Linkuri accesibilitate

Annalena Baerbock: Afganistanul este în prag de dezastru umanitar


Annalena Baerbock

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a îndemnat comunitatea internaţională să atenționeze regimul taliban din Afganistan că se îndreaptă în direcţia greşită.

„Influenţa noastră asupra a ce se întâmplă în interiorul Afganistanului este foarte limitată. Depinde de talibani să facă alegeri raţionale în propriul lor interes economic şi nu asta este ceea ce fac ei în acest moment”, a declarat Baerbock în timpul unei vizite în capitala pakistaneză Islamabad.

„Nu este vina poporului afgan că guvernul lor a fost răsturnat de talibani”, a adăugat ea, avertizând totodată asupra unui posibil dezastru umanitar în această țară devastată de război.

Talibanii au preluat controlul țării în august anul trecut, când forțele internaționale s-au retras din Afganistan după două decenii de lupte.

Majoritatea țărilor lumii nu recunosc guvernul condus de talibani, pe fondul îngrijorării că militanții nu își respectă promisiunile de respectare a drepturilor omului. Cu toate acestea, pe 17 martie, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a votat pentru stabilirea unor legături oficiale cu Afganistanul.

Agenția rusă de stat TASS a anunțat marți, 7 iunie, că un reprezentant al guvernului afgan al talibanilor va participa la Forumul economic internațional de la Sankt Petersburg. În Rusia, talibanii sunt declarați drept o organizație teroristă. Potrivit TASS, Jamal Nasir Garval, trimisul interimar al guvernului taliban în Rusia, va participa la forum. Pe 6 aprilie, Moscova l-a recunoscut pe Garval ca reprezentant oficial al Afganistanului în Rusia. Cu toate acestea, Moscova nu recunoaște în mod oficial guvernul în sine, așa cum o fac majoritatea țărilor din lume.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG