Companii de anvergura cum sint Apple, Facebook si YouTube au sters ani de zile de postari si programe, provenite de la unul dintre cei mai cunoscuti promotori de conspiratii din America, Alex Jones. Care este motivul acestei decizii? E intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Alex Jones - si programul sau Infowars - a fost interzis pe retele de socializare sub acuzatii de incitare la ura. Si de aici si dezbaterea cu privire la maniera in care firmele respective de social media trateaza forme de exprimare considerate nocive.
Decizia a fost luata de Apple duminica si urmata de ceilalti. Este o atitudine noua a acestor corporatii care, pina nu demult, se fereau sa-i antagonizeze pe conservatori, pentru ca acestia asociaza deseori Silicon Valley cu stânga politica.
Hotarirea are la baza cresterea numarului de plângeri de la utilizatori, care sustin ca Infowars violeaza regulile in vigoare pe retele.
Programul lui Jones este foarte controversat. El a sustinut de exemplu fara nici un fel de dovezi ca masacrul de la scoala americana Sandy Hook ar fi fost o simulare; sau ca statul american a pus la cale atentatele de la 11 septembrie 2001 si alte acuzații deplasate si mincinoase.
Dar motivul pentru interdictie este limbajul care incita la violenta. Facebook invoca faptul ca Jones „glorifica violenta si foloseste un limbaj care dezumanizeaza cind se refera la anumite categorii sexuale, musulmani si imigranti, ceea ce violeaza politicile noastre editoriale”.
Facebook, YouTube si Twitter au sustinut ani de zile ca sint platforme neutre. Si in timp ce blocheaza pornografia infantila, ele s-au ferit sa devina arbitrii pentru comunicari considerate discutabile.
Ceea ce s-a intimplat acum este repetarea deciziilor de acum un an, cind conturile unor persoane care proclama superioaritatea rasei albe au fost sterse, dupa incidentele rasiste de la Charlottesville.
Ulterior, firmele de socializare pe internet au devenit mai dispuse sa blocheze continut daunator, chiar daca ar putea fi acuzate ca ingradesc dreptul la libera exprimare.
Reactionind la cele intimplate, Jones a acuzat China, pe democrati, pe republicanii din „sistem” si presa traditionala ca s-ar opune la ceea ce a denumit „trezirea globala”.
Conservatori pun in discutie puterea de care dispun aceste platforme, sustinind ca firmele din Sillicon Valley si Seattle sint controlate de stânga si de aceea pedepsesc disproportionat vederile opuse.