Aceștia au fost condamnați acum doi ani de crimă împotriva umanității și alte infracțiuni comise în vestul Bosniei în timpul războiului din 1992-1995. Instanța judecătorească le-a extins sentințele în acest proces.
Jovan Stanisić și Franko Simatović au fost condamnați fiecare la câte 12 ani de închisoare în 2021, într-un nou proces care a urmat unor achitări din 2013. Aceștia au fost condamnați pentru infracțiuni care au inclus crimă, deportare, transfer forțat și persecuție în ceea ce procurorii au numit „purificare etnică” brutală la Bosanski Samac în 1992.
Procurorii au cerut ca Stanisić și Simatović să fie condamnați pentru crimele de care au fost achitați anterior, pe lângă alte acțiuni suplimentare în Croația.
De asemenea, ei spun că ambii bărbați au supravegheat înființarea unor centre de antrenament în Bosnia-Herțegovina și Croația și că crimele brutale de la Bosanski Samac au reflectat un model folosit timp de luni de zile în alte locații.
Judecătorii de la Camera de Apel a Mecanismului internațional rezidual pentru tribunale penale (UNIRMCT), succesorul Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII), au fost de acord cu procurorii, prelungind pedepsele la 15 ani în ultimul caz pe care îl va audia grupul privind regimul ultimului lider iugoslav și sârb Slobodan Milošević.
Franko Simatović a ascultat verdictul din închisoarea de la Haga.
Camera de apel a admis o parte din apelul Parchetului, constatând că Camera de primă instanță a greșit prin faptul că nu i-a condamnat pe domnii Stanisic și Simatovic în cadrul modalității de răspundere penală comună", a precizat completul într-o declarație.
„Camera de apel a stabilit că primă instanță a greșit în evaluarea celorlalte contribuții ale dlui Stanisić și ale dlui Simatović la scopul infracțional comun. De asemenea, Camera de Apel a constatat că aceștia au împărtășit intenția de a promova scopul comun infracțional", a adăugat aceasta într-o explicație a deciziei.
Stanisić a fost șeful Serviciului de Securitate de Stat al Ministerului sârb de Interne în perioada 1992-1998. Simatović a comandat o unitate de forțe speciale de elită din cadrul Serviciului de Securitate de Stat iugoslav în perioada 1991-1998.
Avocații apărării lui Stanisić au susținut că acesta a devenit „un pacificator-cheie” care a contribuit la încheierea conflictelor din fosta Iugoslavie.
Stanisić și Simatović au fost reținuți în 2003, iar procesul lor inițial a durat din iunie 2009 până în ianuarie 2013.