Linkuri accesibilitate

Apelul în justiție al Grupului Helsinki din Moscova împotriva lichidării a fost respins


Curte de apel din capitala rusă a respins apelul Grupului Helsinki din Moscova (MHG) împotriva lichidării sale. Este cea mai recentă dovadă a necruțătoarei campanii a Kremlinului de a reduce la tăcere criticile privind războiul său împotriva Ucrainei. 

Prima Curte de Apel de jurisdicție comună a pronunțat decizia sa la sfârșitul zilei de 27 aprilie, confirmând o hotărâre a Tribunalului municipal din Moscova, pronunțată cu două zile mai devreme, de a lichida cea mai veche și una dintre ultimele organizații independente pentru drepturile omului din Rusia, la cererea Ministerului Justiției.

Cazul de lichidare a fost intentat de Ministerul Justiției, care a susținut că MHG a întreprins acțiuni „grave” și „decisive” prin participarea angajaților săi la o serie de evenimente în afara Moscovei, în condițiile în care grupul este o organizație regională din Moscova.

MHG a replicat că principalele sale activități au fost întotdeauna desfășurate în afara granițelor Moscovei și că, chiar dacă ministerul consideră că activitățile au avut loc în afara capitalei ruse, lichidarea grupului este o pedeapsă disproporționată față de infracțiune.

„Merită menționat separat faptul că instanța a refuzat să accepte opinia de expert a raportorului special al ONU privind situația apărătorilor drepturilor omului, Mary Lawlor", s-a apărat MHG în declarația publicată azi.

„Începând de astăzi, MHG a fost lichidat în mod oficial și, prin urmare, activitățile sale sunt interzise pe teritoriul Rusiei”, a adăugat aceasta.

Anunțul este cel mai recent dintr-o serie de măsuri luate de sistemul judiciar din Rusia pentru a reduce la tăcere grupurile de apărare a drepturilor, presa independentă și opoziția. În timpul represiunii, mulți critici ai Kremlinului au fost încarcerați și zeci de persoane au părăsit țara de teama persecuțiilor pe care le-ar fi putut suporta din cauza opiniilor politice.

Percheziții la organizația Echipa împotriva torturii

Reprimarea organizațiilor nonguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului este în plină desfășurare în Rusia.

Olga Sadovskaia, avocată a Echipei contra torturii
Olga Sadovskaia, avocată a Echipei contra torturii

La 28 aprilie, poliția din orașul rus Nijni Novgorod a percheziționat birourile grupului pentru drepturile omului Echipa împotriva torturii și locuințele a trei dintre avocații acestuia. Activiștii pentru drepturile omului au declarat că perchezițiile au legătură cu investigațiile unui caz penal nespecificat lansat în Republica Osetia de Nord din Caucazul de Nord.

Cu o zi mai devreme, Olga Sadovskaia, unul dintre avocații ale căror case au fost percheziționate, a primit un premiu anual din partea Grupului Helsinki din Moscova pentru contribuția sa la activitățile în domeniul drepturilor omului. Informațiile de presă susțin că poliția ar fi găsit gloanțe în locuința Olgăi Sadovskaia, ceea ce ar putea duce la o acuzație de posesie ilegală de muniție.

XS
SM
MD
LG