Linkuri accesibilitate

Antony Blinken vizitează Kievul la doar câteva ore după noi atacuri aeriene rusești


Secretarul de stat american Antony Blinken (dreapta) și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, septembrie 2022.
Secretarul de stat american Antony Blinken (dreapta) și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, septembrie 2022.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Kiev într-o vizită neanunțată, la doar câteva ore după ce capitala ucraineană a fost din nou ținta unor rachete rusești.

Departamentul de Stat nu a făcut nicio declarație cu privire la scopul călătoriei lui Antony Blinken pe 6 septembrie, dar vizita are loc după ce președintele Volodimir Zelenski a anunțat o remaniere majoră la Ministerul Apărării, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de corupția din timpul războiului care implică contractele militare și mobilizarea pe front.

Oficiali americani anonimi au declarat pentru Associated Press și CNN că deplasarea lui Blinken a avut ca scop evaluarea contraofensivei ucrainene, care durează de trei luni. Secretarul american de Stat vrea cu această ocazie să reafirme sprijinul SUA pentru Kiev.

Oficialii au declarat că Blinken va anunța un nou pachet de ajutor militar între 175 și 200 de milioane de dolari, urmând ca un alt pachet, mai mare, să fie anunțat în cursul acestei săptămâni.

Aceasta este a patra călătorie în Ucraina a lui Blinken de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în februarie 2022 și prima din septembrie 2022.

Înaintea vizitei, Rusia a țintit din nou capitala ucraineană cu rachete de croazieră. Într-o postare pe Telegram, Serhi Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a declarat că apărarea aeriană a doborât rachetele și că nu s-au înregistrat victime sau daune în atacul care a avut loc dimineață devreme.

În Izmail, un port pe Dunăre la sud-vest de Odesa, cel puțin o persoană a fost ucisă în urma unor atacuri cu drone rusești care au durat trei ore, după cum a scris Oleh Kiper, guvernatorul regiunii, pe Telegram. Portul și unele unități agricole conexe au fost, de asemenea, avariate, a spus el.

Izmail se învecinează cu România, membră NATO, care a devenit o rută majoră pentru transporturile ucrainene de cereale și produse agricole din țară, după retragerea Rusiei în iulie dintr-un acord al Națiunilor Unite care permitea transportul maritim al produselor ucrainene prin Marea Neagră.

Se așteaptă ca întâlnirile lui Blinken cu oficialii ucraineni să abordeze rutele alternative de export pentru cerealele ucrainene.

La începutul acestei săptămâni, oficialii ucraineni au susținut că dronele rusești au lovit teritoriul românesc, afirmație pe care Bucureștiul a „negat-o categoric” ulterior.

Președintele României, Klaus Iohannis, a recunoscut pe 5 septembrie că atacurile au avut loc „foarte, foarte aproape” de granița țării sale.

Călătoria lui Blinken la Kiev are loc în contextul în care Zelenski încearcă să le transmită un semnal celor care consideră că guvernul său nu face suficient pentru a eradica o parte din corupția endemică cu care Ucraina se confruntă de ani de zile concediind unii membri ai conducerii locale și centrale, militari și civili. Activiștii anticorupție și unii legislatori au ridicat întrebări cu privire la contractele de armament și la procedurile de achiziții publice. La rândul lor, unii politicieni din Statele Unite, cel mai mare donator de echipament militar al Ucrainei, și-au exprimat îngrijorarea.

Luna trecută, Zelenski i-a demis pe șefii tuturor centrelor de recrutare militară, pe fondul întrebărilor legate de faptul că bărbaților care se calificau pentru recrutare li se permitea în mod ilegal să părăsească țara. Ministrul adjunct al apărării din Ucraina a demisionat, de asemenea, după ce s-a confruntat cu acuzații de corupție.

La începutul acestei săptămâni, Zelenski l-a demis pe ministrul apărării Oleksi Reznikov, care a ocupat funcția de șef al apărării încă dinainte de invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, spunând că este nevoie de o nouă abordare și o nouă viziune strategică.

Săptămâna trecută, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu trei înalți oficiali ucraineni pentru a discuta despre eforturile de combatere a corupției în timpul războiului.

XS
SM
MD
LG