Linkuri accesibilitate

Angela Grămadă: „Crizele pot fi depășite atâta timp cât există voință din partea formațiunilor politice pentru ca ele să fie depășite”


Opiniile președintei Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale” de la București.

PSRM invită la dialog Blocul ACUM, deputații Blocului cer reluarea de urgență a ședinței Parlamentului. șefulstatului Igor Dodon a avertizat: „Dacă până la mijlocul lunii iunie, adică timp de trei luni, în legislativ nu va fi adoptată nicio lege, dacă nu este ales un președinte de Parlament, atunci la expirarea acestor trei luni eu pot să dizolv Legislativul. Mai sunt două luni”, a spus Dodon, marți seara, într-o emisiune la postului de televiziune NTV Moldova. Angela Grămadă, președinta Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale” de la București spune că sunt două scenarii postelectorale posibile.

Opinii de expert despre criza parlamentară: Angela Grămadă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:58 0:00
Link direct

Europa Liberă: Observatorii scenei politice de la Chișinău vorbesc despre incertitudine și impas în Legislativ, pentru că se vorbește despre chinurile facerii când e vorba despre crearea unei majorități parlamentare, pe de altă parte, totuși trei partide au venit cu trei oferte diferite. Ce deznodământ vedeți?

Angela Grămadă
Angela Grămadă

Angela Grămadă: „Sunt două scenarii: unul este cel al alegerilor anticipate și cel de-al doilea scenariu este acea coaliție de conveniență între două forțe politice de care se vorbește deja de câteva zile la Chișinău, și anume PSRM și PDM. Această coaliție nu s-a format imediat după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare, dar s-a jucat un pic de teatru, teatru politic, astfel încât cetățenii din Republica Moldova să nu poată să conteste prea mult dezbaterile care au avut loc între formațiunile politice.

Deci, eu aș merge mai degrabă pe aceste două scenarii, cel de-al treilea: o alianță posibilă între ACUM și PSRM eu nu-l văd, adică pentru mine nu există premise în acest sens. Mi se pare iarăși destul de important să atragem atenția la conținutul propunerilor legislative sau propunerile de politici publice, politici sociale care au venit din partea PDM-ului și a PSRM-ului și acolo se pare că există un consens de conținut.

Deci, mai degrabă aș vedea o alianță între PDM și PSRM, o alianță de conveniență, poate nu neapărat cu transfugi pe față, dar vor exista anumite voturi din partea PSRM-ului, astfel încât să ieșim din această incertitudine legislativă.”

Europa Liberă: Dar dacă se ajunge totuși la un consens între aceste două partide – socialiștii și democrații –, ar accepta democrații ca Zinaida Greceanîi să fie spicherul Parlamentului, așa cum au și propus-o, ar accepta și alte condiții înaintate de către Partidul Socialiștilor, pentru că ei vor să-i fie oferit limbii ruse statut de limbă oficială, ei cer două ministere: Ministerul de Externe și Ministerul Apărării, iar SIS să fie în subordonarea președintelui, ar accepta PD?

Angela Grămadă: „PD are suficient de multe pârghii de a negocia cu PSRM anumite avantaje politice și aici mă refer inclusiv la acele propuneri pentru șefia unor instituții publice. Acest lucru a fost demonstrat și în trecut, lucrurile nu s-au schimbat prea mult, vedem și din declarațiile liderilor politici din cadrul PSRM, vedem și din declarațiile dlui Dodon că situația nu s-a schimbat prea mult în acest sens. Ceea ce a propus PSRM era mai degrabă o ofertă pentru ACUM, astfel încât aceștia să o poată refuza din start.”

Europa Liberă: Ea nu este valabilă și dacă se ajunge la un numitor comun între socialiști și democrați?

Angela Grămadă: „Eu cred că PDM-ul are mult mai multe pârghii de a negocia cu PSRM-ul pentru a obține beneficii proprii, inclusiv la numirea în anumite funcții. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că există probabil și o ofertă din partea PDM-ului care va urma, inclusiv cu privire la aceleași funcții din cadrul Parlamentului sau din cadrul altor instituții publice pe care noi încă nu le știm.”

Europa Liberă: Dar ce și-ar dori PD-ul, de exemplu?

Angela Grămadă: „Eu cred că PD-ul își dorește să nu se schimbe foarte mult formula guvernamentală actuală sau să rămână cu cele mai importante ministere sau instituții care să implementeze anumite reforme, dar acele reforme să nu contravină propriilor lor interese. Și aici mă refer la instituțiile care se referă la politicile anticorupție în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci vor vrea să rămână cu portofoliile instituțiilor de forță?

Angela Grămadă: „S-ar putea fi unele dintre ele, ar putea să fie iarăși portofoliile importante care se referă la gestionarea resurselor financiare în Republica Moldova, Ministerul Finanțelor și nu numai, pentru că de ele depind destul de multe lucruri, și anume modul în care sunt implementate și susținute anumite politici sociale și economice în Republica Moldova și, desigur, acele instituții de forță pe care Dvs. le-ați amintit, nu neapărat pentru a nu implementa reforme, ci pentru a le face cât mai lente sau, pur și simplu, pentru a gestiona modul în care aceste reforme sunt implementate.

Contează foarte mult în condițiile în care ai un Acord de Asociere de implementat și un DCFTA, iar partea cu politicile anticorupție și partea cu transparența financiară și modul în care sunt organizate achizițiile publice pentru diferite sectoare ale economiei chiar contează. Eu cred că pe aceasta va insista PDM-ul și nu cred că PSRM-ul poate să vină cu aceeași ofertă politică pentru PDM pe care a făcut-o și Blocului ACUM sau celor două fracțiuni parlamentare.”

Europa Liberă: Iar pe de altă parte s-au auzit mai multe voci care spuneau că, din moment ce Igor Dodon și Zinaida Greceanîi au efectuat o vizită la Moscova, s-ar putea ca ei să ia în calcul că Federația Rusă nu și-ar dori o coaliție formată dintre socialiști și democrați. Are dreptul la viață această idee?

Angela Grămadă: „Are dreptul la viață atâta timp cât ținem cont de faptul că la noi urmează alegerile locale și trebuia să convingă partenerul de la Moscova că este valabilă în continuare susținerea oferită. Nu știu cât au reușit dna Greceanîi și dl Dodon să facă acest lucru, pentru că în acest moment și Moscova înțelege foarte bine cine are cele mai multe instrumente de negociere și cele mai puternice instrumente de negociere în formula politică de la Chișinău.

Dar vizita de la Moscova nu este una întâmplătoare și din punctul de vedere al potențialului celui de-al doilea scenariu. Am în vedere scenariul cu alegerile anticipate. Și în acest context era nevoie să-și convingă acel partener de la Moscova, cel cu care discută dl Dodon, că în eventualitatea unui asemenea scenariu daunele vor fi nu atât de mari pentru PSRM. Și înclin să cred că scenariul cel mai probabil în viitorul apropiat – deznodământul nu este atât de departe – e că vom avea o coaliție de conveniență, vom avea un Guvern care va fi votat și în curând cred că această criză parlamentară, așa cum o numesc experții de la Chișinău, va lua sfârșit, cel puțin temporar, până va apărea un nou factor de conflict între formațiunile politice.

Nu trebuie să avem un comportament de parcă aceste lucruri nu s-ar mai fi întâmplat în Republica Moldova. Deci, scenariile, crizele pot fi depășite atâta timp cât există voință și interese din partea formațiunilor politice pentru ca ele să fie depășite. Mai puțin contează în acest moment pentru anumite formațiuni politice care au depășit pragul electoral și au ajuns în Parlamentul de la Chișinău interesul cetățeanului, interesul alegătorului, cel care și-a dat, practic, acea parte din suveranitate unui reprezentant politic.

Acum jocurile sunt într-o altă ligă și nu mai este curtat atât de mult alegătorul, până la un nou scrutin electoral. Acest nou scrutin electoral s-ar putea să fie alegerile locale sau s-ar putea să fie alegerile anticipate, dar eu cred că formațiunile politice – PDM și PSRM – vor încerca să evite un asemenea scenariu.”

Europa Liberă: Și deputații Blocului ACUM rămân în opoziție și rămân a fi chiar perdanții?

Angela Grămadă: „Mie mi se pare foarte greșită abordarea că, dacă ești în opoziție, atunci ești perdant neapărat. Au 26 de

Există oameni cu foarte mult potențial intelectual în acele două fracțiuni parlamentare, care pot să vină cu propuneri legislative...

mandate, chiar dacă sunt două fracțiuni separate, există oameni cu foarte mult potențial intelectual în acele două fracțiuni parlamentare, care pot să vină cu propuneri legislative, care pot, într-adevăr, să facă advocacy pentru ideile lor, pentru proiectele de lege pe care deja le-au înregistrat, inclusiv pentru dezoligarhizare. Pentru că în acest moment este important să convingi, dacă ești, într-adevăr, reprezentant al cetățeanului, așa cum susții din 24 februarie până în prezent și că te interesează ca într-un final lucrurile să se modifice și să aibă o cu totul altă turnură, una calitativă, atunci vei fi o opoziție constructivă, iar opoziție constructivă înseamnă să lupți cu instrumentele pe care le ai la dispoziție.

Eu cred că în acest moment Blocul ACUM nu trebuie să se izoleze, el trebuie să participe în toate comisiile, trebuie să

Blocul ACUM trebuie să participe în toate comisiile, la toate dezbaterile, ei trebuie să genereze acele subiecte importante pentru agenda politică și agenda publică din Republica Moldova...

participe la toate dezbaterile, ei trebuie să genereze acele subiecte importante pentru agenda politică și agenda publică din Republica Moldova. Mai mult de atât, ei trebuie să demonstreze că există oameni profesioniști în echipa lor și că pot, într-adevăr, nu doar să mențină rezultatul pe care l-au obținut la aceste alegeri, dar pot să obțină mult mai mult suport, mult mai mult sprijin din partea alegătorilor la următoarele alegeri, dar și din partea partenerilor externi. Contează foarte mult acest lucru.”

XS
SM
MD
LG