Linkuri accesibilitate

ANRE: R. Moldova nu poate fi străină de evoluțiile de pe piața internațională


Aplicarea de noii modalități de stabilire a prețurilor la carburanți a creat percepția greșită precum că noua lege a generat scumpirea pe piața petrolieră. Or, analiza cotațiilor Platts la benzină și motorină demonstrează că în luna septembrie 2021 a fost înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani al prețurilor la carburanți pe piețele internaționale, susțin reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, potrivit cărora, Republica Moldova nu poate fi străină de evoluțiile de pe piața internațională. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă de catre Eugen Carpov, directul ANRE.

Carpov a mai spus că ANRE stabilește prețurile plafon într-un mod cât mai transparent și că respectă cadrul legal. „Trei săptămâni, după mine, este o perioadă foarte scurtă ca să facem concluzii privind efectele noii legi. Timpul va demonstra că această lege este cea care reflectă plenar toate evoluțiile de pe piața internațională în prețul final, atât la creștere, cât și la descreștere”, a decarat directorul ANRE.

Acesta a mai spus că, după o creștere a prețurilor la benzină, acum patru-cinci zile a început o ușoară descreștere, care este resimțită la pompă,dar pretul la mpotorina este in crestere – a mai spus Carpov.

Potrivit noilor modificări operate la legea privind piața produselor petroliere, ANRE stabilește zilnic prețul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 și motorină, în funcție de cotațiile de pe piața internațională.

Agenția IPN scrie că astăzi, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costă circa 20,90 lei, iar un litru de motorină – 16,85 lei. Gazul lichefiat costă aproape 13 lei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG