Linkuri accesibilitate

Antony Blinken avertizează Moscova: o nouă agresiune împotriva Ucrainei ar avea „consecințe grave”


Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat Moscova că o agresiune reînnoită împotriva Ucrainei ar avea „consecințe grave”. Blinken a vorbit pe 30 noiembrie la o conferință de presă la Riga, înaintea unei întâlniri a miniștrilor de externe ai NATO. El a calificat drept „neobișnuită” recenta masare de trupe ruse în apropiere de Ucraina și a adăugat că „orice acțiuni escalade ale Rusiei ar fi de mare îngrijorare pentru Statele Unite”.

Acordarea de sprijin suplimentar pentru armata Ucrainei și potențialul de întărire a forțelor NATO amplasate de-a lungul graniței de est a alianței sunt chestiuni care figurează pe agenda întâlnirii de două zile din capitala Letoniei. Rusia a ocupat și anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 și sprijină separatiștii care luptă de șapte ani și jumătate contra forțelor guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei, într-un război care a făcut deja cu peste 13 200 de morți.

Ucraina care vrea să adere la NATO este reprezentată la discuțiile de la Riga de ministrul său de Externe, Dmitro Kuleba. Pe 29 noiembrie, Kuleba a spus că Rusia a dislocat la granițele Ucrainei și în Crimeea 115 000 de militari și armament greu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG