Linkuri accesibilitate

Anul 2019 poate fi unul de cotitură pentru RM (Ion Tăbîrță/Tribuna)


Imperiul imobiliar din străinătate al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc (RISE Moldova).

Jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova scriu într-un material proaspăt despre imperiul imobiliar din străinătate al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, printre care s-ar număra mai multe proprietăți exclusiviste care n-au figurat niciodată în declarațiile lui de avere. RISE menționează că de când s-a făcut politician, liderul PDM a avut grijă să-și ascundă proprietățile de peste hotare în spatele unor firme paravan și persoane interpuse: „Înșiruite pe axa Geneva – Sciez – Les Houches – București, vilele valorează peste 30 de milioane de euro, adică peste jumătate de miliard de lei.”

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

„Șorul perfect” – așa este intitulat un material semnat de Galina Vasilieva, publicat pe portalul de expresie rusă Newsmaker. În opinia ei, primarul orașului Orhei a devenit un paratrăsnet excelent pentru Plahotniuc. În ultimele luni, Șor a ieșit pe primul rol în politica moldovenească, scrie autoarea. El nu părăsește primele paginile ale ziarelor, apare pe ecranele de televizor, scrie continuu pe site-uri de știri și rețele sociale, menționează Vasilieva. În timp ce Șor se pregătește să-și lanseze propria afacere mediatică, canalele pro-guvernamentale de televiziune alimentează în mod continuu zgomotul informațional din jurul politicianului controversat, scrie Newsmaker.

Anul 2019 poate fi unul de cotitură pentru RM, afirmă analistul politic Ion Tăbîrță, citat de site-ul Tribuna. El consideră că noul sezon politic ar putea fi considerat început odată cu desfășurarea protestelor, dar și a evenimentelor legate de Ziua Independenței: „Lupta cu adevărat se dă dintre guvernare, asistată de socialiști, dar și de alte elemente politice cum ar fi PȘ, și opoziția pro-europeană.” Tăbîrță consideră că între guvernare și opoziția de stânga – socialiștii, mai degrabă este o rivalitate declarată, însă în realitate avem o coagulare, cooperare destul de avantajoasă reciproc.

Într-un material pentru Cotidianul, Igor Munteanu scrie despre zvonurile în legătura cu federalizarea Republicii Moldova. El consideră că Moscovei i-ar place mult să pozeze în „pacificator” recunoscut internațional, dar care să nu-i clatine stabilitatea forțelor sale militare și de securitate dislocate în regiune, și s-ar simți pe deplin răsplătită să sponsorizeze o cantonare de tip bosniac, care ar fragmenta și dizolva și mai mult unitatea statului. Munteanu a punctat însă că Kremlinul pare a fi deranjat de concurență geopolitică, și din acest motiv va cere tot mai multe semne de loialitate din partea potențialilor săi aliați politici în Republica Moldova.

Vladimir Putin dorește să se implice în alegerile din Ucraina – SUA a promis deja sprijin pentru contracararea acestor ingerințe – și să vadă ce rezultate vor urma, scrie Iulian Chifu într-un editorial publicat pe Deschide.md. Până atunci însă, Rusia pierde pas cu pas, tinerii și populația ucraineană în general lipindu-se tot mai mult de perspectivele prooccidentale și refuzând sincer relațiile cu Rusia, pe care o califică drept inamic, după anexarea Crimeii și agresiunea militară din estul Ucrainei, menționează autorul.

Jurnalistul Constantin Olteanu, citat de IPN, crede că protestele trebuie să fie cerute de anumite situații și chiar dacă există anumite chestiuni care ar mobiliza cetățenii, problema este în credibilitatea organizatorilor. „Problema cea mai mare este credibilitatea acestor persoane și cred că acesta este și marele zid care se ridică între protestatari și cei care își asumă rolul de organizatori”, este de părere Constantin Olteanu.

XS
SM
MD
LG