Cabinetul de miniștri al Nataliei Gavriliţa şi-a propus să aducă în serviciul public din R. Moldova mai mulţi specialişti cu experienţă internaţională, în acest sens a fost lansat şi un apel public prin care oameni din diaspora sunt îndemnaţi să revină acasă şi să pună umărul la procesul de reforme. Dorin Frăsîneanu este de trei luni consilierul primului ministru pentru politică externă. După studii în Marea Britanie, Franţa şi Rusia, şi experienţă în cadrul Comisiei Europene şi în Delegaţia UE din Albania, tânărul a decis să lucreze în guvernul de la Chişinău. Ce l-a motivat şi cum încearcă să-i „molipsească” pe alţii?
Dorin Frăsîneanu: „Într-adevăr, este o idee care multora li s-ar părea puțin nebunească. În primul rând, eu am plecat de acasă acum 11 ani și nu am crezut că am să mă întorc, pentru că la acea vreme eram sigur că nu am unde să mă întorc sau nu văd nicio ieșire din situație, era și după 7 aprilie 2009.
Am plecat de acasă acum 11 ani și nu am crezut că am să mă întorc...
În 2010 am plecat din Chișinău, trăind acolo, oricum eram foarte atașat de țară, înainte de toate, pentru că familia mea este aici, mereu am avut legătura asta cu țara, am urmărit foarte intens ce se întâmplă acasă din punct de vedere politic, social etc. Am rămas uimit, eu am făcut inițial diplomă dublă în Drept englez, francez și european și atunci mi-am dat seama cum într-o țară, de exemplu, Marea Britanie, care nu are Constituție scrisă, Constituția este respectată. Și țin minte, la ai mei 20 de ani ziceam: „Vă dați seama, noi avem Constituție scrisă și ea nu este respectată, se bazează pe niște cutume, cum le numesc ei, care unele nici măcar nu sunt formalizate în formă scrisă”. Pentru mine asta a fost foarte impresionant și am zis că trebuie de făcut ceva. În fine, cu timpul, știm, Republica Moldova a trecut printr-o perioadă mai proastă până la alegerile din iulie, însă pentru prima dată am văzut că într-adevăr este o oportunitate unică, este o șansă istorică, am văzut o echipă care vrea să facă schimbări, bine intenționată, de profesioniști. Și atunci mi-am zis că poate e timpul să nu mai spunem ce vrem și toți să devenim experți pe toate subiectele pe Facebook cu prietenii și poate e timpul chiar să ne implicăm, pentru că, de fapt, asta e și problema pe care am văzut-o eu de când am venit acasă.”
Europa Liberă: Adică, în cei 11 ani de când ai plecat de acasă, fie că ai fost la studii la Moscova, la Strasbourg sau în Marea Britanie, periodic exista o sămânță care spunea că revii acasă sau a fost doar un moment crucial?
Dorin Frăsîneanu: „Eu niciodată nu zic nu, never say never, niciodată nu spune niciodată. Am învățat asta foarte devreme, că planurile se pot schimba mereu, dar știam că mă deranjează anumite lucruri și nu vedeam acea speranță, nu vedeam acel moment în care aș putea să mă întorc, să pun umărul la ceva. Cred că s-a acutizat când am stat la Moscova și a venit și președintele Dodon, momentul când a venit la MGIMO (Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova), crezând că va avea parte de o întâmpinare călduroasă, căci, de fapt, acesta era scopul – să aibă parte de prima vizită fără incidente. Doar că dl Dodon a venit cu niște mesaje care absolut nu aveau de-a face cu realitatea.”
Europa Liberă: Dumneata erai acel care i-a adresat anumite întrebări, i-ai creat disconfort?
Mi s-a părut din partea lui atât de bădăran să consideri că numai cineva poate să-ți pregătească întrebările...
Dorin Frăsîneanu: „Exact! Dânsul însă a reacționat cu: „Cine ți-a pregătit întrebările?”, ceea ce mi s-a părut din partea lui atât de bădăran să consideri că numai cineva poate să-ți pregătească întrebările. Probabil, dânsului cineva îi pregătește mereu întrebări. Pentru mine, care am plecat de acasă de la vârsta de 16-17 ani, unde am făcut și liceul, cu bursă, adică nu ca alții care plătesc pentru studii și numai eu știu cum durează concursurile acestea, evident, pentru mine a fost încă un motiv, dar, da, acel moment a fost momentul care chiar m-a impulsionat că nu-i OK, nu-i OK să avem parte la conducere de oameni care chiar nu ne reprezintă.”
Europa Liberă: Foarte mult se discută că persoanele cooptate de guvern sau aduse de guvern acasă, într-un fel, există această percepție că ar fi simpatizanții partidului care guvernează astăzi, că sunteți toți care reveniți membri de partid.
Dorin Frăsîneanu: „Este cea mai mare dezinformare care există în spațiul public faptul că noul guvern sau noua conducere, noul parlament caută doar membri de partid. Nu am fost niciodată membru de partid, niciodată nu mi s-a cerut să fiu membru de partid și nici nu aș fi acceptat, pentru că eu lucrând la Comisie în delegație nici măcar nu este bine văzut acest lucru. Mă rog, noi suntem profesioniști tehnocrați, cum este moda a se vorbi la Chișinău, dar suntem civil servants, cum ar veni, adică noi ajutăm și, respectiv, mi se pare cea mai mare dezinformare și eu cred că acesta este și unul din motivele pentru care, din păcate, ea continuă în societate și din cauza aceasta foarte mulți nici măcar nu vor să încerce să aplice la unele joburi. În fiecare zi, nu doar în mass-media, dar am și cunoștințe care îmi zic: „Uite, totu-i rezolvat la voi”. Și mi se pare foarte frustrant, pentru că eu lucrând îmi dau seama că avem foarte mulți oameni pe care chiar îi căutăm, de care chiar avem nevoie, dar eu cred că este o dezinformare intenționată, ca să dezamăgească, să creeze o stare că nu, nu se fac lucrurile. E foarte interesant să fiu de partea asta, cum ar veni, a perspectivei, pentru că din partea asta într-adevăr văd că-i o problemă. Deci, societatea este dezinformată la fiecare pas pe diferite subiecte și câteodată mă gândesc că poate e vina noastră că nu comunicăm mai bine.”
Europa Liberă: Poate că una dintre explicații ar fi că astfel e deprinsă societatea asta, cu mișmașuri, cu cunoștințe, cu cumetri?
Dorin Frăsîneanu: „Da, cu siguranță! Da, e complicat, pentru că eu am venit și suntem foarte puțini care am venit. Bine, întrebarea inițială era: de ce am venit? Da, pentru unii e o idee nebunească, pentru că totul era OK, am avut un job, am avut o viață bună. Cred că eu vreau să fiu model în sensul că poate e destul să venim cu idei, dar să venim să le implementăm, pentru că această problemă nu-i doar în Republica Moldova, e în mai multe țări și, în general, e una de a vorbi și a spune ce e problematic și alta e de a te implica efectiv. Și eu consider că sunt la un moment în care încă pot să mă întorc, mai am energia, optimismul și determinarea să contribui cum pot și cred că asta ar trebui s-o facă toți. Sincer spun că sunt puțin frustrat când văd comentarii pe Facebook, când văd postări pe care le consider pseudo-intelectuale, în care fiecare se dă cu părerea și nimeni, de fapt, nici nu vrea să se implice. Câteodată stau și fac o autoanaliză – sunt eu prea idealist și naiv și trebuia să nu vin și eu acasă?”
Câteodată stau și fac o autoanaliză – sunt eu prea idealist și naiv și trebuia să nu vin și eu acasă?...
Europa Liberă: Cum ideea asta de a reveni acasă, chiar decizia în sine, că deja e materializată, cum a fost percepută în mediul prietenilor, al apropiaților, al colegilor de la fostele joburi?
Dorin Frăsîneanu: „Înainte de a veni la Chișinău lucram în Delegația Uniunii Europene din Albania, Tirana. Albania este o țară din Balcani, este o țară-candidat, dacă totul va decurge bine urmează în curând să înceapă procesul de negocieri. Niciodată n-am avut din partea șefilor, din contra, când am zis că am oportunitatea și aș putea să mă întorc la Chișinău și am întrebat dacă ar fi OK și când aș putea s-o fac, mi-au zis că chiar din momentul acela pot pleca. Deși există anumite reguli, ei au fost foarte deschiși, pentru că au zis: „Tu ajuți Albania să devină o țară europeană, adică prin Delegația Uniunii Europene, deci, dacă poți să contribui direct pentru guvernul tău care la fel are o agendă proeuropeană și de reforme, cu atât mai bine”. Am fost încurajat.”
Europa Liberă: Prietenii moldoveni ce au zis?
Dorin Frăsîneanu: „Că sunt curajos. Cred că acesta a fost adjectivul pe care l-am primit cel mai mult - „Ești foarte curajos”. Probabil, eu nici nu m-am gândit la faptul că e vorba de curaj, eu chiar am simțit că e o oportunitate în care avem libertatea de a schimba țara. Avem aceeași viziune, dorim aceleași lucruri, vrem aceeași dezvoltare pentru țară, în sensul acesta, adică avem libertatea chiar de a face ceva. Și, într-adevăr, schimbările acestea n-au să se întâmple mâine, n-au să se întâmple nici peste jumătate de an, dar dacă nu începem acest proces, care câteodată e enervant, dureros, unii sunt supărați, dar este nevoie pentru a construi niște instituții puternice pentru viitor. Și dacă nu le începem acum, nu știu când o să mai putem. Eu așa văd că e nevoie de a începe procesul, dacă așteptăm să le față alții, n-au să le facă, pentru că noi trebuie să ne implicăm, dacă vrem să vedem schimbări în această țară.”
Europa Liberă: Ai reușit să „molipsești” pe cineva dintre cei plecați?
Dorin Frăsîneanu: „Mi-e frică să nu deochi, dar am o colegă care sper să vină. Nu vreau să dau detalii, pentru că chiar vreau să vină, chiar vreau să accepte, dar urmează săptămâna viitoare să vorbească și ea cu șefii și să ia decizia. Dar, da, încerc să motivez oameni pe care îi știu să se întoarcă, pentru că treabă este foarte multă și încă o să mai fie și noi avem nevoie de oameni și instituții puternice. Deci, nu-i destul să avem un secretar, trei, patru, noi avem nevoie în toate ministerele să avem specialiști calificați care să aducă un suflu nou. Înțeleg că, într-adevăr, este o problemă foarte mare – salariile. În societate se creează o altă narativă, pe care eu o consider toxică, faptul că sunt prea mari salariile funcționarilor publici, ceea ce nu este corect. Eu cred că salariile sunt foarte mici și chiar și cei care sunt în funcții de răspundere ar trebui să aibă un salariu care să nu le permită să devină corupți, că, de fapt, corupția de la asta începe. Nu poți să ai un funcționar cu un salariu mic și să te aștepți ca el să lucreze într-un mod onest, fără să nu fie tentat de anumite scheme corupționale.”
Nu poți să ai un funcționar cu un salariu mic și să te aștepți ca el să lucreze într-un mod onest, fără să nu fie tentat de anumite scheme corupționale...
Europa Liberă: De acord, dar contraargumentul este că și salariile per ansamblu sau pensiile sunt foarte mici, țara e săracă, deci există și partea cealaltă a monedei.
Dorin Frăsîneanu: „Cu siguranță, dar trebuie procesul de făcut paralel și eu cred că aceasta încercăm noi ca guvern. Evident este un proces lung. Cum am mai spus, eu, de exemplu, când am votat la alegeri, niciodată nu am votat cu ideea că mâine o să mă trezesc și lucrurile au să dispară ca prin magie sau o să apară ceea ce nu exista. Deci, trebuie în paralel și de luptat cu corupția, și de pornit procesul reformei în justiție, dar și de mărit salariile. Trebuie de făcut și o analiză funcțională a ministerelor, să vedem unde putem procesele să le facem mai eficiente, unde sunt prea multe persoane să le mutăm acolo unde este deficiență, unde nu sunt, pentru că sunt posturi vacante pe care n-a avut cine să le ocupe. Eu cred că este mai complicat pentru cei care, de exemplu, au familii în străinătate și lor le este mai greu să vină acasă, mai sunt și cei care au credite. Eu cred că am avut norocul că nu am reușit, eram pe cale să iau un credit, dar nu am reușit și, respectiv, am fost puțin mai liber și din punctul acesta de vedere, că nu am avut alte obligații, dar părerea mea este că lumea trebuie să înțeleagă adevărata situație și cei din diaspora care pot și simt că au energia și motivația necesară chiar îi încurajez să vină acasă, să lucrăm împreună.”
Europa Liberă: Dumneata ești specialist în relații europene, inclusiv Republica Moldova a trecut printr-o perioadă când era pe cale de integrare europeană, de fapt, s-a dovedit în timp că era mai mult un ambalaj frumos, știm povestea de succes. Și în acest context deseori unii oficiali spuneau că, de fapt, cea mai bună politică externă este o politică internă, să-ți faci temele pe acasă. La trei luni de activitate în interiorul sistemului, cum se văd lucrurile, ce ar fi neapărat necesar de schimbat? Ați menționat reforma justiției și acea inițiativă de evaluare a judecătorilor și procurorilor. Oare doar această inițiativă poate mișca carul din loc în ceea ce privește schimbările din justiție, pentru că chiar noi am făcut o analiză, în 30 de ani au fost multe inițiative de reforme, multe au fost sprijinite de partenerii externi? S-a creat percepția că doar se dau bani și, de fapt, acțiuni nu prea se fac.
Dorin Frăsîneanu: „Mereu am zis că orice ajutor, suport din partea partenerilor trebuie să fie condiționat foarte strict și politic, și din toate privințele. Cu părere de rău că s-a ajuns la asta, dar cu părere de bine, în același timp, în Uniunea Europeană sunt procese interne care au demonstrat că nu doar cu țările partenere, cum ar fi Republica Moldova, Albania, dar și cu țările interne există anumite probleme în justiție în anumite state membre. Respectiv, și la Bruxelles începe să se construiască această schimbare de atitudine, în care să existe mai multe condiționalități, mai multe reguli, să ne asigurăm că nu au loc derapaje în sistemul justiției, statul de drept etc., etc. Mă bucur că de prin 2018, mai ales, 2019 și după ce au fost anulate alegerile de la Chișinău au început să vină cât mai multe condiționalități stricte din partea Uniunii Europene. Și noi ca și guvern susținem, chiar dacă suntem noi cei care avem guvern nou, nu s-a schimbat această cerință. Deci, este nevoie ca toate procesele care au loc să fie, într-adevăr, făcute bine, pentru că, cum am mai zis, eu nu știu dacă o să mai avem șanse și nu știu dacă trebuie să mai avem șanse, eu cred că trebuie s-o folosim pe aceasta care este acum. Respectiv, e nevoie de a ne concentra și pe mai multe domenii, trebuie să facem toate în paralel, ceea ce este foarte greu și de asta și avem nevoie de cât mai mulți oameni, pentru că nu avem timp să facem reforma în justiție acum, să așteptăm încă 4-5 ani cum în Albania și după aceea să ne apucăm de instituții etc. Adică, totul trebuie de făcut în paralel, determinat, fără grabă, dar nici foarte încet. Schimbările n-au să aibă loc imediat.”
Europa Liberă: Trebuie de acționat acum mai dur cu cei din justiție, pentru că în special judecătorii au să spună că e ingerință în independența justiției, au să argumenteze astfel, da?
Dorin Frăsîneanu: „Este adevărat că noi am așteptat prea mult și vrem cât mai repede rezultate, ceea ce este de înțeles. Este evident că lumea nu dorește să mai aștepte încă, dar eu cred că în ceea ce ține de reforma justiției trebuie să fim foarte atenți, să fim mereu în colaborare cu Consiliul Europei, Comisia de la Veneția, Uniunea Europeană și ceilalți parteneri care ne ajută, ca să găsim cea mai bună cale. Avem foarte multe exemple de reformă a justiției care au avut succes și care n-au avut și cred că acum e timpul și știu că totuși evaluarea externă a judecătorilor este foarte importantă, pentru că dă un mecanism de a curăța, dar acest mecanism trebuie să vedem care este metoda cea mai optimă și cea mai bună.”
Cred că acum avem patru ani în care putem să facem o reformă, într-adevăr, eficientă...
Europa Liberă: Da, trebuie agreată de partenerii externi, dar oamenii n-au să aștepte mult, pentru că au așteptat deja decenii și dacă ne uităm pe reforma procuraturii, agreată de Comisia de la Veneția, împachetată frumos pe hârtie, dar vedem că rezultatele sunt altele decât ceea ce s-a propus. Adică aici vreau să văd o viziune cum trebuie de mers, că nici cu buldozerul nu ne mai permitem, că nu suntem în epoca respectivă.
Dorin Frăsîneanu: „Întrebarea este: vrem să acționăm repede și după doi ani să realizăm că s-au făcut greșeli sau acum că avem o stabilitate politică, deci nu există cum au fost înainte coaliții, unde fiecare partener avea interesul său propriu și s-a văzut în timp că fiecare trăgea plapuma peste el? Eu cred că acum avem patru ani în care putem să facem o reformă, într-adevăr, eficientă. Da, o să dureze puțin mai mult, dar măcar să ne asigurăm că o facem cum trebuie și eu sunt cel care cel mai mult cred în justiție, în stat de drept, pentru că am trăit în țări în care existau. Am făcut Dreptul, adică prima licență e în Drept, sunt jurist și știu cât e de important, dar, în același timp, știu că este foarte important să facem corect. Nu cred că dacă o facem repede și fără să luăm în calcul anumite momente o să ne ajute cu ceva. Din contra, s-ar putea tot să vină împotriva noastră, la un moment dat, dar pentru mine este important, și eu cred că ar trebui și pentru cetățeni să fie important că orice s-ar face trebuie să aibă o finalitate pozitivă, nu să fie făcută în grabă, doar pentru că lumea cere acum. Noi putem da capete acum, după care să regretăm.”