Linkuri accesibilitate

Antonio Guterres: Lumea este „paralizată”și nemulțumirile cresc


Secretarul general ONU, Antonio Guterres vorbind despre „iarna nemulțumirilor mondiale”, în deschiderea Adunării Generale ONU de la New York, 20 septembrie 2022.
Secretarul general ONU, Antonio Guterres vorbind despre „iarna nemulțumirilor mondiale”, în deschiderea Adunării Generale ONU de la New York, 20 septembrie 2022.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres a deschis lucrările Adunării Generale ONU de la New York cu un avertisment: „La orizont se profilează o iarnă a nemuțumirii mondiale” din cauza multiplelor crize cu care se confruntă lumea în acest moment, de la războiul din Ucraina la încălzirea climei.

„Criza puterii de cumpărare se dezlănţuie, încrederea se fărâmiţează, inegalităţile explodează, planeta noastră arde", şi cu toate acestea „suntem paralizați", a remarcat Antonio Guterres.

„Aceste crize ameninţă viitorul însuşi al umanităţii şi destinul planetei noastre", a subliniat el. La care se adaugă „ameninţarea unor divizări periculoase între Vest şi Sud".

Cu toate acestea, liderii lumii sunt incapabili să reacționeze.

„Divizările geopolitice subminează activitatea Consiliului de Securitate, subminează dreptul internaţional, subminează încrederea şi credinţa populaţiilor în instituţiile democratice", a explicat Guterres, insistând că „nu putem continua aşa".

„Comunitatea internaţională nu este pregătită sau dispusă să se confrunte cu marile provocări ale epocii noastre", a constatat secretarul general ONU, avertizând că „nicio provocare globală majoră nu poate fi rezolvată numai de o coalieție a ‘celor doritori ' ''.

„Avem nevoie de o coaliţie a lumii", a conchis Antonio Guterres.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG