Linkuri accesibilitate

Războiul lui Zelenski cu corupția | Înalți funcționari suspectați într-o mare afacere de delapidare cu ajutoare umanitare


Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Kiev, august 2023
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Kiev, august 2023

Doi oficiali ucraineni de rang înalt sunt suspecți într-o anchetă privind o schemă de delapidare implicând achiziționarea de ajutor umanitar, operațiune descoperită de autoritățile ucrainene anticorupție.

Autoritățile anticorupție din Ucraina au scos la iveală un nou mare scandal de corupție legat de achiziții făcute pe fundalul războiul provocat de invazia Rusiei, în timp de președintele Volodimir Zelenski declară „război total” corupției și trimite în Parlament un proiect de lege care echivalează actele de corupție cu trădarea de țară.

Doi oficiali ucraineni de rang înalt au fost numiți ca suspecți într-o schemă de delapidare descoperită de autoritățile ucrainene anticorupție săptămâna trecută, care implică achiziționarea de ajutor umanitar.

Prim-vice ministrul ucrainean pentru Agricultură și Alimentație și fostul ministru adjunct al Economiei ar fi deturnat 62 de milioane UAH (aproximativ 1,5 milioane EUR), anunță Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) și Parchetul Anticorupție (SAPO).

Potrivit NABU, oficialii au creat un sistem prin care operatorul feroviar de stat „Ukrzalizniți” a achiziționat produse alimentare la prețuri mult peste cele ale pieței, relatează publicația „Kiev Independent”.

Un „episod” din această schemă de delapidare a avut loc încă în martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a lansat invazia neprovocată a Ucrainei.

Cele mai recente dezvăluiri se înscriu într-un șir mai lung de scandaluri de mare corupție, descoperite de la începerea războiului.

În ianuarie, au ieșit la lumină două scandaluri majore de corupție centrate pe achizițiile guvernamentale de servicii de catering pentru armată și de generatoare electrice, care deveniseră achiziții vitale pe măsură ce Rusia se concentra pe distrugerea infrastructurii civile a Ucrainei.

„În loc să măture sub preș tranzacțiile suspecte, președintele Volodimir Zelenski a lansat o campanie serioasă de luptă cu corupția, în încercarea de a le arăta aliaților americani și din UE că Ucraina vrea să se rupă de trecut”, scrie publicatia online Politico.

La începutul lunii august, Zelenski i- a concediat pe toți șefii centrelor regionale de recrutare ale armatei, pe fundalul unor rapoarte de corupție, înlocuindu-i cu militari care au fost pe front sau care au fost răniți în luptă.

Cea mai recentă schemă de corupție, a precizat Procuratura Anticorupție ucraineană (SAPO), a implicat achiziționarea la prețuri peste cele ale pieței de alimente destinate ca ajutor umanitar pentru administrațiile militare regionale și pentru populațiile din regiunile Donețk, Herson, Sumi, Zaporojie, Kiev, Hmelnîțki, Dnipropetrovsk și Poltava și orașul Kiev.

Potrivit agențiilor, prim-vice ministrul pentru Agricultură a cumpărat alimente la prețuri de două până la trei ori mai mari decât prețul de piață printr-o companie pe care o controla dar care, la rândul ei, cumpărase produsele la valoarea de piață de la un producător polonez.

Acest lucru a costat compania de căi ferate din Ucraina, Ukrzalizniția, aproximativ 719 de mii de euro între martie și august 2022.

„Cunoștea valoarea reală a produselor pe piață, deoarece a primit în mod regulat date relevante de la serviciul de statistică de stat”, a spus Biroul Național Anticorupție (NABU) într-un comunicat de presă. „Știa și despre posibilitatea de a cumpăra produse de la producătorii ucraineni, dar a ignorat în mod deliberat acest fapt.”

Într-o schemă separată, în care se pare că sunt implicați ambii funcționari, alimentele au fost achiziționate din nou la prețuri mai mari printr-o companie intermediară care, la rândul ei, cumpăra alimente la valoarea de piață de la un producător turc. Vice-ministrul Economiei a ascuns dovada că există oferte mai bune și i-a convins pe birocrați să aprobe ilegal cererile și facturile de la compania intermediară pe care o controla.

Câștigurile au fost „spălate” ulterior prin transferuri bancare spre o companie străină.

Ca urmare a acestei scheme, Căile Ferate ucrainene au plătit în plus aproape 850 de mii de euro.

Ancheta este în defășurare.

Corupția echivalată cu înalta trădare?

Între timp, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că va înainta în Parlament un proiect de de lege care să mărească substanțial pedepsele pentru actele de corupție comise pe timp de război.

„(...) deputații vor primi propunerile mele de a echivala corupția cu înalta trădare în timp de război”, a spus el într-un interviu de televiziune distribuit pe canalul său Telegram pe 27 august.

„Cred că parlamentul va primi proiectul săptămâna viitoare și după aceea mingea se va afla pe terenul Parlamentului”, a spus el, adăugând că știe că o asemenea prevedere nu poate funcționa permanent, „dar pe vreme de război, cred că va ajuta”.

Zelenski a spus că nu știe dacă parlamentarii îi vor susține propunerea, dar intenționează oricum să o înainteze legislativului, deoarece Ucraina vrea să întemeieze o societate democratică și pentru aceasta are nevoie de sisteme menite să oprească corupția.

Ucraina ocupă locul 116 din 180 de țări în indicele de percepție a corupției pe anul 2022 alcătuit de Transparency International. Nu a urcat decât cu un loc față de 2021.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG