La mai bine de 76 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, antisemitismul este încă un fenomen în Europa, spune într-un document lansat recent, Comisia Europeană de luptă împotriva Rasismului și Intoleranței.
Corpul de experți de pe lângă Consiliul Europei a trimis statelor membre o serie de recomandări în care accentuează rolul educației privind Holocaustul, și promovarea toleranței. ECRI le propune guvernelor să reglementeze activitatea companiilor care activează pe internet pe platformele sociale precum și companiile de telefonie, în sensul monitorizării și stopării comunicării antisemite, spune intr-un interviu cu Europa Libera expertul ECRI britanic, Michael Whine.
Europa Liberă: Domnule Whine, este internetul de vină pentru recrudescența antisemitismului în Europa?
Michael Whine: “O viață online a devenit normalitate astăzi, pentru comunicare socială cât și pentru profesie. Noi avertizăm de ani de zile că mediul online permite promovarea celor mai violente mesaje pentru că oamenii simt că sunt feriți de repercursiuni. Nu realizează că poate încalcă legea, ci doar cred că își exercită libertatea de exprimare. Există o serie de actori care încurajează și multiplică mesajele antisemite. Este adevărat că există un acord între UE și marile platforme online: Google, Facebook etc, potrivit căruia aceste platforme sunt obligate să elimine mesajele antisemite în 24 de ore de la sesizare. Dar se observă o migrare a oamenilor de la Google către alte platforme care nu le aparțin acestor giganți (Telegram, Signal etc). Cei care migrează folosesc referințe codate care le permit să treacă peste limitele impuse de reglementările legale și astfel să își transmită mesajele. Pe aceste platforme se desfășoară cele mai vaste comunicări antisemite.”
Europa Liberă: De ce mai avem astăzi antisemitism? Și ce fel ce fel de antisemitism: împotriva evreilor sau împotriva statului Israel?
Michael Whine: “În anii de după cel de-al Doilea Război Mondial nu s-a înregistrat aproape deloc entisemitism. Antisemitismul a început să crească iar în timp, pe măsură ce supraviețuitorii Holocaustului au început să dispară, ceea ce însemnă din ce în ce mai puțini martori a ceea ce a fost. Se manifestă un fel de negare a Holocaustului…Pe acest fond există o recrudescență a activismului extremist: de dreapta, de stânga și islamist (jihadist). Toate acestea au antisemitismul în centrul ideologiilor lor. Antisemiții își ascund antisemitismul în spatele mesajelor anti- Israel sau antisioniste. Statele au adoptat legislație care interzic activitățile naziste. Dar deși mesajele naziste sunt clare și interzise de lege, cele antisemite sunt mai subtile. “
Europa Liberă: Când vă referiți la naziști, vă referiți la termenul german național-socialist?
Michael Whine: “Nu, folosesc termenul de nazi pentru orice activitate de extremă dreapta. Orice țară are o extremă drepta, care poate fi legală sau ilegală. Există organizații de extremă drepta în toate statele europene. Aceștia nu cred în Reich și Hitler, dar au alte idei despre ideologia de extremă drepta. Sunt împotriva guvernului, a UE, a organizațiilor supranaționale precum Consiliul Europei, dar centrul ideologiei lor este antisemitismul.”
Europa Liberă: Dar de ce am numi pe cineva care este anti-european, drept nazi?
Michael Whine: “Pentru că nu le plac organizațiile supranaționale, cred în naționalism, poate unul chiar foarte accentuat, nu le place că legile sunt făcute la Bruxelles, simt că au pierdut control.”
Europa Liberă: De ce să caracterizăm ca nazi o persoană naționalistă sau eurosceptică? De la ce punct naționalismul devine nazismul contemporan, așa cum îl definiți Dvs.?
Michael Whine: “Când țintește minorități, când își dorește să elimine aceste grupări din societate, migranții, de exemplu. Sigur, într-o anumită măsură naționalismul este legitim.”
Europa Liberă: BREXIT-ul, în țara Dvs, Marea Britanie, s-a întâmplat din motive de naționalism.
Michael Whine: “Exact, poate că noi, britanicii, suntem împotriva UE, dar suntem pro-europeni.”
Europa Liberă: Deci identitatea europeană poate face casă bună cu cea națională dar toate trebuie să se desfășoare în anumite limite și să nu ducă la forme extreme. La ce vă referiți exact când spuneți stereotipuri învechite?
Michael Whine: “Acele idei potrivit cărora evreii l-au ucis pe Hristos, sau evreii doresc să conducă lumea. Există și iconografie cu zvastica si steaua lui David puse impreună, de exemplu, în care sunt acuzați evreii că se comportă ca naziștii sau că au o ideoilogie nazistă, sau că evreii doresc să înlocuiască creștinismul. Toate aceste idei sunt vechi de 2000 de ani și vedem că reapar acum în mediul online.”
Europa Liberă: Ce ne puteți spune de teoriile conspirației legate de pandemie.
Michael Whine: “Una dintre cele mai periculoase teorii ale conspirației care circulă acum pe internet, este ca evreii fie au inventat Covid fie au promovat-o, ei că se bucură când lumea se îmbolnăvește sau suferă de Covid. Exact așa se dădea vina pe evrei acum 100 de ani pentru diversele boli de atunci.”