Linkuri accesibilitate

ANRE: tariful la gaz pentru consumatorii finali crește de la 1 iunie la 18 lei și 61 bani


Tariful la gazul natural pentru consumatorii finali, crește de la 1 iunie, la 18 lei și 61 bani pentru un metru cub, cu TVA. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) dă astfel parțial curs cererii Moldovagaz de majorare a prețului ca urmare a creșterii prețurilor de achiziție de la Gazprom. Este vorba de o scumpire „cu numai” 32%, dar care nu va fi ultima, avertizează directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, într-o postare pe Telegram.

Ceban argumentează că Moldovagaz va acumula, cu prețul stabilit acum de ANRE, pierderi de aproape 3.500 milioane de lei, ceea ce „inevitabil” va duce la noi creșteri de tarif.

În acest moment, gazul este cumpărat cu 880 de dolari, dar noul preț pentru consumatorii finali stabilit de ANRE corespunde unui preț de achiziție de numai 690 de dolari. Această diferență, atrage atentia Ceban, va trebui acoperită.

Directorul ANRE, Eugen Carpov a explicat că prețul stabilit marți este calculat la un preț mediu de achiziție a gazului de aproape 700 de dolari la mia de metri cubi dar poate fi majorat din nou dacă „devierile negative” (pierderile) suferite de Moldovagaz sunt din nou de peste 3%.

Inițial, a precizat Carpov, Moldovagaz ceruse o creștere a prețului de aproape 62%, semnificativ mai mult decât s-a aprobat acum.

Tarifele nu vor crește și pe malul stâng al Nistrului, pentru că livrările de gaze acolo se fac în baza unui contract separat încheiat de Gazprom, a mai precizat Eugen Carpov pentru Radio Europa Liberă

XS
SM
MD
LG