Oficialitățile americane sunt din ce în ce mai îngrijorate de eventualitatea unei crize energetice în Europa, ca urmare a amenințărilor lui Vladimir Putin. Încercând să-l pedepsească pe Putin pentru agresiunea din Ucraina, Occidentul dorește să limiteze prețul dispus să-l plătească pentru petrolul rusesc, replica lui Putin fiind amenințarea că va întrerupe livrările de țiței și gaze, ceea ce ar putea devasta economiile europene și duce la creșterea prețurilor energiei.
Oficialitățile americane cred că Putin încearcă o cacealma, pentru că are nevoie de banii din exporturile în Europa pentru a continua războiul, dar chiar și așa administrația Biden evaluează eforturile de a exporta mai mult gaze naturale lichefiate în Europa, încercând să identifice mai mulți producători americani care pot să ajute la asta.
Înainte de război, circa 40% din nevoile de gaze ale Europei erau acoperite de Rusia. Și chiar dacă economiștii nu cred că o recesiune în Europa ar antrena una și în America, comerțul cu Europa reprezintă doar 1% din Produsul Național Brut, sistarea exporturilor din Rusia către Europa are afecta și economia americană.
O astfel de situație ar crea tensiuni în coaliția occidentală care sprijină Ucraina și care a acționat atât de coerent până acum. Veștile din ultima vreme cu privire la inflație în Statele Unite sunt ceva mai bune, dar situația se poate modifica în rău din cauza crizei energetice.
Europenii anticipează înrăutățirea situației economice în toamnă-iarnă și mulți se opun limitării prețurilor plătite pentru petrolul din Rusia, de teama de a nu-l provoca pe Putin. În America, Biden și ministrul de finanțe Janet Yellen scot în evidență veștile economice bune, dar aceastea au coincis cu 12 săptămâni în care prețurile la gaze au scăzut.
Opțiunile americane de a ajuta Europa în cazul unei crize energetice sunt limitate. Exporturile de gaze naturale lichefiate au crescut de-acum cu 70%, America își depășește obiectivul de a transporta mai mult de 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în Europa, anul acesta. Din martie, firme americane au livrat 30 de miliarde metri cubi în Europa – mai mult de dublu față de perioada similară a anului precedent.