Linkuri accesibilitate

Aproape 250 de mii de oameni au protestat la Praga, cerând demisia premierului Babis


Praga: cel mai mare protest de la căderea comunismului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

Praga: cel mai mare protest de la căderea comunismului

A fost cel mai mare protest din Cehia, de la căderea comunismului, apreciază organizatorii.

Zeci de mii de persoane au protestat la Praga, cerând demisia premierului ceh, Andrej Babis, acuzat de corupție și conflict de interese.

Praga 23 iunie 2019, protestul împotriva premierului Andrej Babis
Praga 23 iunie 2019, protestul împotriva premierului Andrej Babis

Organizatorii estimează că au participat în jur de 250 de mii de persoane, dar cifra nu a putut fi confirmată și de surse independente.

Cum se așteapta o participare foarte mare, protestul a fost mutat din centrul capitalei în parcul Letna, unde odată a tronat și cea mai mare statuie a lui Stalin din lume.

Protestele au fost organizate de Mișcarea „Un milion de momente de democrație”, care a început ca o modestă inițiativă studențească, pentru a ajunge acum să cuprindă întreaga țară.

Praga, protest împotriva premierului ceh Andrej Babis, 23 iunie 2019
Praga, protest împotriva premierului ceh Andrej Babis, 23 iunie 2019

Premierul Babis, unul din cei mai mari oameni de afaceri din Cehia și patroni media, este acuzat pe de o parte că a obținut fraudulos, peste două milioane de euro de la Uniunea Europeană, în subvenții. Pe de altă parte, tot Uniunea Europeană îl acuză de conflict de interese, în ambele cazuri, în centrul anchetelor aflându-se conglomeratul său de firme Agrofert.

Până acum, premierul a respins toate acuzațiile venite de la Bruxelles, catalogându-le drept „un atac la adresa Cehiei” și a asigurat că „Cehia, nu va returna nici o subvenție”, pentru că el nu a încălcat nici o lege, fie cehă sau europeană.

​Este puțin probabil ca premierul să cedeze presiunilor străzii, atâta timp cât nu pierde majoritatea parlamentară. Dar este așteptată și o decizie a Parchetului General, după ce poliția cehă, în baza unei anchete europene (OLAF), a recomandat deschiderea unei anchete penale împotriva premierului ceh.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG