Linkuri accesibilitate

Dragoș Tudorache (europarlamentar): reforma justiției trebuie să câștige încrederea cetățenilor


Dragoș Tudorache: Este un caz excepțional să ai un procuror general anchetat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:24 0:00

Dragoș Tudorache: Este un caz excepțional să ai un procuror general anchetat

Aflat în vizită la Chișinău, Dragoș Tudorache, europarlamentar român din grupul Renew Europe și raportor al Comisiei de politică externă din Parlamentul European pentru implementarea Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova a confirmat disponibilitatea Uniunii Europene și a Parlamentului de a susţine Republica Moldova prin asistenţeă tehnică şi expertiză în toate domeniile prioritare.

Tudorache a fost primit de şefa statului Maia Sandu, s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu şi au semnat un Memorandum de înţelegere, dintre legislativele de la Chişinău şi Bruxelles.

Într-un interviu cu Europa Liberă europarlamentarul a vorbit despre asistența din partea UE, despre reforma justiției, despre criza energetică și despre dosarul transnistrean.

Interviu cu europarlamentarul român Dragoș Tudorache
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:37 0:00
Link direct

Europa Liberă: Eurodeputatul român Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău, este invitatul Europei Libere. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să avem această discuție tocmai după ce ați avut mai multe întrevederi cu autoritățile Republicii Moldova. Pe moment se consideră că atât la București, cât și la Chișinău s-au creat toate condițiile ca să existe o agendă mai bogată, o agendă mai ambițioasă în relația dintre cele două părți. Ce înseamnă o agendă mai ambițioasă?

Europarlamentarul român Dragoș Tudorache (Renew), Chișinău, 13 octombrie 2021
Europarlamentarul român Dragoș Tudorache (Renew), Chișinău, 13 octombrie 2021

Dragoș Tudorache: „Mulțumesc foarte mult că m-ați invitat. Cum spuneați, sunt în primea mea vizită, de fapt, ca raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, sunt în această vizită la Chișinău, o plănuiam de mult timp, din cauza pandemiei nu s-a putut organiza. Și mă bucur că vin acum, pentru că e și un mesaj politic foarte important pe care-l aduc din partea Parlamentului European, din partea Comisiei pentru Afaceri Externe pe care o reprezint în calitate de raportor, și anume un mesaj de foarte mare optimism, de foarte mare încredere în noul parcurs politic care a început după alegerile din iulie, alegeri pe care, de altfel, le-am și monitorizat.

Și există, apropo, de această nouă agendă și ceea ce o susține, există o foarte mare voință politică la nivelul instituțiilor europene, la nivelul Parlamentului European, al Comisiei Europene, al Serviciului de Acțiune Externă de a ajuta Republica Moldova, și de a ajuta Republica Moldova dincolo de retorica politică, că aici e foarte important, cumva poate părea ușor să dăm cu toții declarații pompoase: suntem în spatele sau alături de Republica Moldova, vrem să o ajutăm, dar eu cred - și am susținut asta de la tribuna Parlamentului European -, eu cred că ajutorul acesta și sprijinul politic foarte important și el trebuie încă dublat de un efort consistent, cât se poate de concret, cât se poate de măsurabil în așa fel încât atât autoritățile, cât și cetățenii să simtă că într-adevăr Europa este alături de ei.”

Europa, Moldova și criza gazului rusesc

Europa Liberă: Se va majora asistența financiară din partea Uniunii Europene, pentru că și la Bruxelles trebuie să existe un consens în cadrul celor 28 de state?

Noi pledăm pentru o majorare a acestui sprijin financiar.

Dragoș Tudorache: „Sigur că da. Nu vă pot da acest răspuns concret acum, însă noi pledăm pentru o majorare a acestui sprijin financiar. Mă bucur, în primul rând, că a intrat a doua tranșă acum două-trei zile, mă bucur că a existat și acel grant de 36 de milioane de euro, dat la finalul lunii septembrie, deci sunt semnale foarte concrete, foarte clare de sprijin, însă mie unul mi-e evident că nu este de ajuns și că trebuie să facem un efort și mai mare pentru a ajuta Republica Moldova, nu numai pentru că agenda politică este foarte ambițioasă a acestui nou guvern, a președintei Maia Sandu, a parlamentului, dar și pentru că, cel puțin acum, în acest context foarte dificil pentru iarna care vine va avea un efect în economie foarte profund și în Republica Moldova, dar și în economia europeană și atunci acest acompaniament financiar e important.”

Europa Liberă: Dar Dvs. anticipați deznodământul acestei crize a gazelor?

Dragoș Tudorache: „E greu de anticipat un deznodământ, dar pot să vă spun că începutul acestei crize, să-i spun, nu e unul de bun augur, se simte în buzunarul fiecărui cetățean european. Să știți, nu e o chestiune care e doar aici în Republica Moldova, peste tot, în mai toate statele membre ale Uniunii Europene se simte deja o creștere a facturii la energie, la curent, la gaze.”

Europa Liberă: Și atunci, cetățenii o să-i învinuiască pe cei de la putere că nu au suficientă grijă ca să acopere aceste cheltuieli enorme pentru unele familii?

Dragoș Tudorache: „Bineînțeles că impactul e, în primul rând, asupra consumatorului, că acesta este cel mai important, este un impact asupra economiei, asupra operatorilor economici care se răsfrânge în prețuri, se răsfrânge apoi în inflație, deci evident că există o responsabilitate politică pe care o poartă guvernele, e cât se poate de clar și care sunt responsabile în fața cetățenilor.”

Europa Liberă: Republica Moldova a cerut ajutor Bruxelles-ului ca să intervină în problema asigurării cu gaze a cetățenilor țării. Credeți că e posibil ca cei de la Bruxelles să ajute, și cum ar putea să ajute Republica Moldova în această situație?

Dragoș Tudorache: „Eu știu că dl ministru și vicepremier Popescu a fost în vizită la Bruxelles, în ultimele zile a fost în vizită la București tocmai pentru a căuta cât se poate de repede soluții la ceea ce se prefigurează a fi o posibilă criză a gazelor. Mă bucur că a făcut acest lucru și eu am fost la Chișinău, cât Domnia Sa era la Bruxelles, deci aștept și eu să mă întorc cât se poate de repede la Bruxelles, în două zile, și să înțeleg care a fost răspunsul concret din partea instituțiilor europene și ce se poate face, repet, cât se poate de concret, de palpabil pentru a ajuta Republica Moldova pe ambele paliere – și pe asigurarea gazului efectiv, dar și pe un pachet financiar care să ajute compensarea acestor creșteri de costuri la nivelul populației.”

Europa Liberă: Multă lume așteaptă totuși ca dinspre România să vină gazul prin țevile gazoductului Iași-Chișinău. Deocamdată, el e funcțional, dar gaz nu curge.

Dragoș Tudorache: „Dacă îmi dau puțin deoparte pălăria de raportor al Parlamentului European și mi-o pun pe cea de politician român, da, și eu sper ca o parte din soluția care se va găsi pentru Republica Moldova să fie și o soluție românească, bilaterală, pentru că suntem acolo să sprijinim Republica Moldova. Asta e clar. Deci, cred că sprijinul politic, sper eu, este evident pentru toată lumea, acum trebuie să găsim și sprijin operațional cât se poate de repede.

E bine că tehnic gazoductul acum este funcțional, acum trebuie să găsim și gazul care să vină prin acest gazoduct. Repet, toate statele membre sunt acum într-o situație dificilă în prag de iarnă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, deci nu va fi simplu pentru niciunul dintre partenerii Republicii Moldova de a găsi soluții rapide, dar eu cred că din concursul tuturor celor care sunt disponibili politic să sprijine Republica Moldova să reușim împreună, cu un efort bilateral susținut și din partea României, și din partea Uniunii Europene și poate chiar a altor state membre care pot fi aduse să ajute să găsim o soluție.”

Condiționările rămân în vigoare

Europa Liberă: Revenim la asistența pe care o oferă Uniunea Europeană Republicii Moldova. În anii de independență, banii veniți din partea Uniunii Europene au ajutat la implementarea multor proiecte, au fost perioade cu urcușuri și cu coborâșuri, s-au sistat deseori anumite sume din asistența pe care Bruxelles-ul promitea să o ofere Republicii Moldova, dar acest lucru s-a întâmplat, pentru că nu se îndeplineau anumite condiționalități din partea guvernării de la Chișinău. Și acum se insistă pe ideea că banii care i se oferă Republicii Moldova sunt condiționați, rămâneți la ideea că țara trebuie să implementeze reformele despre care se vorbește în Acordul de Asociere pe care îl are Republica Moldova cu Uniunea Europeană și acolo prevederile acestui acord spun foarte clar care sunt temele pentru acasă pentru Republica Moldova?

Dragoș Tudorache: „Sigur că da. Abordarea rămâne consecventă și eu cred că e bine să rămână consecventă, tocmai pentru că agenda aceasta de reforme, pe care Uniunea Europeană a folosit-o întotdeauna ca și o condiție pentru ajutorul financiar, eu sper că este deja pe înțelesul tuturor aici, în Republica Moldova, că e o reformă de agendă necesară importantă pentru moldoveni și importantă pentru Republica Moldova, pentru sănătatea democrației din Republica Moldova și de aceea insistăm, nu de dragul reformelor în sine, ci de dragul efectelor ei pentru cetățeni.

Și atunci, da, această condiționare rămâne, mă bucur să văd și asta s-a reflectat în faptul că această a doua tranșă de 50 de milioane de euro a fost oferită tocmai pentru că în ultimele luni, deja în noul ciclu politic început după alegerile din iulie, condiționalitățile care rămăseseră cumva restante au fost deja implementate la nivel legislativ și asta e bine.

Urmează să se negocieze de acum încolo, cel mai probabil, un nou cadru de asistență macrofinanciară, e și acel pachet de 600 de milioane de euro pus la dispoziția Republicii Moldova, care și el urmează a fi programat, alocările urmează a fi discutate, negociate între Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană, deci, practic e un front întreg care se deschide acum, în sensul pozitiv al cuvântului, de lucru pentru a jalona cumva anii care vin cu pachetul de asistență care să ajute Republica Moldova să treacă prin evoluția ei și la nivel economic, și la nivel politic.”

Europa Liberă: Noua guvernare de la Chișinău insistă mult pe o reformă a justiției și crede că, dacă e cu șanse această reformă, atunci ar putea să ajungă și la alte reforme tot atât de importante ca și reforma în justiție. Cum înțelegeți Dvs. acolo, la Bruxelles, ceea ce se întâmplă astăzi în relația putere-justiție? Cum înțelegeți această situație?

Niciun fel de modernizare a statului nu se face fără o justiție independentă.

Dragoș Tudorache: „Reforma, o să vă dau un răspuns foarte direct – niciun fel de modernizare a statului nu se face fără o justiție independentă. Și aceasta este o vedere pe care noi la nivelul Parlamentului am susținut-o întotdeauna și de aceea ne bucurăm să vedem că și la nivelul actualei puteri, al majorității din parlament, al guvernului există acest angajament foarte ferm de a face din reforma justiției o prioritate zero. De ce? Pentru că, de fapt, e despre cum începi, deci cum începi reforma statului, cum modernizezi statul și pentru asta ai nevoie de acea pârghie esențială care înseamnă independența justiției, pentru că justiția îți este arbitrul cel mai important în stat și în echilibrarea statului.

Și atunci pentru noi e un lucru bun, e un semn bun că există această prioritizare, urmează acum să vedem întreaga suită de modificări legislative pe care guvernul și le-a asumat, o parte deja au fost trecute, am văzut și modificarea constituțională, care este foarte importantă, e de bun augur, e de bun augur că a existat o majoritate atât de largă în spatele acestor modificări, e un semn bun pentru societate și pentru democrația din Republica Moldova. Deci, sperăm să vedem într-adevăr în pașii următori legislativi și executivi pe care îi ia acest guvern și majoritatea din parlament, să vedem într-adevăr cum această reformă a justiției se concretizează cu beneficii în primul rând pentru cetățeni.”

Încrederea cetățenilor, cheia reformei în justiției

Europa Liberă: Ecoul îndepărtării din funcție a procurorului general Stoianoglo a ajuns și la Bruxelles? Ce concluzii ați tras pe marginea acestui caz?

Dragoș Tudorache: „Nu e momentul să tragem noi concluzii. Da, am văzut și noi informația cu privire la anchetarea procurorului general, da, evident este un caz excepțional, să ai un procuror general anchetat nu e o situație simplă sau pe care o întâlnim în fiecare zi, însă, până la proba contrarie, eu am încredere în instituțiile statului din Republica Moldova, cred eu, ca toată lumea. Trebuie să vedem cursul acestei anchete. Cred eu că ceea ce trebuie să facă acest guvern este să comunice foarte bine, foarte clar, foarte repede pe acest subiect; organele de anchetă trebuie să comunice pas cu pas ce se întâmplă în această investigație, tocmai pentru a elimina orice formă de suspiciune cu privire la fundamentul, la motivațiile acestei investigații.”

Europa Liberă: Dar inclusiv de la Bruxelles deseori se amintea că imaginea Republicii Moldova a fost grav afectată, șifonată de dispariția miliardului, de spălarea banilor prin laundromatul rusesc, trebuia totuși să se livreze rezultate concrete pe marginea acestor dosare de rezonanță?

Dragoș Tudorache: „Evident! Deci, poziția noastră, cel puțin îmi amintesc, nu cred să fi fost o singură dezbatere în Parlamentul European, legată de Republica Moldova în care colegii parlamentari să nu-și exprime îngrijorări cu privire la absența oricărei investigații sau măcar a unor începuturi de rezultate cu privire la anchetarea acestor cazuri care au afectat atât de profund nu doar economia Republicii Moldova, dar încrederea populației în justiție, în stat. Și atunci evident că pentru noi a vedea că au trecut atâția ani în care nu s-a întâmplat nimic în aceste investigații sau cazuri a ridicat constant multe semne de întrebare.

Și eu sper ca în această reformă începută acum și în felul în care ea va avea un efect, sper eu, pozitiv în sistemul judiciar din Republica Moldova să se creeze premisele pentru ca astfel de anchete să poată fi duse la bun sfârșit.

Asta este esențial pentru sănătatea societății și pentru felul în care oamenii încep să prindă încredere că statul lucrează pentru ei.”

Europa Liberă: Și această reformă în justiție ar putea să solicite foarte mult timp. Credeți că răbdarea cetățenilor e mare?

Dragoș Tudorache: „Răbdarea cetățenilor nu e niciodată mare și au dreptate cetățenii când sunt nerăbdători și vor să vadă rezultate repede, asta este sarcina dificilă a oricărei guvernări, de a livra repede pe așteptările cetățenilor, însă eu cred că și cu o comunicare bună, și aici mă refer și la ceea ce spuneam înainte, apropo de cazul de speță în sine referitor la procurorul general.

Eu cred că fiecare pas, chiar și dificultățile pe care le întâmpină o guvernare, o majoritate parlamentară în a trece prin anumite etape ale reformei trebuie comunicate cetățenilor, tocmai pentru ca oamenii să înțeleagă de ce se întâmplă anumite lucruri mai încet, altele poate mai repede și să aibă încredere că nu este ceva în spatele acestei lentori poate în instrumentarea unor reforme care să țină de reaua-voință a cuiva, ci pur și simplu de evenimente obiective, dacă acele evenimente obiective există, bineînțeles.

Deci, da, e o reformă care nu e simplă și să știți că nu e simplă oriunde. Și acum din nou, dacă îmi pun pălăria de politician român, vă pot spune că reforma justiției în România încă și acum continuă. Deci, ea nu s-a sfârșit nici la atâția ani după aderare, nu mai spun de procesul de pre-aderare în care s-au făcut foarte multe reforme, deja s-a ajuns la un nivel care să dea suficientă încredere partenerilor europeni că merităm să fim în Uniunea Europeană, am trecut de acel punct, dar iată că și acum, după atâția ani, încă mai există dezbatere politică în jurul modificărilor la legislația referitoare la așezarea sistemului judiciar, încă mai trebuie să modificăm legi și încă nivelul de încredere al populației în sistemul judiciar și în rezultatele lui nu e la nivelul acela pe care ni-l dorim.

Deci, practic, e o reformă de termen lung, însă cred că ceea ce e important acum este să se dea acel semnal de încredere pentru cetățeni că reforma asta nu e pentru cineva sau nu e pentru un anumit partid politic sau împotriva altuia, ci că ea e făcută pentru independența justiției, care în esență înseamnă, de fapt, că e o justiție care lucrează pentru interesul public și interesul cetățeanului.”

Europa Liberă: Și cetățeanul așteaptă de la sărăcie să se ajungă la bunăstare, măcar o bunăstare modestă, dar oricum să simtă.

Dragoș Tudorache: „Bunăstarea fără un stat funcțional nu se poate obține.”

Problema transnistreană nu poate fi ignorată

Europa Liberă: Autoritățile Republicii Moldova vorbesc despre ireversibilitatea parcursului european și în sondajele de opinie acum se atestă o creștere a numărului celor care cred că o apropiere de Uniunea Europeană ar fi foarte bună pentru țară. Există dosarul transnistrean, ați discutat acest subiect cu autoritățile Republicii Moldova? Acum se vorbește și despre faptul că Uniunea Europeană ar putea să fie mai interesată să se implice în soluționarea conflictelor înghețate. Ce credeți Dvs. despre acest subiect?

Dragoș Tudorache: „E un dosar care în mod evident nu poate fi lăsat deoparte, în niciun proces politic de dialog pe care îl construim în continuare problema transnistreană nu poate fi ignorată. Asta este cert. Soluțiile care nu sunt simple trebuie găsite împreună. Ce pot să vă spun este că în dialogul pe care l-am avut ieri cu reprezentanții parlamentului, toate fracțiunile politice mi-au indicat cumva că dosarul transnistrean trebuie să facă parte din efortul de dialog pe care îl creăm acum și ceea ce Parlamentul European poate pune la dispoziția Parlamentului Republicii Moldova, și nu știu, cred că a ieșit deja și o știre pe acest subiect, intenționăm sau am făcut o ofertă președintelui parlamentului, acceptată de Domnia Sa, de a semna un memorandum de înțelegere între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Da, a apărut deja în spațiul public această știre.

Dragoș Tudorache: „Ce e, de fapt, în spatele acestui memorandum? Sunt niște procese în care ne putem angaja și pe care le mediază Parlamentul European pe niște teme sensibile politic. Și o astfel de temă sensibilă politic în mod evident este cea a Transnistriei, și dacă va exista această dorință din partea tuturor forțelor politice reprezentate în parlament, Parlamentul European poate folosi acest proces și acest exercițiu politic, se numește dialogul „Jean Monnet” pentru a aduce partidele politice și, cu medierea Parlamentului European, să începem să discutăm posibile soluții pentru problema transnistreană.”

Europa Liberă: Dar nu rămâne de neglijat și rolul pe care poate să-l joace Federația Rusă, inclusiv atunci când e vorba despre evoluții pe dosarul transnistrean, dar și când e vorba despre dosarul energetic. Cum ar trebui să-și clădească dialogul Chișinăul cu Moscova?

Dragoș Tudorache: „Păi, Chișinăul întâi, dacă e să luăm problema transnistreană, m-am bucurat să văd că reprezentanți ai fracțiunilor politice au fost interesați să existe această discuție în acest proces pe dosarul transnistrean, tocmai pentru că eu cred că întâi e important să existe un consens politic în jurul unor posibile soluții aici, la Chișinău. Și dacă există acest consens politic și începutul unor creionări a unor soluții politice aici, atunci într-adevăr te poți duce către ceilalți parteneri în acest dialog, că suntem în formatul „5+2”, că suntem în alt format de discuție, în mod evident nu poți să ignori Federația Rusă în acest dialog, dar, repet, cred că este important ca întâi aici, la Chișinău, să se construiască un consens cu privire la posibile soluții de viitor pentru această problemă.”

Europa Liberă: Dar totuși parcursul european al țărilor pe care și-l aleg de sine stătător, care au făcut parte din spațiul ex-sovietic depinde de voința Moscovei?

Dragoș Tudorache: „Nu. Din punctul meu de vedere, absolut nu. Dacă această voință în societate există, în primul rând, și dacă această voință din societate este reprezentată așa cum trebuie și de către forțele politice care conduc o țară, faptul că geografic ne aflăm aici, faptul că a existat o sferă de influență a Rusiei...”

Europa Liberă: Și Kremlinul mai are pârghii de influență...

Kremlinul are pârghii de influență, însă eu cred că voința unei nații este mai puternică.

Dragoș Tudorache: „Kremlinul are pârghii de influență, însă eu tind să cred că voința unei nații este mai puternică decât orice, dar trebuie să existe în primul rând această voință a nației, a societății din Republica Moldova, să-și dorească, într-adevăr, această integrare europeană și, bineînțeles, noi pe partea Uniunii Europene să venim în întâmpinarea acestei voințe și să dăm dovadă repede și decisiv de deschidere politică pentru o astfel de soluție, pentru a asocia cât mai repede și cât mai ireversibil de a ancora Republica Moldova pe acest parcurs european.”

„Diferențierea” între statele Parteneriatului Estic

Europa Liberă: În mediul de experți, și nu doar, și în mediul politicienilor deseori se pune întrebarea – de ce UE nu oferă această perspectivă clară pentru țările doritoare de a deveni membre UE?

Dragoș Tudorache: „Parlamentul European a fost întotdeauna, cred că știți, a fost întotdeauna foarte vocal pe acest subiect. A fost foarte vocal în a doua perspectivă clară, inclusiv statelor din Parteneriatul Estic, la fel ca și statelor din Balcani le-a dat perspectiva de integrare europeană. Deci, la nivelul Parlamentului European nu veți găsi – și asta este o chestiune care este împărtășită de toate grupurile politice –, această dorință și această deschidere există. Important este acum să reușim să clădim acest moment politic și la nivelul guvernelor statelor membre, la nivelul Consiliului European, în așa fel încât semnalul acesta politic să fie împărtășit și de Parlament, și de Consiliu.

Vine un moment important pentru Parteneriatul Estic, pentru Republica Moldova, acum în decembrie va fi summitul și eu, și nu numai eu din discuțiile avute la nivelul Parlamentului European împărtășim cu toții în Parlament dorința de a vedea un semnal politic foarte clar, tranșant, dat statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv pe acest element de diferențiere pe bază de merit în evoluția și în angajamentele luate, deci de a da acest semnal tranșant la summitul din decembrie.

Dacă el va veni sau nu, repet, depinde foarte mult și de momentul politic din statele membre. Vedem că în state importante din Uniune suntem acum în momente electorale sau post-electorale destul de complicate. În Germania nu știm dacă va exista un guvern și un cancelar până în summitul din decembrie, mai sunt procese politice și la nivel național în statele membre ale Uniunii care...”

Europa Liberă: Apropo despre acest aranjament, Parteneriatul Estic, din care 6 țări fac parte, dar doar 3 încearcă totuși să se apropie mai mult de Uniunea Europeană, pe moment, Republica Moldova, Georgia. Eventual, dacă se ajunge la oferirea acestei perspectiv clare de integrare europeană, ele pot fi la pachet sau se poate și individual cu fiecare stat să se discute?

Perspectivele politice pe mai departe (...) trebuie date pe meritele fiecărui stat.

Dragoș Tudorache: „Noi am făcut acest apel la nivelul Parlamentului European cred că în fiecare rezoluție care a avut cumva ca subiect Parteneriatul Estic sau state din Parteneriatul Estic, am dat acest semnal foarte clar de diferențiere, ceea ce înseamnă că, din punctul nostru de vedere, pe meritele fiecărui stat din acest proces care este mai larg, care se cheamă Parteneriatul Estic, pe meritele fiecărui stat și pe modul în care își respectă angajamentele pe acest parcurs și pe asocierea cu Uniunea Europeană trebuie date și perspectivele politice pe mai departe.

Ceea ce înseamnă că dacă Republica Moldova își asumă și reușește, asumându-și acest parcurs, să evolueze mult mai repede în adoptarea reformelor pe care și le propune, în apropierea și convergența la nivel de standarde cu Uniunea Europeană, atunci, în primul rând, cred că va fi în beneficiul cetățenilor, deci oricum este un lucru câștigat pentru moldoveni, dar asta vrem să reprezinte și un semnal politic mult mai clar, care apoi să fie perceput ca atare și răspunsul din partea Uniunii să fie unul de decalaj în favoarea statului care face aceste eforturi. Deci, aceasta este abordarea pe care noi la nivelul Parlamentului o dorim, sperăm s-o vedem reflectată și de rezultatul summitului din decembrie.”

Europa Liberă: Cunoașteți bine, societatea moldavă mai rămâne a fi divizată, chiar și după 30 de ani de la proclamarea independenței. În România a existat un consens atunci când s-a decis integrarea euroatlantică a României, mă refer la consensul de la Snagov al forțelor politice și în Republica Moldova, cel mai probabil, forțele politice ar trebui să găsească un consens, să nu se vorbească despre putere și opoziție, cu interese mai egoiste, ci un consens național să se găsească pe marginea acestui subiect. Cât de important este ca să existe acest consens în rândul clasei politice, și puterea, și opoziția?

Dragoș Tudorache: „E foarte important, dar și acel consens de la Snagov la care făceați referire din România să știți că nu a apărut strict din voința partidelor politice. El a apărut pentru că partidele politice, la rândul lor, aveau o bază electorală care le spunea că asta așteaptă cetățenii. Și atunci, acel consens și acel moment în care partidele politice s-au aliniat, dincolo de ideologii, în spatele obiectivului de aderare la NATO și de aderare la Uniunea Europeană, repet, a avut în spate o societate care își dorea majoritar acest lucru și și-l doreau foarte vocal.

Consensul în spatele guvernării

De ce spun asta? Pentru că eu cred că și aici, în Republica Moldova, și am spus-o întotdeauna: rolul societății, rolul cetățenilor este esențial. Și s-a văzut acum în alegeri. Atunci când cetățenii își doresc ceva, când există o aliniere de obiectiv în societate pentru ceva, atunci se întâmplă, dar dacă nu se întâmplă nimic...”

Europa Liberă: La aceste alegeri se crede că totuși îndemnul de a se lupta cu înverșunare împotriva corupției, asta i-a adus pe cei de la guvernare, PAS-ul, partidul pro-prezidențial să fie la putere astăzi.

Dragoș Tudorache: „Da, asta arată un element de deznădejde la nivelul societății în această percepție că, practic, statul este capturat de structuri mafiote, de o cangrenă pe care orice stat trebuie s-o evite și cred eu că a fost un strigăt pe care societatea l-a dat în a-și dori să se scuture de o astfel de cangrenă. Am văzut lucrul acesta și în România, deci sunt foarte conștient de felul în care se percepe în societate un astfel de moment, am avut, am trecut prin această luptă și noi. Nu e una simplă, e una pe care dacă ți-o asumi trebuie să fie pregătit s-o duci până la capăt cu bunele și cu relele și e foarte important ca în această luptă, în acest efort să ai societatea în spatele tău.

Și eu cred că momentul acela în Republica Moldova a venit și pe acest moment cred eu că și o discuție despre o eventuală aderare la Uniunea Europeană și energia din societate către acel obiectiv trebuie să fie un lucru care să crească organic în societate și atunci eu sunt convins că și partidele politice, indiferent de ce ideologie sunt – că sunt de stânga, că sunt de dreapta –, vor avea acel impuls din partea societății să se îndrepte către un astfel de consens.

Noi putem ajuta un astfel de consens, deci, noi ca Parlament European făceam înainte referire la acest dialog „Jean Monnet”, care se poate face în jurul unor teme cum ar fi reforma în justiție, el poate avea loc și în jurul unor teme politice mai largi pentru a face consens în rândul partidelor politice, dar repet, cred că trebuie întâi un consens cu alt consens, o majoritate serioasă la nivelul societății care să-și dorească ceva cu adevărat și apoi lucrul acesta nu are cum să fie ignorat de partidele politice.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru cetățeanul Republicii Moldova, pentru întreaga societate, pentru că oamenii sunt îndemnați să se înarmeze cu multă răbdare și să creadă în reformele pe care încearcă guvernarea să le promoveze și să aducă rezultate într-un final?

Dragoș Tudorache: „Să nu-și piardă niciodată speranța în puterea pe care o au ei, cetățenii, în a-și face bine în viața lor și în viitorul lor. Chiar dacă de multe ori cetățenii pe bună dreptate sunt deznădăjduiți, sărăcia îi ține în deznădejde...”

Europa Liberă: Și își fac valizele și pleacă în străinătate.

Dragoș Tudorache: „Fie, dacă pot, își fac valizele și pleacă sau continuă să trăiască într-un nivel al sărăciei care e greu de acceptat și din care e foarte greu să-ți faci speranțe și să-ți construiești visurile despre viitor. Și eu înțeleg asta și cred că o înțelege toată lumea, sper că o înțeleg și politicienii moldoveni, însă în momentul în care pierdem speranța – știți cum se spune? –, ea trebuie să moară ultima, că dacă pierdem și această speranță, ne vine foarte greu să mai rămânem ancorați în efortul societății, ne izolăm cumva și ne trăim viața în izolare de ce se întâmplă în jurul nostru și oricât de greu ne e trebuie cumva să continuăm să sperăm că putem să mutăm țara și societatea înainte, că depinde de fiecare cetățean în parte s-o facă.”

Europa Liberă: Dar cât de mult contează dialogul putere-cetățeni?

Dragoș Tudorache: „Este foarte important, foarte important și de multe ori din exercițiul puterii și din exercițiul zilnic al guvernării dacă ești în guvern sau al agendei parlamentare dacă ești în parlament, de multe ori uiți, și o fac și eu de multe ori, deci îmi fac și eu mea culpa, sunt politician ca toți ceilalți și de multe ori îmi dau și eu seama că nu ne găsim suficient timp să discutăm cu cetățenii și pe bună dreptate de multe ori ne critică sau ne spun că așteptăm alegerile să venim din nou să le cerem votul și doar atunci ne amintim de ei.”

Europa Liberă: Așa este.

Dragoș Tudorache: „Și eu cred că e foarte important să forțăm cumva, să creăm mecanisme prin care să stăm de vorbă cu cetățenii și cu societatea civilă în largul său și e un îndemn pe care vreau să-l dau și autorităților din Republica Moldova – că e parlament, că e guvern – să-și găsească timp și să creeze cumva, să formeze niște cadre care să-i aducă în fața cetățenilor, în fața reprezentanților societății civile cât mai des, pentru că de acolo de obicei îți și vin nu doar idei foarte bune, dar îți vine acel răspuns pe care de fapt trebuie să-l primești la multe din întrebările pe care le ai – încotro trebuie să mă duc ca guvern sau ca parlament? – și până la urmă de acolo trebuie să-ți vină răspunsurile.”

Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție și vă mai așteptăm și cu alte ocazii.

Dragoș Tudorache: „Cu drag. Mulțumesc foarte mult!”

XS
SM
MD
LG