Linkuri accesibilitate

ANRE a aprobat metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere


După critici venite inclusiv de la președinta țării, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat luni Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Potrivit IPN, documentul prevede aprobarea marjelor la comercializarea cu ridicata și cu amănuntul la produsele petroliere principale și a gazului lichefiat.

Hotărârea ANRE intră în vigoare la 1 iulie, iar unele prevederi – la data publicării în Monitorul Oficial, transmite IPN. Prețurile de comercializare a produselor cu amănuntul a produselor petroliere până la data intrării în vigoare a Legii nr. 54/2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001 rămân în vigoare și nu pot fi majorate de către vânzători până la intrarea în vigoare a hotărârii.

În ultimele 6 luni, în Republica Moldova benzina s-a scumpit cu peste 5 lei, adică cu peste o treime. La 4 iunie, Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară, în comun cu Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”, au cerut plafonarea prețurilor la carburanți, dând ANRE un termen de zece zile să revină asupra metodologiei de calculare a prețurilor.

În mai, președinta Maia Sandu a anunțat că a promulgat legea privind plafonarea prețurilor la produsele petroliere. Șefa statului a spus că deși legea are imperfecțiuni, a semnat-o ca să trimită un semnal „că scumpirile nejustificate și îmbogățirea ilegală a unor persoane pe spatele celor mulți nu mai sunt tolerate”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG