Linkuri accesibilitate

Ar putea fi scos în afara legii Partidul Șor? Cu ce consecințe?


Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat de câteva ori în ultimele zile că „analizează” dacă Partidul Șor, pe care l-a numit „recidivist”, poate fi scos în afara legii, după ce mai mulți candidați ai acestuia au admis încălcări financiare în alegeri, ultimul exemplu fiind cel al Marinei Tauber în campania pentru funcția de primar la Bălți. Dar puterea arată spre rivalii săi, în timp ce se confruntă chiar ea cu mari critici în legătură cu felul cum au fost organizate alegerile la Bălți, unde Tauber a fost exclusă din competiție după ce a câștigat primul tur, turul doi a fost amânat, iar primarul ales în cele din urmă, a fost sprijinit de numai 7 mii din cei peste 100 de mii de alegători din municipiu.

Ar putea fi scos în afara legii Partidul Șor? Cu ce consecințe?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00

De-a lungul anilor mai mulţi candidaţi ai formaţiunii conduse de Ilan Şor au fost excluşi din curse electorale, începând din 2016, de la prezidenţial, şi terminând cu recentele alegeri locale de la Bălţi. Li s-au imputat tentative de corupere a alegătorilor, nedeclararea veniturilor şi cheltuielilor de campanie sau finanţarea ilegală a formaţiunii. Acesta pare să fie temeiul în baza căruia ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, a revenit la o idee mai veche avansată de unii actori politici de a analiza dacă nu cumva scoaterea în afara legii e sancțiunea pe care o merită formațiunea ce poartă numele deputatului autoexilat.

Dar pentru a iniţia vreun proces trebuie să ai argumente care să rezulte din standardele internationale, a precizat Litvinenco.

„În primul rând, analizăm Convenția Europeană a Drepturilor Omului și hotărârile CEDO care sunt suficiente și nu avem absolut nicio decizie, deci noi suntem în proces de analiză. Standardele internaționale, din câte cunosc, spun că un partid poate fi scos în afara legii exclusiv atunci când alte remedii nu pot fi aplicate și aici trebuie de văzut prin prisma acelor încălcări care sunt foarte multe de-a lungul timpului, în ce măsură suntem în situația în care să constatăm, să concluzionăm precum că este o decizie de extremă necesitate și alte remedii nu pot fi realizate. Asta este întrebarea”.

Nu cunosc despre ce abateri vorbește domnul Litvinenco

Vicepreşedinta Partidului Şor, Marina Tauber, respinge acuzaţiile aduse de ministrul justiţiei, despre care spune că ar continua lupta politică, uitând că este exponent al statului R. Moldova, respectiv că ar trebui să-l preocupe soarta tuturor cetăţenilor. „Nu cunosc despre ce abateri vorbește domnul Litvinenco, probabil acest lucru este continuitatea presiunilor politice asupra domnului Ilan Șor, asupra noastră. Dvs. ați văzut ce s-a întâmplat la Bălți, deci sunt ideile politice și lupta politică contra concurenților și electorali, și politici. Cred că PAS și liderii acestui partid sunt în agonie și în depresie profundă, de aceea și ies în fiecare zi cu declarații de acest fel”.

Potrivit fostului membru al Comisiei Electorale Centrale, Vasile Gafton, ca să capete baze solide un asemenea dosar, chiar şi la modul ipotetic, presupune amendarea Codului electoral. O altă ipoteză a avocatului, în trecut anchetator şi procuror e că politicieni care corup alegătorii sunt nu doar în această formaţiune. Lichidarea oricărui partid nu rezolvă problema, trebuie lichidate cauzele corupţiei electorale, concluzionează Vasile Gafton.

„Comisia nu are posibilitatea reală să verifice totul în termeni proximi, trebuie să existe modificări la legislația electorală și conexă, ca Inspectoratul Fiscal să se poată includă, să reacționeze prompt la solicitările Comisiei, același CNA are serviciul spălarea banilor, Ministerul de Interne, adică toate instituțiile statului trebuie să reacționeze prompt la solicitările Comisiei Electorale Centrale”.

Europa Liberă: Astăzi de ce aceste instituții nu ar fi atât de cooperante?

„Pentru că sunt politizate, unul la mână. Nu vorbesc de Partidul Șor, toți păcătuiesc. Politizarea excesivă a instituțiilor statului duce la aceea că instituțiile nu vor să se implice. Problema e că trebuie modificată legislația, de interzis politicienilor, nu partidelor să se ocupe cu filantropia, să nu aibă fundații cum avea Plahotniuc, cum e la Șor cu magazinele sociale. Vrei să faci finatropie înseamnă că te ocupi de filantropie, nu te ocupa de politică”.

Analistul politic Igor Boţan sugera, într-un comentariu recent pentru Europa Liberă, că pe lângă faptul că autorităţile trebuie să-şi elaboreze foarte meticulos un eventual dosar, nu există garanții că acest lucru va fi înțeles și acceptat de cetățeni. Asta deoarece dreptul la asociere este unul suprem. Când este probată vinovăția liderilor doar ei trebuie să poate răspundere, nicidecum toți membrii, este o altă concluzie a analistului. Aceeași poziție o împărtășește și colega de partid a ministrului Sergiu Litvinenco, președinta comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate. Într-o apariție televizată ea spus că vina unor lideri de partid nu poate fi extinsă în mod automat peste membrii formațiunii.

XS
SM
MD
LG