Linkuri accesibilitate

Apeluri împotriva invadării nordului Siriei de către Turcia


Se înmulțesc apelurile adresate Turciei să nu invadeze nord-estul Siriei, după ce președintele american Donald Trump a decis să retragă trupele americane din acea zonă, abandonându-și aliații locali, kurzii sirieni.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan amenință de mai multă vreme cu o operațiune militară împotriva kurzilor sirieni, considerați inamicii Turciei. Dar luni Pentagonul a avertizat Ankara că o acțiune militară unilaterală în nordul Siriei „creează riscuri” pentru Turcia. Iar președintele Trump a scris pe Twitter că dacă Turcia „depășește limitele” în Siria, va fi supusă sancțiunilor americane.


Conducerea Franței a spus luni, la rândul ei, că există pericolul ca retragerea americană din nordul Siriei, combinată cu o eventuală ofensivă turcească, să creeze condiții pentru o „consolidare” a Statului Islamic.

Președintele Donald Trump și-a apărat luni, mai devreme, decizia de a retrage trupele americane din nordul Siriei, la granița cu Turcia, spunând că țările din regiune vor trebui să rezolve conflictul singure, iar America trebuie să termine cu implicarea în „războaie ridicole fără sfârșit”.

„Turcia, Europa, Siria, Iranul, Irakul, Rusia și kurzii vor trebui să rezolve de acum situația și ce vor să facă cu luptătorii ISIS capturați”, a scris Trump luni pe Twitter.

Președintele SUA Donald Trump
Președintele SUA Donald Trump


Decizia președintelui american a fost criticată de unii din cei mai apropiați aliați ai lui Trump din Congresul de la Washington, senatorul republican Lindsey Graham, de exemplu, numind-o „un dezastru”.

Graham a mai spus că va folosi puterile Congresului pentru a adopta sancțiuni împotriva Turciei dacă Ankara invadează nordul Siriei.

Kurzii sirieni au acuzat Washingtonul că le întoarce spatele, punând în pericol câștigurile din lupta cu ISIS.

Trump s-a apărat însă și de această acuzație. El a recunoscut pe Twitter că „kurzii au luptat alături de noi”, dar adăugând că pentru a face asta „au primit sume masive de bani, precum și echipament”.

Kurzii sirieni au acuzat Washingtonul că le întoarce spatele...


„M-am abținut în această luptă aproape 3 ani, dar este timpul să ieșim din aceste Războaie Fără Sfârșit ridicole, multe din ele tribale, și să ne aducem soldații acasă”, a scris Trump, proclamând apoi: „vom lupta unde este în beneficiul nostru, și vom lupta numai pentru a câștiga”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat luni de zile că va lansa operațiune militară în nordul Siriei.

La sfârșitul săptămânii, la o reuniune a partidului de guvernământ, la Ankara, Erdogan și-a reluat avertismentele:

„Ne-am făcut pregătirile, am elaborat planul de operațiuni, am dat ordinele necesare. S-a luat decizia, iar procesul care va duce la pace a început, deschizând calea acțiunilor astăzi, sau mâine. Vom acționa pe pământ și în aer”, a spus Erdogan.

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan


Rusia a arătat înțelegere pentru intențiile turcești, dacă Ankara nu va redesena cu totul harta Siriei. Iar Franța, aliată în NATO a Statelor Unite, a făcut apel la Turcia să „evite orice inițiativă” care ar putea obstrucționa lupta împotriva Statului Islamic.

Republicani și democrați din Congresul american au avertizat mereu că operațiunea turcă ar putea duce la masacrarea kurzilor și transmite un mesaj problematic aliaților Statelor Unite din lumea întreagă.

În nordul Siriei se află cam 1000 de militari americani, iar un oficial de rang înalt american citat de AP sub condiția anonimatului a spus că ei vor fi retrași din zonă, urmând să fie repatriați cu totul, dacă între turci și kurzi izbucnește un conflict de anvergură.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG