Linkuri accesibilitate

Angela Merkel: țările din Balcanii de Vest mai au „un drum lung” până la aderarea la Uniunea Europeană


Cancelara germană Angela Merkel și președintele Serbiei, Alexandar Vucic la Belgrade, 13 septembrie, 2021.
Cancelara germană Angela Merkel și președintele Serbiei, Alexandar Vucic la Belgrade, 13 septembrie, 2021.

Cancelara germană Angela Merkel a declarat că unul dintre obiectivele Germaniei este ca cele șase state din Balcanii de Vest să adere la Uniunea Europeană, dar a precizat că acestea au încă un „drum lung” de parcurs înainte de a intra în UE. Merkel a făcut comentariile la Belgrad într-o conferință de presă comună cu președintele sârb Alexandar Vucic, cu care s-a întâlnit pe 13 septembrie la începutul călătoriei sale de adio în regiune.

După 16 la conducerea Germaniei, mandatul cancelarei se încheie după alegerile generale din 26 septembrie, la care nu mai candidează.

Astăzi, 14 septembrie, Merkel este așteptată în Albania, unde este planificată o întâlnire cu premierii din cele șase state din Balcanii de Vest care nu sunt membre ale UE – Serbia, Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Muntenegru și Macedonia de Nord.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Martina Fietz, a declarat că „pe lângă discuțiile bilaterale, cooperarea regională ar fi un subiect important” al călătoriei de două zile, inclusiv discuțiile despre crearea unei piețe regionale comune. În octombrie este planificat un summit al Uniunii Europene cu țările din Balcanii de Vest.

XS
SM
MD
LG