Linkuri accesibilitate

Cum și în ce condiții poate fi interzis un partid politic (Igor Boțan/ ADEPT)


Cum poate fi diminuată corupția politică și în ce condiții un partid poate fi scos în afara legii în Republica Moldova? Vasile Botnaru discută cu analistul politic Igor Boțan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT).

Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:49 0:00

Europa Liberă: Dle Boțan, pe rețelele sociale apare tot mai frecvent întrebarea, de ce Partidul „Șor” după ce liderul acestei formațiuni, dar mai nou iată și unii deputați sau activiști încearcă să dribleze legislația și întrebarea se transformă chiar într-o afirmație, și nu-i vorba de trolli care stau să organizeze șicane la adresa formațiunii, sunt oameni cunoscuți în spațiul public, personalități își dau cu părerea dacă formațiunea aceasta a trecut linia roșie, mai cu seamă după excluderea Marinei Tauber din competiția de la Bălți pentru fotoliul de primar. Cu această ocazie, vreau să vă întreb: în ce condiții un partid riscă să fie scos pe necarosabil în mod legal și fără de șansa de a reveni?

Igor Boțan: „Un partid politic, potrivit Constituției și legislației din Republica Moldova, poate fi scos în afara legii dacă pledează împotriva pluralismului politic și dacă desfășoară activități care subminează suveranitatea și independența Republicii Moldova. Când astfel de lucruri sunt atestate, un partid politic poate fi declarat neconstituțional doar printr-o hotărâre a Curții Constituționale. Este adevărat că articolul 22 din Legea partidelor prevede că un partid politic poate fi scos în afara legii dacă desfășoară o activitate politică prin mijloace ilegale sau dacă săvârșește acte de violență. Dacă ne referim la prima parte, trebuie să spunem că există o hotărâre a Comisiei de la Veneția privind scoaterea în afara legii a partidelor politice, care cheamă statele membre să fie foarte, foarte precaute atunci când încearcă să declare un partid politic neconstituțional.”

Comisia de la Veneția cheamă statele membre să fie foarte precaute atunci când încearcă să declare un partid politic neconstituțional...

Europa Liberă: Dacă un partid folosește mijloace dubioase sau dintr-un miliard furat, de exemplu, aceasta nu-i suficient ca partidul să aibă probleme?

Igor Boțan: „La început, acest lucru trebuie să fie dovedit. Dacă ar exista dovada clară că banii pe care, de exemplu, Partidul „Șor” îi folosește în campaniile electorale și în activitatea politică provin din banii furați, atunci sigur Ministerul Justiției ar trebui să se autosesizeze și să pregătească toate documentele, doar o curte poate să scoată un partid politic în afara legii.”

Europa Liberă: Deci, un partid este condus de o persoană condamnată pentru participarea la un furt de proporții și e de presupus că banii aceștia sunt rulați pentru susținerea formațiunii politice, logica aceasta nu o acceptă instanța de judecată?

Igor Boțan: „Nu, nu cred că o acceptă, pentru că avem hotărâri ale Curții Constituționale de aici, din Republica Moldova, și avem documentul la care m-am referit al Comisiei de la Veneția, care face delimitare foarte clară între dreptul cetățenilor la asociere în partide și membrii de partid care pot comite tot felul de abateri, crime ș.a.m.d. Deci, este un drept fundamental al cetățenilor să se asocieze în partide politice și se face delimitarea între abaterile pe care le comit unii membri și dreptul constituțional al cetățenilor. De aceea, lucrurile aici sunt foarte speciale și trebuie tratate ca atare pentru ca nu cumva să se comită vreun abuz împotriva acestui drept fundamental cum este dreptul la asociere în partide politice.”

Europa Liberă: Apropo, retroactiv, democrații n-ar putea fi întrebați și ei după ce se va fi probând că Vlad Plahotniuc, liderul de mulți ani al democraților, a umblat în borcanul cu miere?

Igor Boțan: „Aici putem doar discuta, dar părerea mea este că o astfel de activitate ar fi fără finalitate, pentru că, în primul rând, dl Plahotniuc nu poate fi găsit de autoritățile Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar pot fi găsiți beneficiarii de plicuri și „kulioace” în care se presupune că erau bani nu prea curați?

Ar fi necorect ca toți membrii PD sau ai Partidului „Șor” să fie lipsiți de dreptul de a fi asociați într-un partid politic...

Igor Boțan: „Așa cum m-am referit la această problemă, este o abatere, o încălcare pe care a săvârșit-o cetățeanul Vlad Plahotniuc, iar Partidul Democrat din Republica Moldova a fost înființat încă în 1997 și cred că ar fi necorect ca toți membrii Partidului Democrat sau toți membrii Partidului „Șor” să fie lipsiți de dreptul de a fi asociați într-un partid politic, pentru că liderii acestor formațiuni au comis abateri și au încălcat legea. Deci, trebuie să aibă loc această detașare clară între dreptul cetățenilor de a împărtăși o anumită ideologie, de a o promova, de a critica guvernarea, de a chema cetățenii să urmeze un anumit curs politic ș.a.m.d. și încălcările pe care le comit unii membri de partid, chiar dacă sunt lideri ai acestor formațiuni.”

Europa Liberă: Partidul Comuniștilor cândva a fost scos în afara legii și Vladimir Voronin a reușit să-l readucă în câmpul legal.

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Trebuie să facem iarăși o delimitare foarte clară. Interzicerea Partidului Comunist al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești a avut loc în contextul puciului, când în țară aveam Partidul Comunist la guvernare, iar fruntașii acestui partid au organizat acel puci. După ce Republica Moldova și-a declarat independența, dl Vladimir Voronin a restabilit, dacă putem spune așa, un partid al comuniștilor, care în mod clar este succesor al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică și în conformitate cu normele constituționale ale Republicii Moldova acest lucru a fost admis, pentru că dl Vladimir Voronin și camarazii Domniei Sale pledează pentru o idee comunistă pe care pot să o promoveze liber în Republica Moldova. Mai mult decât atât, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și-a adoptat, dacă nu greșesc, în 1998 un statut care prevedea că scopul acestui partid, alături de alte partide comuniste din fostele republici sovietice, este de a reconstrui uniunea statelor suverane post-sovietice ca o federație, adică această clauză din statutul Partidului Comuniștilor punea sub semnul întrebării independența Republicii Moldova. Același lucru l-a avut în propriul statut Partidul „Șor”, care pe atunci se numea Partidul „Ravnopravie” și care de asemenea pleda pentru ca Republica Moldova să revină într-o federație a fostelor republici sovietice.”

Europa Liberă: Această pledoarie politică nu este comparabilă cu pledoaria Partidului Comunist din Transnistria, de exemplu, sau altor formațiuni politice care se declară luptători pentru existența Transnistriei, decupată de Republica Moldova?

Igor Boțan: „În linii mari, da, numai că aceeași Comisie de la Veneția în 1998 a specificat că dacă aceste pledoarii sunt făcute în mod pașnic și prin chemarea la modificarea Constituției, atunci ele trebuie să fie admise.”

Europa Liberă: Adică, inclusiv secesiunea?

În conformitate cu articolul 142 din Constituția Republicii Moldova, caracterul suveran și independent al Republicii Moldova poate fi supus unui referendum...

Igor Boțan: „În conformitate cu articolul 142 din Constituția Republicii Moldova, caracterul suveran și independent al Republicii Moldova poate fi supus unui referendum. Asta a servit drept temei pentru ca partidele unioniste din Republica Moldova să fie lăsate să-și desfășoare activitatea și primul partid care a pledat această cauză a fost Partidul Național Liberal, care a deschis calea pentru ca în Republica Moldova să existe partide unioniste care, subliniez, pe cale pașnică, prin modificare de Constituție să-și poată obține scopul pentru care pledează, iar premergători ai acestui comportament au fost sigur că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și actualul Partid „Șor”, care pe atunci se numea Partidul „Ravnopravie” și care pleda pentru ca Republica Moldova să devină parte a unei Uniuni Sovietice, dacă putem spune așa, reînnoite.”

Europa Liberă: Deci, oricât ar vrea Igor Dodon, fostul președinte, și asta a vrut când era președinte, să interzică partidele unioniste, ele sunt sub protecția Constituției?

Igor Boțan: „Ele sunt sub protecția Constituției și această protecție vine din partea acestor documente de la Comisia de la Veneția. Deci, este important ca cetățenii să aibă dreptul la asociere în partide politice și este foarte important ca aceste partide să nu pună sub semnul întrebării pluralismul de idei, promovarea acestuia și ca toate activitățile pe care le întreprind aceste partide politice să fie pașnice.”

Europa Liberă: Dinu Plângău, fostul deputat PDA, consideră că Partidul „Șor” a întrunit toate condițiile pentru a fi scos în afara legii.

Igor Boțan: „Argumentele dlui Dinu Plângău sunt plauzibile, numai că dl Dinu Plângău trebuie să ia în considerare lucrurile la care ne-am referit deja, trebuie să se demonstreze că activitatea Partidului „Șor” este una ilegală. De exemplu, rețeaua de magazine sociale pe care o întreține cumva Partidul „Șor” sau în numele Partidului „Șor” această rețea în mod sistematic corupe alegătorii și toată această activitate este contrară spiritului desemnat de Legea partidelor pentru ca să aibă loc în țară o competiție politică onestă și loială.”

Europa Liberă: Până atunci, oamenii se întreabă: ce posibilități are legislatorul, sistemul judecătoresc să împiedice recidivele cu care, iată, se face remarcată formațiunea condusă de Șor?

Igor Boțan: „Pentru încălcarea Legii funcționării partidelor și finanțării campaniilor electorale sunt aplicate pedepse și vedem că aceste pedepse sunt aplicate destul de frecvent în raport cu Partidul „Șor”.”

Europa Liberă: Deci, ca la Formula 1, dai secunde de penalizare?

Marina Tauber a fost al patrulea candidat al Partidului „Șor” scoasă din competiția electorală...

Igor Boțan: „Păi, Marina Tauber a fost al patrulea candidat al Partidului „Șor” scoasă din competiția electorală și acest lucru mi se pare suficient. Eu m-aș teme să pedalăm această problemă cu scoaterea în afara legii a partidelor, dacă există acest mecanism eficient din punctul meu de vedere de eliminare din cursa electorală a candidaților sau a partidelor care încalcă legislația privind finanțarea partidelor politice.”

Europa Liberă: Eu la fel pledez pentru discernământul alegătorilor și este de datoria alegătorilor să se documenteze și să voteze, pe cei care nu le sunt dragi să nu-i trimită în parlament.

Igor Boțan: „Eu mi-aș argumenta punctul de vedere în felul următor: orice partid politic se constituie pentru a intra în competiția electorală, pentru a-și promova reprezentanții în parlament, în organele administrației publice locale și în funcția de șef al statului și este suficient ca atunci când se încalcă legislația acești candidați să fie eliminați din cursa electorală, pentru că astfel nu-și pot îndeplini scopurile statutare de a ajunge la guvernare.”

Europa Liberă: Dar pe rețelele sociale apare întrebarea retorică: de ce societatea înghite momelile, manipulările?

Igor Boțan: „Înțelegem cu toții că un partid politic nu poate avea sarcina să ilumineze străzile, să repare trotuarele și să ofere tot felul de servicii cetățenilor. Acesta nu este scopul partidelor politice și în țări precum Marea Britanie se spune foarte clar în legislația lor că partidele politice nu pot desfășura activități de caritate și tot felul de servicii în folosul cetățenilor, nu aceasta este menirea partidelor politice. Răspunzând la întrebarea Dvs. – de ce în Republica Moldova oamenii se prind în această capcană? –, răspunsul tot îl cunoaștem din sondajele de opinie, din munca ziariștilor care au întrebat cetățenii participanți la mitingurile Partidului „Șor” de ce se lasă prinși de momelile Partidului „Șor”. Răspunsul a fost în felul următor: „Suntem săraci”. Și într-o țară săracă, unde politicienii de obicei sunt hoți, și acest lucru este parte a percepției partidelor politice și a politicienilor de către cetățeni sau potențiali coruptibili, de aceea se admite ca hoții mai generoși să facă cadouri pe care cetățenii să le accepte. Și această mentalitate o poate schimba doar guvernarea și doar partidele aflate la guvernare, dar și cele extraparlamentare, care se obligă în fața cetățenilor să fie doar promotori ai ideilor politice, edificatori ai unor cursuri politice, dacă le putem spune așa, pentru că instituțiile statului atunci când în aceste instituții vin acești reprezentanți ai partidelor soluționează problemele societății.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG