Linkuri accesibilitate

Apelul lui Navalnîi împotriva condamnărilor pentru fraudă și sfidare a legii a fost respins


O curte de apel din Moscova a respins demersul politicianului de opoziție încarcerat Aleksei Navalnîi de a obține anularea sentinței de nouă ani de închisoare la care a fost condamnat pentru fraudă financiară și sfidare a instanței.

A doua curte de apel de jurisdicție comună din capitala rusă a pronunțat decizia la 18 octombrie. Navalnîi, care a luat parte la audiere printr-o legătură video dintr-o colonie penală, și echipa sa de apărare au insistat asupra faptului că verdictul și sentința pronunțate în martie împotriva criticului deschis al Kremlinului, în timp ce acesta ispășea deja o altă pedeapsă cu închisoarea dintr-un caz separat, sunt ilegale și ar trebui anulate.

Tribunalul districtual Lefortovo din Moscova a pronunțat sentința de nouă ani la 22 martie, după ce l-a găsit vinovat de deturnare de fonduri și sfidare a instanței, acuzații pe care el și susținătorii săi le-au respins în mod repetat ca fiind motivate politic. Navalnîi a fost arestat în ianuarie anul trecut, la sosirea sa la Moscova din Germania, unde a fost tratat pentru un atac toxicologic cu ceea ce laboratoarele europene au definit ca fiind un agent neurotoxic de tip sovietic.

El a primit atunci o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare pentru că a încălcat termenii unei eliberări condiționate anterioare din cauza convalescenței sale în străinătate. Condamnarea inițială a fost considerată de mulți observatori independenți ca fiind un caz inventat și motivat politic.

XS
SM
MD
LG