Linkuri accesibilitate

Antony Blinken îi cere lui Serghei Lavrov ca Rusia „să se angajeze în discuții de bună-credință”


Secretarul de Stat SUA, Antony Blinken (stânga) și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Secretarul de Stat SUA, Antony Blinken (stânga) și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken i-a spus, pe 12 februarie, omologului său rus, Serghei Lavrov, că o cale diplomatică pentru rezolvarea crizei din Ucraina rămâne deschisă, dar că ar fi nevoie de Moscova „să detensioneze și să se angajeze în discuții de bună-credință”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Declarația a adăugat că Blinken „a reafirmat că, dacă Moscova ar urma calea agresiunii și ar invada Ucraina, rezultatul va fi un răspuns transatlantic hotărât, masiv și unit”.

În timpul convorbirii telefonice, Lavrov a acuzat Statele Unite că duc o „campanie de propagandă” cu privire la o posibilă agresiune rusă, a declarat Ministerul de Externe rus. Lavrov a mai spus că Washingtonul și Bruxelles-ul au ignorat cerințele-cheie de securitate a Rusiei.

Rusia a masat peste 100 000 de soldați și a adus echipament militar în zonele din apropierea graniței sale cu Ucraina, iar Statele Unite au avertizat pe 11 februarie că Rusia ar putea ataca oricând țara vecină. Moscova neagă acuzațiile occidentalilor că ar plănui o invazie.

Discuția dintre Blinken și Lavrov a avut loc înaintea convorbirilor telefonice dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele american Joe Biden pe 12 februarie, pe fondul temerilor tot mai mari de invazie a Rusiei și de escaladarea tensiunilor. Înainte de a vorbi cu Biden, Putin urmează să aibă o convorbire cu președintele francez Emmanuel Macron, pe care l-a întâlnit la Moscova la începutul săptămânii pentru a încerca să rezolve criza.

XS
SM
MD
LG