata PAS Olesea Stamate, a venit cu o reacție. Ea spune că membrii comisiei pre-vetting nu au fost informați despre acest dosar, iar persoanele din instituțiile statului care au tăinuit asta „trebuie să răspundă”.

...nu văd cum ar putea continua activitatea sa în CSM

„În cazul în care informația se confirmă, iar persoana nu a indicat această informație în formular, înseamnă că a ascuns. Și, în acest caz, nu văd cum ar putea continua activitatea sa în CSM”, a mai spus deputata.

În același timp, Stamate reclamă că „cineva încearcă din răsputeri să arunce o umbră asupra activității comisiei pre-vetting, dar și asupra credibilității noului CSM”.

Europa Liberă a urmărit toate audierile publice din comisia pre-vetting, în cadrul proiectului special „Bătălia pentru CSM”. Audiat pe 19 iulie, Iulian Muntean nu a pomenit că ar avea vreun dosar penal și nici nu a fost întrebat despre asta de membrii comisiei.

În timpul interviului, care a durat 35 de minute, cel mai mult s-a discutat despre faptul că Muntean a primit de la socrii săi, prin transferuri de peste hotare, peste 5 milioane de lei.

Între 2003 și 2006, Muntean a lucrat ca economist. Ulterior, a predat la mai multe universități. În 2011, a obținut licența de avocat.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG