Cum va arăta viitoarea garnitură guvernamentală? – e o întrebare la zi după parlamentarele de duminica trecută în care nici o formaţiune din cele patru accese în Legislativ nu are majoritate. Negocierile privind o eventuală coaliţie încă nu au demarat, iar scenarii anticipate de experţi sunt multiple. Bunăoară, Angela Grămadă, președinta Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale” de la București consideră că cel mai plauzibil scenariu ar fi trecerea Blocului ACUM în opoziţie. Ea anticipează o eventuală coaliţie de conveniență formată cel puţin între PD şi PSRM.
Angela Grămadă: „Pentru mine cel mai plauzibil scenariu în viitorul apropiat, şi când vorbesc despre viitorul apropiat mă refer la următoarele câteva luni, ar fi ca Blocul ACUM să treacă în opoziție constructivă care ar putea să promoveze anumite inițiative în Parlament chiar dacă acestea nu vor fi votate de către concurenții electorali, ceilalți care au acces în Parlamentul viitor. Aşa ar putea blocul ACUM să-şi păstreze acea tenacitate cu care a promovat anumite idei anticorupție, pentru reformarea justiţiei şi nu numai. Poate au în sfârşit şi câteva idei de proiecte economice şi sociale pe care noi le așteptăm cel mai mult de la acest Bloc.
Un alt scenariu ar fi acela de a avea nişte negocieri pentru crearea unei coaliții parlamentare. Poate nu neapărat o coaliție parlamentară în modul clasic cum ne-am obişnuit noi după 2009 încoace, mă refer la Alianţa pentru Integrare Europeană sau ceva de acest gen. E vorba mai degrabă de o coaliţie de conveniență între mai multe formaţiuni politice care tot au depăşit pragul electoral. Desigur aceste negocieri pentru formarea unei asemenea coaliții vor fi conduse de către PDM care deja şi-a arătat intențiile în acest sens. ”
Europa Liberă: Şi preşedintele Igor Dodon crede că principalele trei partide din viitorul Parlament – socialiştii, democraţii şi cei din Blocul ACUM – ar trebui să lase la o parte retorica electorală şi să formeze o coaliţie de interes naţional, dar chiar el recunoaşte că e un scenariu dificil.
Mai cu seamă că atât Maia Sandu, cât şi Andrei Năstase au spus Europei Libere un nu categoric unei majorităţi parlamentare cu participarea blocului lor.
Angela Grămadă: „Cum am spus, eu nu văd o alianţă în momentul de faţă care să includă Blocul ACUM. Domnul Dodon este într-o situaţie mai puţin plăcută pentru domnia sa. În primul rând că ei au pierdut
Nu văd o alianţă în momentul de faţă care să includă Blocul ACUM...
alegerile şi au luat cu 10 la sută mai puţin decât s-ar fi aşteptat, adică ei practic au pierdut acea poziție de negociator şef în cadrul viitoarei formule electorale. De aceea domnul Dodon face asemenea declarații astfel încât să poată cumva credibiliza din nou imaginea PSRM şi nu neapărat în faţa alegătorilor, ci în faţa partenerilor externi. Mă refer la Moscova care l-a atacat imediat după finalizarea alegerilor că a fost calul Troian, că a fost acel element greșit pe care a mizat Moscova în aceste alegeri electorale. Şi atunci domnul Dodon se vede pus în situaţia de a apărea cu asemenea mesaje în care să cheme la reconciliere între forțele politice.
Ceea ce nu-l face mai mult credibil în acest moment din simplul motiv că el a fost unul dintre cei care au lansat mesaje agresive, inclusiv împotriva blocului ACUM, nu doar împotriva PDM. Deci are cam puţine şanse domnul Dodon să apară în momentul de faţă în calitate de actor politic capabil să fie mediator tocmai ceea ce îi oferea postul de preşedinte - mediator între instituţiile publice. El a rata această oportunitate. ”
Europa Liberă: Dar tocmai domnul Dodon e cel care trebuie să accepte numele celui care va conduce Guvernul şi dumnealui spune că pentru el rămâne inacceptabilă o majoritate nelegitimă prin trecerea deputaților de la o fracțiune la alta, o majoritate de transfugi. Pe de altă parte unii observatori acreditează ideea că în jurul domnului Plahotniuc ar putea să vină şi deputaţi din alte formațiuni de stânga.
Angela Grămadă: „Domnul Dodon face declaraţii publice tocmai pentru a evita anumite situaţii în care PSRM o să piardă şi mai mult din credibilitatea pe care au avut-o lezată în această campanie. El nu are acum alte opţiuni de a lansa altfel de mesaje în spaţiul public. Dar pe mine mă interesează altceva. Domnul Dodon a insistat foarte mult pe faptul că nu exclude nişte alegeri anticipate, dacă rezultatele nu vor fi cele care ar conveni PSRM.”
Europa Liberă: Asta a spus-o ceva mai devreme, în campanie, acum dumnealui spune că alegerile anticipate s-ar putea declanşa doar dacă se creează această majoritate nelegitimă cu trecerea deputaţilor de la un partid la altul.
Angela Grămadă: „Este foarte corect pentru că ei au reevaluat rezultatele alegerilor şi în cazul unor alegeri anticipate, după ce deja au pierdut 10 la sută şi după ce au văzut că scad în preferinţele electoratului, alegeri anticipate ar putea să însemne nu neapărat o veste bună pentru PSRM. Ar putea să însemne mai mult electorat şi mai multe voturi pentru Blocul ACUM sau pentru PDM care s-a dovedit a fi foarte eficient prin a folosi anumite instrumente şi resurse financiare de care a dispus. Pentru PSRM alegeri anticipate acum ar putea fi şi mai periculoase decât s-au dovedit a fi alegerile parlamentare din 24 februarie.”
Europa Liberă: Dar cine şi-ar dori mai degrabă o coaliţie PD cu PSRM sau PSRM cu PD?
Angela Grămadă: „Evaluând rezultatele alegerilor cred că mai degrabă ar fi PSRM cel care şi-ar dori o alianță cu PDM. Pentru că PDM are mai multe avantaje, instrumente şi are mai multă experiență în a negocia eventuale coaliții, dacă e să luăm prin comparație cu PSRM.”
Europa Liberă: Dar ce linii roşii nu ar trece cei din PSRM? Pentru că PD prin vocea vicepreședintelui Vladimir Cebotari a declarat Europei Libere că integrarea europeană rămâne o prioritate şi nu se negociază.
Angela Grămadă: „Şi cei de la PSRM în ultima perioadă nu mai vorbesc foarte mult despre proiecte de integrare eurasiatică decât doar aşa sporadic mai apar în spaţiul public anumite declaraţii. În acelaşi timp ei nu mai fac alte declaraţii împotriva UE.”
Europa Liberă: Dar vor un parteneriat strategic cu Federaţia Rusă.
Angela Grămadă: „Parteneriatul strategic cu Federația Rusă este un instrument electoral, nu este neapărat un obiectiv politic în sine a PSRM.”
Europa Liberă: Chiar domnul Dodon a declarat Europei Libere despre acest lucru.
Angela Grămadă: „Domnul Dodon face declaraţii pentru eventualii alegători. noi însă trebuie să fim foarte atenţi la mizele pe care le au aceste formaţiuni politice în faţa lor şi la spaţiul pe care îl au pentru a negocia. Până la urmă obiectivul acestei formaţiuni politice este de a accede la guvernare. Or în asemenea situaţie şi cu asemenea rezultate la alegerile parlamentare este greu de crezut că în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate sau chiar la un scrutin parlamentar în patru ani de zile se poate face ceva în direcţia schimbării vectorului european al R. Moldova. Aici nu mă refer la calitatea reformelor care sunt implementate, ci doar la declaraţii în spaţiul public.”
Europa Liberă: Dar dacă eventual se ajunge la crearea unei coaliţii PD-PSRM cum ar arăta această guvernare? Cine ar putea să ajungă în fruntea executivului?
Angela Grămadă: „Nu pot să fac asemenea previziuni, dar ştiu că din când în când aceste formaţiuni politice ar putea să mai apară în poziţii antagonice, adică să se contrazică sau să nu voteze anumite iniţiative legislative propuse de către celălat membru al acestei coaliţii. S-ar putea să nu avem neapărat un guvern de coaliţie propriu-zisă, ci pur şi simplu să avem voturi în Parlament pentru un anumit candidat la funcţia de premier şi din când în când să se mai voteze o anumită iniţiativă sau proiect de lege.”
Europa Liberă: Oricum se va căuta o figură de compromis pentru a fi desemnată ca să conducă guvernul. Cine va face presiuni? Asupra cui se vor face presiuni?
Angela Grămadă: „Mai degrabă mizez pe faptul că cineva va face anumite promisiuni sau că cineva va explica celeilalte forţe politice care sunt beneficiile, avantajele pentru o participare la o anumită formulă de guvernare. Or această metodă funcţionează mai bine decât orice formă de presiune politică în acest caz. Şi abia în eventualitatea unui rateu, dacă această strategie sau tactică nu va funcţiona, atunci probabil se va trece la alte metode de convingere mult mai drastice. În orice caz cred că formula va fi una de actor politic care să nu fie membru al unei formaţiuni politice sau chiar dacă va fi membru, atunci se va ţine cont ca această figură să fie una mult mai neutră.”
Europa Liberă: Dar acest avertisment, care vine de la şeful statului că ar putea respinge un candidat la funcţia de premier înainta de o majoritate parlamentară la care participă transfugii, îi pune pe gânduri pe cei din PD?
Angela Grămadă: „Nu cred neapărat. Au suficient de multă experienţă în viaţa politică astfel încât să poată să gestioneze resursele diplomatice pe care le au la dispoziţie pentru a face faţă unor avertismente. Nu e prima dată când domnul Dodon face avertismente sau atenţionează PDM că nu ar trebui să acţioneze într-o anumită direcţie sau că nu ar trebui să propună un candidat pe care PSRM nu l-ar agrea.”
Europa Liberă: Problema unor alegeri anticipate rămâne a fi luată în calcul de cei care au acces în Parlament? E un scenariu care ar avantaja R. Moldova? SUA au îndemnat liderii de la Chişinău să ia măsuri rapide pentru formarea unui nou guvern care să slujească poporului prin combatere corupţiei, promovarea reformelor în justiţie şi asigurarea înaintării Moldovei pe traiectoria ei democratică.
Angela Grămadă: „Aceste alegeri parlamentare au epuizat forţele financiare nu neapărat de resurse umane ale opoziţiei pentru că ştim că ei au avut acces limitat atât la surse media, cât şi la resurse financiare, adică suportul a fost suficient de mic.
Pe de altă parte nişte alegeri anticipate în acest moment din cauza nevotării viitoarei formuli guvernamentale ar putea să producă foarte
Alegeri anticipate în acest moment ar putea aduce multe probleme atît pentru PDM, cît și PSRM...
multe probleme atât pentru PDM, cât şi pentru PSRM. Nu mă refer neapărat la instabilitate politică, nu mă refer neapărat la proteste, dar mă refer la faptul că un eventual scrutin, adică alegeri anticipate s-ar putea să nemulţumească electoratul şi aşa epuizat din cauza problemelor sociale, economice cu care se confruntă şi l-ar putea face să migreze spre alţi concurenţi electorali. În acest moment nu putem să facem previziuni care ar putea fi direcţia de migrare a acestora. De aceea eu nu cred că PDM şi PSRM sunt în situaţia de a nu ajunge la un guvern de conveniență pentru ambele părţi.”