Linkuri accesibilitate

Exclusivitate | Annalena Baerbock: UE nu va ceda în fața șantajului Moscovei


Ministrul german de externe Annalena Baerbock în dialog cu corespondentul Europei Libere Ray Furlong.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock în dialog cu corespondentul Europei Libere Ray Furlong.

Uniunea Europeană nu va ceda în fața șantajului Moscovei, a declarat șefa diplomației germane Annalena Baerbock după ce Gazprom a anunțat o nouă reducere substanțială a gazului livrat prin magistrala Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania.

Ministrul german de externe critică „șantajul” energetic Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

Vorbind într-un interviu pentru Radio Europa Liberă pe 26 iulie, Baerbok a spus că țara sa și Uniunea Europeană văd în tactica Rusiei încă o încercare de a diviza UE, dar care nu va avea succes, pentru că Europa e unită cum nu a mai fost vreodată înainte și înțelege că trebuie să pună capăt dependenței sale de energia rusească.

„Vrem să devenim independenți sută la sută - independenți de energia fosilă rusească - cât mai repede cu putință”, a mai spus ministrul german de externe, adăugând că Europa intenționează să rămână pe această cale.

Annalena Baerbock a făcut aceste remarci la o zi după ce gigantul energetic rusesc controlat de stat a anunțat că începând de pe 27 iulie va reduce cu o cincime gazul furnizat spre Germania prin Nord Stream 1.

Gazprom a făcut acest anunț la câteva zile după ce a reluat furnizarea gazului după o pauză de 10 zile pentru întreținere, dar doar la 40 la sută din capacitatea conductei, precizând că este forțat să micșoreze volumul din cauza primirii cu întârziere a unei turbine ce fusese trimisă în Canada pentru reparații.

Gazprom a pus ultima reducere a furnizării de gaz pe seama nevoii de a opri operațiunile la o altă turbină și la o stație de compresare de la capătul rusesc al conductei.

Atât Germania cât și Uniunea Europeană au spus că nu există nici o justificare tehnică pentru încetinirea fluxului de gaz, și că acțiunile Rusiei sunt motivate politic din cauza sancțiunilor impuse de UE după ce Rusia a invadat Ucraina.

Baerbock a mai declarat că problemele de întreținere la turbine sunt un alt exemplu al felului în care Rusia încearcă „orice fel de unelte și trucuri” pentru a diviza Europa, iar Europa trebuie să rămână unită.

Șefa diplomației germane a adăugat că dacă Rusia oprește complet transportul gazului prin Nord Stream 1, nu e „nicio îndoială” că Germania va continua politica sa de sancțiuni contra Rusiei.

Annalena Baerbock a mai spus că țara sa va continua să trimită arme și alt sprijin Ucrainei, chiar dacă Rusia va întrerupe complet aprovizionarea cu gaze a Europei.

Annalena Baerbock: Vom continua să livrăm arme Ucrainei, chiar dacă Rusia întrerupe cu totul gazele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

În interviul acordat Europei Libere la Praga, ea a recunoscut că armata germană „a făcut toate greșelile imaginabile” când vine vorba de modernizare, așa că acum cu greu poate furnaza arme moderne Ucrainei. Dar criticile că Germania a întârziat să ofere sprijin militar i-au mers la inimă și „de aceea încercăm să ne îmbunătățim”, a mai spus Baerbock.

O pace impusă, nu este o pace

Cât privește posibile negocieri de pace pentru a pune capăt unui război ale cărui consecințe se fac resimține mult peste granițele Ucrainei, ministrul german de externe a reafirmat ceea ce spune constant guvernul de la Berlin, dar și Comisia Europeană - fiind vorba de integritatea teritorială a Ucrainei, doar Kievul poate să decidă când și în ce condiții va negocia:

„Nici o țară, nici un ministru de externe, nici un președinte de pe lumea asta nu are dreptul să decidă soarta teritoriului Ucrainei sau soarta ucrainenilor”.

Mai mult, Annalena Baerbock a ținut să sublinieze că orice acord, cum este si cel despre relaurea exporturilor de cereale prin porturile de la Marea Neagră, trebuie să fie realist, sustenabil, să poată fi aplicat și respectat. de ambele părți. În acest context, Barbock a reamintit nu numai de bombardarea portului Odesa la o zi după semnarea acordului privind cerealele, dar și de declarația ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care tot atunci a pus că țelurile Rusiei în Ucraina merg peste limitele regiunii estice Dombas, pentru că „geografia s-a schimbat”.

„[ O declarație care] a ridicat cu adevărat cortina de pe intențiile reale ale guvernului rus (...) Așa că nu putem fi naivi când vine vorba de o pace impusă, pentru o pace impusă nu înseamnă pace cu adevărat. Chiar dacă încetează bombardamentele, oamenii nu sunt liberi, sau suverani. Avem exemplul din Belarus”, a mai declarat ministrul german de externe în interviul acordat Europa Libere.

Annalena Baerbock la microfonul Europei Libere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG