Linkuri accesibilitate

APCE: Guvernele să nu creeze discriminări prin certificatele Covid


Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a clarificat condițiile prealabile necesare pentru utilizarea certificatelor Covid, declarând utilizarea acestora „plină de complicații legale și ale drepturilor omului”.

Utilizarea unor astfel de permise, care ar ridica parțial restricțiile Covid pentru deținători, „depinde mai ales de un grad ridicat de certitudine cu privire la riscurile medicale”, arată Comisia pentru afaceri juridice a APCE într-un proiect de rezoluție aprobat în unanimitate, pe baza unui raport al Damien Cottier (Elveția, ALDE).

APCE: Guvernele să nu creeze discriminări prin certificatele Covid
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:17 0:00

Comisia a stabilit o serie de probleme care ar trebui abordate pentru ca astfel de documente să nu fie discriminatorii.

Astfel de permise ar trebui să conțină categorii care să facă distincția dintre cei care au fost vaccinați împotriva Covid, cei care vindecați și cei care au un rezultat de test negativ - iar orice relaxare a restricțiilor acordate de permis trebuie să fie în concordanță cu riscul de transmitere a acestuia în diferite grupuri, luând în considerare și situația epidemiologică din țara în cauză, arată documentul APCE.

În plus, astfel de permise ar trebui să țină seama de eficacitatea relativă a diferitelor vaccinuri, arată într-un interviu cu Europa Liberă raportorul APCE, Damien Cottier.

Un sistem de permise Covid ar trebui să aibă o bază o situație juridică clară, să respecte pe deplin standardele de protecție a datelor și să fie protejat împotriva falsificării sau a altor abuzuri penale. Orice sistem de permise ar trebui să fie strict limitat la durata actualei situații de urgență.

APCE: Guvernele să nu creeze discriminări prin certificatele Covid
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:17 0:00

Europa Liberă: Domnule Cottier, sunteți raportorul APCE în dosarul documentului de identificare cu privire la situația COVID, pe care cetățenii europeni ar urma să îl primească din luna iunie sau iulie, și fără de care nu vor putea călători. Dvs l-ați denumit ”pass”- care poate duce către ideea de pașaport, document personal de identitate, lucru care a stârnit deja confuzie, controverse și critici. De ce ați ales cuvântul „pass”?

Damien Cottier: „Înțeleg de ce adresați această întrebare. Aveți dreptate. Este confuz în acest moment: organizații diferite, state diferite folosesc cuvinte diferite. Și înțelegerea este diferită. Astfel de certificate au utilitate diferită. Poate fi un certificat medical care dovedește că ai fost vaccinat, că ai avut boala și te-ai vindecat, sau că ai un test negativ, și, ca atare, nu ești o amenințare pentru ceilalți, că nu îi poți infecta. Unele state se gândesc să îl solicite turiștilor care călătoresc, altele pentru ca cetățenii să acceseze servicii diferite. Am folosit cuvântul „pass” pentru că este deja folosit de toate structurile Consiliului Europei. Ceea ce este important nu este cuvântul folosit, ci realitatea pe care o descrie. De aceea, le-am recomandat tuturor celor 47 de state membre ale Consiliului Europei să nu creeze discriminare, să nu creeze prin acest certificat o separare artificială a oamenilor, fără o bază științifică. Nu trebuie ca oamenii să nu mai aibă acces la servicii publice, de exemplu, din cauza acestui certificat. Situația medicală legată de Covid nu trebui să limiteze nici un drept civil. Acesta este mesajul pe care l-am transmit țărilor.”

Europa Liberă: State diferite au abordări diferite. La fel și cetățenii dintr-un stat sau altul sunt mai deschiși sau nu la ideea unui certificat Covid. Franța se opune, România, nu, de exemplu. Pe de altă parte, atrageți atenția că nu toate vaccinurile oferă o perioadă similară de protecție.

Pe certificate vor fi cele trei categorii: vaccinații, testații și cei care au trecut prin boală și sunt vindecați

Damien Cottier: „Noi le-am transmis guvernelor să fie foarte atente la acest aspect. Oricum, pe certificate vor fi cele trei categorii: vaccinații, testații și cei care au trecut prin boală și sunt vindecați. Deocamdată încă există situația în care nu toată lumea care dorește are acces la un vaccin. Ca atare, acești oameni sunt discriminați de două ori: o dată pentru că nu sunt vaccinați, și nu din vina lor, și a doua oară pentru că din această cauză nu pot accesa anumite servicii. Așa ceva nu trebuie să se întâmple. Legat de vaccinuri, deocamdată avem doar câteva dovezi științifice că vaccinul blochează și transmiterea virusului către alte persoane. Nu sunt dovezi științifice foarte multe și nici foarte solide, dar este un proces în desfășurare, căci oamenii de știință află pe zi ce trece mai multe despre acest virus. Din păcate, nu există dovezi de netransmitere pentru toate vaccinurile. Chiar și studiile de la această ora nu spun exact procentul de protecție: 50, 70, 90%, nu știm încă. Ca atare, guvernele trebuie să ia toate aceste date în calcul.”

Europa Liberă: Dar există deja o discriminare: cea economică. În timp ce vaccinurile sunt gratis (să spunem, căci guvernele le-au cumpărat cu banii contribuabililor, de fapt), testele costă, și sunt foarte scumpe.

Damien Cottier: „Aveți dreptate. Recomandăm guvernelor să regleze și această chestiune. Nu trebuie neapărat ca testele să fie gratis, gratis pentru categoriile vulnerabile, bătrâni, oameni săraci, dar pentru ceilalți să fie un preț mic. Altfel se va crea o discriminare.”

Europa Liberă: Așteptați acțiuni de la guverne?

Damien Cottier: „Da, așteptăm, acțiuni. Rolul nostru este să reamintim guvernelor că au obligația să respecte o serie de drepturi ale cetățenilor prevăzute de mai multe convenții care sunt in vigoare, de la Convenția pentru apărarea drepturilor omului, la protecția datelor și securitatea actului medical. Statele au obligația de a face lucrurile în așa fel încât să nu creeze creeze noi discriminări din cauza pandemiei.”

XS
SM
MD
LG