Linkuri accesibilitate

Anul 2019 a fost unul dificil pentru comunități minoritare musulmane, despre care se vorbește mai puțin


Imagine generică
Imagine generică

Despre ce este vorba?

Comunități musulmane minoritare din India și China se confruntă cu discriminări, care în unele cazuri ajung pînă la internare în lagăre și exterminari. Aceste tendințe sînt alimentate de războiul împotriva terorismului, de sorginte islamică, dar și de creșterea autoritarismului populist, în întreagă lume.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00

Regimul de la Beijing a construit lagăre de concentrare pentru peste un million de musulmani, care trăiesc în China. Birmania a inițiat o campanie de epurare etnică împotriva minorității musulmane Rohingya, ucigind mii de oameni și forțînd sute de mii să se refugieze. În India, a fost adoptată o lege a cetățeniei, care exclude musulmani.

Regimul de la Beijing a construit lagăre de concentrare pentru peste un million de musulmani...

Dar chiar și în Statele Unite continuă să fie în vigoare o interdicție de a intră în țară, care duce la separarea unor familii musulmane cu membrii aflați în Statele Unite și în anumite țări. În condițiile date, la care se adaugă situații de război sau similare cu războiul în țări cum ar fi Siria, Libia, Irak, Afganistan, musulmanii își văd și restrînsă posibilitatea de a emigra, multe dintre țările europene impunînd și restricții drastice. Președintele Chinei, Xi Jinping și-a justificat politicile, invocînd măsuri luate de Statele Unite în războiul împotriva terorismului.

Musulmani, care sînt și cele mai numeroase victime ale terorismului, sînt acum demonizați în țări cum e Sri Lanka, în care un atac terorist a creat teamă. Ascensiunea unor lideri populiști și naționaliști de dreapta a fost ajutată de pozițiile lor anti-musulmane și împotriva imigrației. Administrația Trump are o istorie contradictorie în această privința – pe de o parte interdicțiile de călătorie, pe de altă criticile la adresa practicilor anti-musulmane ale Chinei.

XS
SM
MD
LG