Linkuri accesibilitate

Ştiri

ANSP: Situația epidemiei în R. Moldova s-a îmbunățit, dar s-au înregistrat încă 230 de cazuri și nouă decese

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, a insistat la o conferință de presă vineri că situația epidemiei de COVID-19 s-a îmbunătățit în ultime zile, și că rata mortalității provocate de virus în Moldova poate fi considerată scăzută. La aceeași întâlnire cu presa, Furtună a remarcat însă că este „semnificativ” numărul mare de copii infectați – anume 1087, ca și de gravide, acestea fiind 177. Tot vineri, șefa direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești, Svetlana Lupu, a spus că 1 600 de persoane care au făcut COVID-19 sunt internate în instituțiile medicale spitalicești din țară. 366 dintre acestea trec prin forme grave de boală, 27 fiind la respirație artificială. Circa o treime din paturi mai sunt libere, dar distribuirea lor nu este uniformă, a mai spus Lupu. Între timp, autoritățile au anunțat vineri că s-au înregistrat încă 230 de cazuri de infectare, și nouă decese legate de COVID-19. Bilanțul deceselor a ajuns astfel la 675, iar al infectărilor, la 20.494 de cazuri.

Vezi ultimele știri ale zilei

Senatul american confirmă numirea unui nou judecător conservator la Curtea Supremă

Amy Coney Barrett, noua judecătoare la Curtea Supremă americană, confirmată de Senat pe 26 octombrie 2020.

Cu opt zile înaintea alegerilor prezidențiale din American, majoritatea republicană din Senat a confirmat numirea magistratei conservatoare Amy Coney Barrett la Curtea Supremă , întărind pentru mulți ani în viitor poziția dominantă a aripii conservatoarea.
În pofida opoziţiei democraţilor, care insistau ca numirea unui nou judecător să fie lăsată la latitudinea viitorului președinte, senatorii republicani au votat toţi, cu o singură excepţie, pentru candidata aleasă de preşedintele Donald Trump.

Curtea Supremă, arbitru al marilor controverse din societatea americană, va număra astfel şase judecători conservatori din nouă, dintre care trei numiţi de Donald Trump.
Catolică ferventă de 48 de ani, mamă a şapte copii şi opusă avortului, Amy Coney Barrett o înlocuiește la Curtea Supremă pe judecătoarea progresistă şi feministă Ruth Bader Ginsburg, decedată de curând ( la 18 septembrie).

Indiferent de rezultatul alegerilor de la 3 noiembrie, acestă numire schimbă configurația Curții Supreme pentru decenii, deoarece judecătorii la Curtea Supremă sunt aleși „pe viaţă".

Belarus: la chemarea opoziției, greva generală continuă

Belarus: grevă la combinatul Grodno Azot, Goradnia, 27 octombrie 2020.
Svetlana Țihanovskaia, forțată în exil în Lituania. Berlin, Germania, 6 octombrie 2020.
Svetlana Țihanovskaia, forțată în exil în Lituania. Berlin, Germania, 6 octombrie 2020.

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia a declarat că greva generală, declanșată luni pentru a forța demisia președintelui Alexandr Lukașenka, „este încă la început”. Într-un interviu luni seară cu Europa Liberă, Țihanovskaya i-a îndemnat pe belaruși să continue protestul pentru că „este singura modalitate de a alunga de la putere acest regim” ilegitim. Țihanovskaia a susținut că greva începută luni este un succes, indiferent ce se spun oficialitățile de la Minsk.

Opoziția, care-l acuză pe Lukașenka că a falsificat alegerile prezidențiale din 9 august, îi ceruse președintelui - în termeni ultimativi – să demisioneze până pe 25 octombrie. În schimb, Lukașenka a răspuns cu o nouă demonstrație de forță luni, când poliția a intervenit din nou cu gaze lacrimogene și tunuri cu apară împotriva a mii de protestatari la Minsk. Peste 300 de persoane au fost din nou reținute în capitală și o serie de orașe de provinciei, a informat organizația „Viasna” pentru apărarea drepturilor omului.

CEC: participarea observatorilor internaționali la prezidențiale nu va fi limitată de restricțiile sanitare

Sediul CEC din Chișinău.

Observatorii străini la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie şi jurnaliştii străini vor putea intra în R. Moldova chiar dacă vin din zone roşii cu risc ridicat de infectare cu coronavirus, a anunţat luni, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.
CEC a acreditat 254 de observatori internaţionali, conform datelor publicate pe site-ul instituției pe 25 octombrie, data limită pentru acreditarea observatorilor.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), organism care organizează sistematic misiuni de observare a alegerilor, a informat săptămâna trecută că-și anulează misiunea din cauza pandemiei de coronavirus.

La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, alegătorii vor fi obligaţi să respecte distanţa fizică de minim 1,5 metri şi regulile de igienă. Toate secţiile de votare vor fi dotate cu echipamente de protecţie şi dezinfectanţi, iar funcţionarii vor respecta normele impuse de Comisia Naţională pentru Sănătate Publică.

Peședintele CEC a precizat că pentru alegerile prezidenţiale s-a cumpărat echipament de protecţie în valoare de 8 milioane de lei pentru cele 2143 de secţii de votare, dintre care 2004 pe teritoriul Republicii Moldova şi restul în străinătate.

Aproape 500 de mii de noi contaminări cu Covid-19 în lume, la sfârșitul săptămânii trecute

Pandemia de coronavirus continuă să se extindă rapid în Europa și Statele Unite, în ciuda măsurilor dure de securitate sanitară luate de majoritatea guvernelor. Potrivit agenției Reuters, aproape 500.000 de cazuri noi au fost raportate la nivel mondial într-un interval de 24 de ore în ultimul weekend.

Australia, pe de altă parte, a anunțat că al doilea oraș al țării și fost focar de Covid-19, Melbourne, va ieși aproapte total din carantina impusă acum aproape 4 luni.

Revenind în Europa, Ministerul de Externe de la Roma le recomandă italienilor să evite deplasările în alte state europene din cauza agravării situației epidemiologice, avertizându-i că ar putea rămâne blocați în străinătate. Guvernul italian a ajutat în acest an la repatrierea a aproape 100.000 de italieni rămași blocați în străinătate pe măsură ce granițele se închideau pe glob din cauza temerilor legate de pandemie.

Belgia, Danemarca, Italia și Slovenia figurează printre țările europene care au impus luni noi restricții cu scopul de a menține sub control cel de-al doilea val al pandemiei pentru a nu copleși serviciile de sănătate publică.

Guvernul belgian a ordonat închiderea tuturor barurilor, cafenelelor și restaurantelor, instituind restricții de circulație pe timpul nopții începând de luni. Telemunca devine obligatorie acolo unde este posibil.

În Austria, cancelaru Sebastian Kurz a declarat că nu exclude posibilitatea unei noi carantine naționale, dacă nu se poate opri creșterea exponențială a numărului de noi infectări. „Nu ne putem permite ca sistemul medical de urgență să fie debordat” a explicat cancelaru.

În R. Moldova s-au înregistrat luni peste 300 de noi cazuri de contaminare și 15 decese legate de Covid-19 dar în prag de alegeri prezidențiale, nu se vorbește de noi măsuri sanitare.

Ambasada României în R.Moldova vs cea a Federației Ruse. „Cinism la care nu vrem să fim părtași”

Comemorarea zilei Armatei Române la Chișinău

Între ambasadele României și Rusiei la Chișinău a avut loc un schimb de mesaje critice, provocate de discursul ambasadorului român Daniel Ioniță, ținut pe 23 octombrie, cu ocazia Zilei Armatei Române.

Reacționând la criticile apăsate ale părții ruse, Ambasada României în Republica Moldova a dat publicității o declarație în care se arată că folosirea în scop electoral a memoriei militarilor căzuți la datorie este o expresie a cinismului la care refuză să fie părtașă.

„Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova.

România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”, transmite Ambasada României în Republica Moldova.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a emis duminică un comunicat în care-și exprimă nedumerirea cu privire la declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică” și-i acuză pe oficialii români de „cinism”.

Ambasada rusă îl numeşte pe generalul Ion Antonescu „criminal nazist” şi îl acuză că a ucis mii de persoane, printre care şi moldoveni.

”Descendenţii a zeci de mii ucişi şi torturaţi de agresorii Antonescu şi călăul său Alexianu, locuitori din Moldova – moldoveni, ruşi, evrei, găgăuzi şi bulgari – vor uita cu greu crimele ticăloşilor fascişti care şi-au justificat atrocităţile prin „lupta pentru reunificare”. Apropo, execuţiile în masă ale ruşilor şi evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administraţia română de ocupaţie o „luptă pentru reunificare”? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Şi ce zici de complicitatea complicilor nazişti ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai menţionează în comunicat, conform Deschide.md.

Pe 23 octombrie, Ambasada României în Republica Moldova a organizat, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române și onorării eroilor săi. Oficialii prezenți au menționat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”

Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

În scandalul diplomatic s-a implicat și partidul PSRM, reprezentanții căruia au menționat că „ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei” și că „o astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și ar trebui evaluată în mod corespunzător de MAEIE din Republica Moldova”. ​

Președintele turc Regep Erdogan le-a cerut concetățenilor săi să boicoteze mărfurile franțuzești

Vinuri franțuzești.

Președintele turc Regep Erdogan le-a cerut concetățenilor săi să boicoteze mărfurile franțuzești, după ce relațiile dintre Turcia și Franța, țări aliate în NATO, s-au înrăutățit în urma poziției intransigente pe care președintele francez Emmanuel Macron a luat-o față de Islamul radical.

Apelul făcut de Erdogan în 26 octombrie a venit la două zile după ce liderul de la Ankara l-a trimis pe președintele Franței la un consult psihiatric, motiv pentru care Parisul și-a rechemat ambasadorul din Turcia.

Erdogan l-a trimis pe Macron la medic din cauză că acesta a declarat că Franța nu va renunța la caricaturile profetului Mahomed, după ce un profesor francez a fost asasinat de un islamist radical cecen pentru că a arătat aceste caricaturi la clasă.

Asasinarea profesorului a stîrnit un val de proteste în Franța, la unele dintre ele caricaturile înfățițîndu-l pe Mahomed fiind proiectate pe clădiri.

308 cazuri noi de infectare cu COVID-19, și 15 noi decese în R.Moldova

Imagine generică

308 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 18 în rîndul lucrătorilor medicali, au fost înregistrate în 26 octombrie în Republica Moldova, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 71.811, a anunțat Ministerul Sănătății de la Chișinău. Potrivit sursei citate, 802 pacienți se află în stare gravă, 43 dintre ei fiind conectați la aparatele de respirație asistată. În 26 octombrie au fost raportate și 15 noi decese.

Pandemia de coronavirus continuă să se extindă rapid în Europa și Statele Unite

Imagine generică.

Pandemia de coronavirus continuă să se extindă rapid în Europa și Statele Unite, în ciuda măsurilor dure de securitate sanitară luate de majoritatea guvernelor.

Dar în timp ce pandemia ia proporții îngrijorătoare în Europa și în Statele Unite, Australia a anunțat că cel mai mare al doilea oraș al țării și fost focar de Covid-19, Melbourne, va ieși aproapte total din carantina impusă acum aproape 4 luni.

Premierul statului Victoria Daniel Andrews a spus că începînd de la miezul nopții de 27 octrombrie, toate magazinele, restaurantele, cafenelele și barurile vor fi redeschise și vor fi permise toate sportile de contact în aer liber, după ce luni 26 octombrie la Melbourne s-au raportat zero noi cazuri de infectare.

Organizația Mondială a Sănătății avertiza săptămâna trecută că în acest moment se poate vorbi deja de o „creștere exponențială” pe tot globul a numărului de noi cazuri de infectare cu Covid-19.

În Belarus continuă protestele împotriva lui Aleksandr Lukașenka

Studenți de la universiatea de stat din Minsk la un protest împotriva lui Aleksandr Lukașenka, 26 octombrie 2020.

Mai mult de 1.000 de pensionari și sute de studenți au demonstrat luni la Minsk, cerînd demisia lui Lukașenka, iar muncitorii de pe mai multe platforme industriale ale țării au continuat grevele declanșate duminică. Poliția a intervenit din nou, operînd arestări.

Opoziția din Belarus a chemat la grevă generală în 26 octombrie, după ce președintele Aleksandr Lukașenka a sfidat un ultimatum în care i se cerea să demisoneze pînă în 25 octombrie.

Apelul făcut de lidera opoziției belaruse Svetlana Țihanovskaia, care se află în exil în Lituania, vine după ce forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și petarde pentru a împrăștia zecile de mii de oameni care protestat în 25 octombrie împotriva lui Lukașenka la Minsk și în alte orașe ale țării.

În Belarus au loc ample proteste antiguvernamentale după ce Aleksandr Lukașenka s-a declarat învingător în scrutinul prezidențial din 9 august, despre care demonstranții și opoziția spun că a fost fraudat și cer reluarea lui cu observatori internaționali.

Armenia și Azerbaigianul s-au acuzat reciproc de încălcarea noului armistițiu umanitar

Stepanakert, Nagorno-Karabah, 24 octobmbrie 2020

Armenia și Azerbaidgianul s-au acuzat reciproc de încălcarea noului armistițiu umanitar în Nagorno-Karabah, la puțin timp după intrarea în vigoare a acestuia în 26 octombrie. Ministerul armean al apărării susține că armistițiul a fost încălcat de două ori de forțele azere prin tiruri de artilerie.

Cu toate acestea premierul armean Nikol Pașinian a afirmat într-o postare pe Facebook că în ciuda unor provocări, acordul de încetare a focului este în mare parte respectat.

Într-un discurs adresat națiunii în 26 octombrie, președintele azer Ilham Aliev a declarat e că țara sa dorește rezolvarea conflictului din Nagorno-Karabah prin mijloace diplomatice și militare. Aliev a repetat că pentru încetarea conflictului e nevoie ca forțele armene să părăsească regiunea.

Trump: decizia de a intra în carantină sau nu îi aparține lui Pence

Donald Trump și Mike Pence la Convenția republicană națională, Charlotte, Carolina de nord, 24 august 24, 2020. David T. Foster/Pool via REUTERS

Președintele american Donald Trump a evitat să răspundă la întrebarea dacă n-ar trebui ca vice-președintele Mike Pence să se retragă din campania electorală și să intre în carantină, după ce șeful administrației lui Pence și alți angajați ai oficiului său au fost depistați pozitivi cu Covid-19. Trump a spus la un miting electoral în Maine că decizia îi aparține lui Pence.

Acesta, care a fost testat negativ, a continuat campania în 25 octombrie, în ciuda recomandărilor contrare ale grupului operativ coronavirus de la Casa Albă, pe care chiar el îl conduce. Vicepreședintele are un orar de deplasări agresiv în zilele de dinaintea alegerilor din 3 noiembrie.

Potrivit sondajelor federale și celor locale, candidatul Partidului Democrat Joe Biden se află considerabil în fața lui Donald Trump, care candidează din partea Partidului Republican.

Critici la adresa intenției administrației americane de a reduce drastic viza de ședere a jurnaliștilor străini

Uniunea Europeană a companiilor media (EBU), alianță a companiilor publice, a lansat un apel către administrația americană să renunța la planul de a reduce la mai puțin de un an viza de ședere acordată jurnaliștilor străini. Până acum, jurnaliștii străini primeau o viză de cinci ani.

Mai mult, potrivit planurilor Depratamentului american pentru Securitate Internă, această viză ar mai putea fi reînointă o singură data, pentru încă opt luni.

Semnatarii apelului atrag atenția că în acest condiții, este aproape imposibil ca jurnaliștii străini să poată relata „serios și informat” despre realitățile din, Statele Unite. Printre semnatarii declarației din 25 octombrie se numără și marile agenții internaționale de știri, AP, AFP și Reuters. În presa germană, se vorbește chiar de o „tentativă de limitare a libertății de expresie și de a informa” (Der Spiegel).

Creată în 1950, Uniunea Europeană a companiilor media (EBU) reunește 115 companii media din 56 de țări și 34 de asociații de profil din 21 de țări.

La Chișinău scade numărul elevilor infectați cu Covid-19

Luni, primăria Chișinău a informat că 129 de elevi din instituțiile de învățământ primar și secundar din capitală sunt infectați cu noul tip de coronavirus, iar peste 2000 se află în autoizolare. Datele au fost furnizate de viceprimarul Angela Cutasevici, citată de Radio Chișinău.

La începutul lunii, pe 5 octombrie, la Chișinău erau anunțate 143 de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19 printre elevi și 110 printre profesori.

De data aceasta, în rândul cadrelor didactice sunt 25 cazuri de infectare, iar 8 educatori sunt în izolare. De asemenea 20 de cadre non-didactice au fost confirmate cu noul coronavirus, a mai menționat Angela Cutasevici.

A scăzut și numărul elevilor plasați în carantină de la peste 2.700 la începutul lunii, la ceva peste 2 mii acum.

În Ucraina au avut loc alegeri locale, primele de la descentralizarea administrației

Ucraina, alegeri locale, 25 octombrie 2020.

În Ucraina au avut loc duminică alegeri locale, considerate unele din cele mai importante pentru viitorul țări. După încheierea votului, președintele Volodimir Zelenski a apreciat că în acest moment, spre deosebire de vecinii săi, Ucraina se bucură de un „mare lux: alegeri libere”.

Au fost primele alegeri locale după ce a avut loc un proces de descentralizare, care acord acum mai multă putere aleșilor locali în raport cu Kievul. A fost și un test pentru partidul prezidențial „Servitorul Poporului” dar potrivit unui recent sondaj, acesta este creditat cu doar 17% din intenţiile de vot la nivelul întregii ţări, urmat îndeaproape de opoziţia prorusă (Platforma de opoziţie - Pentru viaţă, 14%) şi prooccidentală (Solidaritatea europeană a fostul preşedinte Petro Poroşenko, 13%).

Prezenţa la vot duminică a fost de circa 36%, potrivit ONG-ul specializat Opora, faţă de 47% la precedentele alegeri locale de acum cinci ani.

Înainte de vot, primarul Kievului, fostul boxer Vitali Kliciko, a anunțat că este infectat cu noul coronavirus. Sondajele de opinie arată că primarul are toate șansele de a câștiga un nou mandat.

Nou acord „umanitar” de încetare a focului în Nagorno-Karabah

Un adăpost improvizat pentru bolnavi la Stepanakert, capitala regiunii separatiste Nagorno-Karabah, 22 octombrie 2020.

În regiunea separatistă Nagorno-Karabah este programată o nouă încetare a luptelor, din motive umanitare, au anunțat – într-un comunicat comun – Departamentul de stat american și guvernele armean și azer. Anunțul vine după ce vineri la Washington, secretarul de stat american Mike Pompeo s-a întâlnit cu miniștrii de externe ai celor două state. Totodată, OSCE a anunțat că miniștrii de externe din Grupul de la Minsk (Statele Unite, Franța și Rusia) se vor întâlni săptămâna aceasta pentru discuta noi modalități de aplanare a conflictului dintre Armenia și Azebaidjan privind enclava armeană Nahorno-Karabah din Azerbaidjan.

În pofida acestor noi eforturi de pace, duminică se relata despre no ciocniri în regiunea separatistă.

Opoziția din Belarus cheamă la grevă generală

Grevă la combinatul Hroddna Azoth, Belarus, 26 octombrie 2020

În Belarus ar urma să înceapă o grevă generală, la care a chemat lidera opoziției Svetlana Ținaohovskaia după ce Alexandr Lukașenka a refuzat să demisioneze pentru a permite organizata de noi alegeri prezidențiale, corecte și monitorizate de observatori internaționali. Duminică, 25 octombrie era data limită pusă de opoziție pentru demisia lui Lukașenka, acuzat că a falsificat alegerile prezidențiale din 9 august, pe care le-ar fi câștigat cu peste 80% din voturi.

Greva de protest a început la combinatul Hrodna Azoth, Balarus, 26 octombrie 2020.
Greva de protest a început la combinatul Hrodna Azoth, Balarus, 26 octombrie 2020.

Zeci de mii de persoane au ieșit duminică iar pe străzile de Minsk pentru a protestat iar poliția a reacționat din nou în forță cu grenade lacrimogene și arestări masive. Peste 200 de persoane au fost reținute, a informat organizația pentru drepturile omului „Viasna”. Spre deosebire de ultimele dăți, cele mai multe arestări nu au avut loc la Minsk, ci în provincie.

Țikahosvkaia i-a îndemnat pe belaruși să înceteze munca în întreprinderile de stat, să boicoteze magazinele de stat, să blocheze drumurile și să-și retragă banii din bănci.

În afara de demisia lui Lukașenka și organizarea de noi alegeri prezidențiale, opoziția mai cere și eliberarea tuturor deținuților politici.

Aproape 60 de milioane de americani au votat deja anticipat

Pe fundalul pandemiei de coronavirus, în Statele Unite se votează deja pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie iar potrivit unui centru de cercetare al Universității din Florida, până duminică votaseră deja 59 de milioane de alegători. Anticipat sau prin corespondență. Cu patru ani în urmă, 57 de milioane de alegători au votat în avans, fie anticipat în persoană, fie prin corespondenţă, potrivit site-ului US Election Assistance Commission.

Vicepreședintele Mike Pence, în al cărui echipă de campanie electorală s-au înregistrat recent o serie de contaminări cu Covid-19, își continuă turneul electoral prin statele considerate „indecise” deși regulile, decise chiar de echipa sa de luptă împotriva pandemiei pe care o conduce la Casa Albă, i-ar cere să intre în carantină 14 zile. Șeful administrației prezidențiale a declarat însă că Pence este „un lucrător esențial”, exceptat de la aceste reguli și că în acest moment, administrația se concentrează pe „dezvoltarea terapiilor și a unui vaccin”. Declarație criticată imediat de candidatul democrat la președinție, Joe Biden, drept „o capitulare” în fața pandemiei pe care autoritățile recunosc acum că nu o mai pot controla.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite sunt programate pe 3 noiembrie.

Peste 400 de noi cazuri de Covid-19 în R. Moldova

În R. Moldova s-au înregistrat duminică alte 414 cazuri noi de infectare cu COVID-19, ridicând totalul la peste 71 de mii 500. Bilanțul deceselor a urcat la 1685, după înregistrarea a 16 cazuri noi.

Numărul de noi cazuri de Covid-19 crește „exponențial” (OMS)

Pandemia de coronavirus continuă să se extindă rapid în Europa și Statele Unite, în pofida măsurilor serioase de securitate sanitară luate de majoritatea guvernelor. Organizația Mondială a Sănătății avertiza săptămâna trecută că în acest moment se poate vorbi deja de o „creștere exponențială” a numărului de noi cazuri de infectare cu Covid-19.

În Statele Unite, rata săptămânală de noi infectări este de aproape 70 de mii, atingând din ce în ce mai mult și zonele rurale. Este de așteptat ca și numărul deceselor legate de Covid-19 să treacă de media actuală de circa 700 pe zi.

În Europa, numărul de infecții zilnice noi aproape s-a dublat în ultimele zece zile, depășind 200 de mii. În multe țări s-au impus carantine locale, mai ales în marile centre urbane. Unele guverne, precum cel din Cehia, au închis din nou țara pentru turiști într-o încercare de a limita răspândirea pandemiei. Cehia a înregistrat săptămâna trecută ce mai ridicată rată a mortalității din Europa după Andorra, cu peste o mie de decese lagate de Covid-19 la 100 de mii de locuitori.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că duminică a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, informează agenţia BTA.

În Spania, premierul Pedro Sanchez a anunţat duminică instituirea stării de alertă, echivalentul stării de urgenţă sanitară, pentru şase luni pe întreg teritoriul Spaniei, măsură însoţită de interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii. Săptămâna aceasta Spania a depăşit pragul de un milion de cazuri de COVID-19 şi se confruntă cu o recrudescenţă a epidemiei. Interdicția de circulație pe timpul nopții este între orele 23.00 și 6 dimineața.

Și în România se vorbește despre o posibilă interdicție a circulație pe timpul nopții. Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că s-ar putea lua în considerare această măsură în marile orașe, după ce sâmbătă s-au înregistrat aproape 5000 de noi cazuri de infectare cu Covid, fiind a treia zi consecutiv cu astfel de cifre.

Mai mule pe: românia.europalibera.org

În Italia, restaurantele si barurile trebuie să închidă la ora 18.00. S-a suspendat de asemenea activitatea teatrelor, cinematografelor, sălilor de sport și s-au închis stațiunile de schi, totul până la sfârșitul lunii noiembrie. În Italia sunt peste 520 de mii de contaminări și circa 37 de mii de decese legate de Covid-19.

Autoritățile franceze au raportat duminică 52.010 cazuri confirmate de coronavirus, iar în același interval de timp 116 persoane au decedat, bilanțul victimelor ajungând la 34.761.

Duminică, președintele Emmanuel Macron a transmis populației „să se pregătească să trăiască cu coronavirusul cel puțin până în vară” și avertiza se vor înăspri restricțiile în următoarele săptămâni, dacă nu scade bilanțul zilnic.

Vineri, pe 23 octombrie Franța a depășit pragul de un milion de cazuri de coronavirus. Astfel, a devenit a șaptea țară care a trecut de pragul de un milion, după Statele Unite cu 8,4 milioane, India cu 7,8 milioane, Brazilia cu 5,3 milioane, Rusia cu 1,5 milioane și Argentina și Spania care au raportat fiecare puțin peste un milion.

Se estimează că peste 100 de mii de belaruși au participat la noi proteste contra lui Alexandr Lukașenka

Protest anti-Lukașenka în Minsk, 25 octombrie 2020

Se estimează că peste 100 de mii de belaruși au participat la noi proteste contra lui Alexandr Lukașenka, duminică, ultima zi a unui ultimatum care i-a fost dat acestuia pentru a pleca de la putere. Protestatarii au sfidat avertismentele ministerului de interne care a spus că demonstrațiile nu au fost permise și a desfășurat numeroase forțe de ordine, la Minsk și în alte orașe. În centrul capitalei belaruse, legătura pe internet de pe mobil a fost întreruptă înainte de protest, iar mai multe stații de metrou au fost închise. Organizația pentru drepturile omului, Viasna, a relatat despre reținerea câtorva zeci de persoane în primele ore ale demonstrațiilor. Cu două săptămâni în urmă, lidera de opoziție exilată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, a spus că Lukașenka trebuie să demisioneze până pe 25 octombrie și să elibereze deținuții politici arestați în ultimele două luni și jumătate de proteste. În caz contrar, opoziția va lansa o grevă amplă la scară națională. Tihanovskaia spune că ea este adevărata învingătoare a alegerilor prezidențiale din 9 august, pe care Lukașenka le-ar fi fraudat. Uniunea Europeană și Statele Unite au refuzat să-l mai recunoască pe Lukașenka drept președinte.

OMS: Pentru a treia zi la rând, număr record de cazuri de COVID-19 confirmate în lume

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății a afișat, pentru a treia zi la rând, un număr record de cazuri zilnice noi de infectare cu COVID-19 confirmate în lume. Datele complete pentru sâmbătă de pe portalul OMS arată că, în acea zi, au fost confirmate peste 465 de mii de cazuri noi de infectare, depășind recordul de vineri, care depășise la rândul său recordul de joi. Cu infecția galopând în Europa și Statele Unite, OMS a avertizat că unele țări se află pe o „traiectorie periculoasă” și că următoarele luni vor fi foarte dificile. Aproape jumătate din cazurile de sâmbătă au fost confirmate în Europa. În total, numărul cazurilor de infectare a depășit 42,3 milioane la scară globală, de la începutul pandemiei, iar peste 1,16 milioane de bolnavi au fost răpuși de COVID-19.

Proteste la Minsk în ziua scadentă a ultimatumului acordat de opoziție lui Alexandr Lukașenka

Marș de protest anti-Lukașenka în Minsk, 25 octombrie 2020

Protestatarii belaruși au inundat din nou străzile Minsk-ului, duminică, ultima zi a unui ultimatum acordat lui Aleksandr Lukașenka pentru a demisiona, înainte de lansarea unor acțiuni de nesupunere civică. Imagini filmate de trecători și difuzate de presa locală înfățișează însă și o coloană de autobuze care transportă polițiști și bariere metalice spre centrul orașului. Mai multe stații de metrou din centrul capitalei belaruse au fost închise. Cu două săptămâni în urmă, lidera de opoziție exilată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia a spus că Lukașenka trebuie să demisioneze până pe 25 octombrie și să elibereze deținuții politici arestați în ultimele două luni și jumătate de proteste, sau opoziția va lansa o grevă amplă la scară națională. În vârstă de 38 de ani, Tihanovskaia spune că ea este adevărata învingătoare a alegerilor prezidențiale din 9 august, pe care Lukașenka le-ar fi fraudat. Uniunea Europeană și Statele Unite nu-l mai recunosc pe Lukașenka drept președinte. Sâmbătă, secretarul de stat american Mike Pompeo a discutat la telefon cu Lukașenka, reafirmând sprijinul american pentru „aspirațiile democratice ale poporului din Belarus” și cerându-i eliberarea deplină a unui consultant politic cu dublă cetățenie americană și belarusă, Vitali Șkliarov.

La Fălești, Renato Usatîi a sabotat o întâlnire electorală a lui Igor Dodon

Igor Dodon și Renato Usatîi

Candidatul prezidențial, Renato Usatîi, și simpatizanții săi au zădărnicit, duminică, o întâlnire electorală a lui Igor Dodon, la Fălești, provocându-l la o dezbatere în fața alegătorilor, pe care președintele însă a refuzat-o. Potrivit relatărilor de presă și postărilor lui Usatîi pe Facebook, acesta a pătruns la adunarea convocată de președinte în casa de cultură din oraș, întrerupând discursul lui Dodon.

Imagini video înfățișează o sală arhiplină, cu multe zeci de oameni, unii fără măști, în care nu se respectă măsurile de distanțare antiepidemică. În urma unei busculade între simpatizanții lui Usatîi și cei ai lui Dodon, acesta a fost scos din sală de gărzile de corp. Nu este limpede dacă cei doi candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie pot fi pedepsiți pentru încălcarea normelor antiepidemice.

În Ucraina au loc alegeri locale, în urma unei reforme care descentralizează puterea

Alegătorii din Ucraina participă, duminică, la alegeri locale, în urma unei reforme care descentralizează puterea. Scrutinul marchează un moment de cotitură în istoria recentă a Ucrainei, noile autorități locale urmând să primească mai multă independență financiară și politică față de guvernul central, după trei decenii în care structura administrativă moștenită de la Uniunea Sovietică a rămas în mare parte intactă. Alegerile mai sunt văzute drept un test important pentru președintele Volodimir Zelenski și pentru partidul său, Servitorul Poporului. La un an și jumătate după ce a fost ales cu o majoritate covârșitoare în urma promisiunilor să oprească războiul din Donbas, să modernizeze economia și să combată corupția, popularitatea lui Zelenski a scăzut sub 50%. Sondajele de opinie sugerează că partidul pro-prezidențial ar putea obține 17% la votul politic de la locale, față de cele 54% obținute la parlamentarele din iulie 2019.

Donald Trump a votat de timpuriu, în Florida

În alegerile prezidențiale americane, președintele republican Donald Trump a votat de timpuriu, în Florida, pe 24 octombrie, pornind într-un tur de forță prin câteva state indecise în încercarea de a recupera din diferența care-l desparte de rivalul său democrat Joe Biden. Trump este unul din cei aproape 55 de milioane de alegători care au votat de timpuriu, inclusiv prin poștă, din cauza pandemiei de coronavirus. Experții anticipează o prezență deosebit de ridicată la vot, de 150 de milioane, reprezentând 65% din alegătorii eligibili. În New York, stat cu o predilecție solidă pentru democrați, alegătorii au așteptat la coadă ore în șir pentru a vota, sâmbătă, prima zi în care s-au deschis aici secțiile de votare, repetându-se situația din alte state, unde votarea timpurie a început mai devreme. Democrații cred că prezența ridicată le sporește șansele să câștige atât Casa Albă, cât și alegerile pentru Congres, iar republicanii speră că alegătorii lor vor veni masiv la urne în ziua alegerilor, pe 3 noiembrie.

Încarcă mai mult

Mai mult
XS
SM
MD
LG