Linkuri accesibilitate

ANTA: transportatorii moldoveni trebuie să evite granița dintre Polonia și Belarus


Agenția Națională de Transport Auto avertizează că punctele de trecere ale frontierei între Polonia și Belarus sunt blocate de protestatari, iar traficul rutier este întrerupt. În cozile de la frontieră sunt prinse si camioanele înmatriculate în R. Moldova care încearcă să transporte mărfuri spre Belarus sau Rusia.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, grupuri de activiști polonezi și ucraineni încearcă să blocheze traficul de mărfuri spre Rusia, în semn de protest față de invazia rusească în Ucraina. Numai la la punctul de trecere a frontierei poloneze de la Kukuryki (Koroszczyn), coada de vehicule este de peste 70 km.

Agenția Națională de Transport Auto reamintește că guvernul polonez pledează pentru un embargo total asupra activităților commerciale cu Rusia, ca sancțiune suplimentară. Motiv pentru care îi îndeamnă pe șoferii de camioane „să evite (...) tranzitul prin Polonia a mărfurilor cu destinația finală Federația Rusă și Belarus, până la ameliorarea situației”.

După lansarea invaziei ruse în Ucraina și ca urmare a extinderii războiului, Agenția Națională Transport Auto le-a recomandat deja transportatorilor moldoveni, două rute ocolitoare, dacă vor să mai ajungă în Rusia. Totodată, ANTA a avertizat că drumul este mult mai lung decât prin Ucraina, cheltuielile mult mai mari, iar permisele de tranzit prin țări ca Ungaria și Slovacia – greu de obținut.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG